Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών καθώς και 93 δικηγόροι κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η, από 4.1.2013, υπουργική απόφαση, με την οποία επεκτάθηκε υποχρεωτικά στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου τομέα η ισχύς αντίστοιχης υπουργικής απόφασης που καθορίζει τις αποδοχές των εμμίσθων νομικών στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ.

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι, η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, τονίζεται ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παρεμβαίνει σε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, σε ευθεία παραβίαση του άρθρου 5 του Συντάγματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, θίγεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), καθώς ο νομοθέτης αντιμετωπίζει διαφορετικά τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων συγκεκριμένων δημοσίων υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, επισημαίνουν ότι θίγονται και τα περιουσιακά δικαιώματα των εμμίσθων (στην έννοια των οποίων περιλαμβάνονται οι αποδοχές) τα οποία προστατεύονται από το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.