Την λήψη μέτρων στις φυλακές για την κατάλληλη μεταχείριση των κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας εισηγείται ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από την εξέταση αναφοράς για το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, παρότι η αρχή διαπίστωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε παράλειψη από τις υπηρεσίες και η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι για τους κρατουμένους με αναπηρία δεν προβλέπεται ρητά υποχρέωση ειδικής μεταχείρισης και χωριστής κράτησης, όπως συμβαίνει με γυναίκες, ανηλίκους και υπόδικους.

Επιπλέον, δεν λαμβάνεται εξειδικευμένη κρατική μέριμνα για την υποστήριξή τους στην ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών διαβίωσής τους, εφόσον παρουσιάζουν αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης. Η κάλυψη των αναγκών τους εντός των καταστημάτων κράτησης παρέχεται μέσω της τακτικής παρακολούθησής τους στο ιατρείο του καταστήματος και το νοσοκομείο κρατουμένων και της εθελοντικής παροχής βοήθειας από συγκρατούμενούς τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι από τη σκοπιά, πρώτον, της συνταγματικής υποχρέωσης για ειδικά μέτρα προστασίας της αναπηρίας και, δεύτερον, των διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων που επιτάσσουν συνθήκες κράτησης συμβατές με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, επιβάλλεται, εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης.

Επίσης, κρίνεται αναγκαία η θεσμική εξασφάλιση προσώπων, εντεταλμένων να συνδράμουν τους ανάπηρους κρατουμένους, ώστε να καλύπτονται εξατομικευμένες καθημερινές ανάγκες που απορρέουν από την αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, όπου αυτή διαπιστώνεται.

Με πόρισμά της, η ανεξάρτητη αρχή προτείνει προς τον ειδικό γραμματέα Σωφρονιστικής Πολιτικής, τη δημιουργία ειδικής δομής, στο πλαίσιο των σωφρονιστικών καταστημάτων, με εκπαιδευμένο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας και, παράλληλα, ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η παροχή δυνατότητας υπ’ όρους απόλυσης για όλες τις περιπτώσεις κρατουμένων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας, μετά από ειδική πραγματογνωμοσύνη.

Τέλος, η αρχή προτείνει να διερευνηθεί και η δυνατότητα της κατ’ οίκον έκτισης ποινής, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας.