Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη του προέδρου του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελου Μυτιληναίου και του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη, οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για κακούργημα που αφορά την υπόθεση της ανάθεσης στη ΜΕΤΚΑ έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, το 2003, το οποίο φέρεται να συνδέεται με «μίζα» 250.000 ευρώ.

Στις επόμενες δυο συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 4 και τις 13 Ιουνίου, αναμένεται εκτός απροόπτου, οι δικαστές να αποφασίσουν για την τύχη των δυο κατηγορουμένων, ρίχνοντας φως στη διαδρομή των 250.000 ευρώ, μέσω εξωχώριας εταιρίας που… έφυγαν από την πλευρά του Ευάγγελου Μυτιληναίου για να καταλήξουν σε λογαριασμό του Στέργιου Νέζη.

Τη σκυτάλη στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία παίρνει ο εισαγγελέας της έδρας Νίκος Δεληδήμος, ο οποίος θα εισηγηθεί την ενοχή ή όχι των δυο κατηγορουμένων. Ο εισαγγελικός λειτουργός έχει ήδη ξεκαθαρίσει στο δικαστήριο πως η αγόρευσή του θα είναι σύντομη. Η πολύμηνη διαδικασία επέτρεψε στον κ. Δεληδήμο, σε πολλές περιπτώσεις, να προχωρήσει σε εύστοχες παρατηρήσεις και να καλέσει μάρτυρες αλλά και κατηγορούμενους να πουν την αλήθεια.

«Θέμα μας είναι η καταβολή, η οποία έγινε από εσάς. Όλα έγιναν τυπικά εκτός από την καταβολή. Γιατί δεν έγινε συνεννόηση με τον δικαιούχο; Τέτοια δέσμευση;» ήταν το σχόλιο του εισαγγελέα, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι έδωσε τα χρήματα στον συγκατηγορούμενό του, μέσω off shore, για να τηρήσει τη συμφωνία που είχε κάνει ο πατέρας του. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η παρατήρησή του για «ακραία συναλλαγή», χωρίς παραστατικά, που μοιάζει σαν να δόθηκαν 250.000 ευρώ σε σακούλα στην Ομόνοια. «Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η έννοια της εξωχώριας εταιρίας είχε άλλη σημασία. Ήταν ασύνηθες αλλά όχι σακούλα στην Ομόνοια» υποχρεώθηκε να δικαιολογηθεί ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας. Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπήκαν και οι ισχυρισμοί μαρτύρων υπεράσπισης οι οποίοι επιχείρησαν να πείσουν για την αξιοπιστία και την τιμιότητα των δυο κατηγορουμένων που στις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι διέπραξαν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη. «Αυτό ήθελε να πει ο μάρτυρας. Το έμαθε απέξω και το είπε δεν υπάρχει plan b στην κατάθεση» ήταν το σχόλιο του εισαγγελέα που προκάλεσε αμηχανία στην πλευρά των κατηγορουμένων.

Ευάγγελος Μυτιληναίος και Στέργιος Νέζης, απολογούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου, επιχείρησαν να δώσουν μια απλοϊκή εξήγηση στους λόγους που οδήγησαν στην καταβολή των χρημάτων, μέσω εξωχώριας εταιρίας την ώρα που ο τελευταίος διατελούσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διεθνής Διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο, στον οποίο τελικά ανακηρύχθηκε μειοδότης και ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ Α.Ε., του Ομίλου Μυτιληναίου.

Είπαν πως οι 250.000 ευρώ αφορούσαν μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 2009 και παραδόθηκε το 2003 και ενώ ο κ. Νέζης ήταν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε ολόκληρη την ευθύνη της συμφωνίας στον πατέρα του ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή ενώ ο Στέργιος Νέζης ομολόγησε, χωρίς κανένα δισταγμό, πως έλαβε τα χρήματα με αυτό τον τρόπο για λόγους φοροαποφυγής. Ωστόσο, κανείς δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά για ποιο λόγο χρειάστηκαν τόσα χρόνια για την παράδοση της επίμαχης μελέτης αλλά και γιατί τελικά ο Στέργιος Νέζης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να την εκπονήσει τη στιγμή, μάλιστα, που δήλωνε κώλυμα να εκδώσει φορολογικό παραστατικό.