Ο ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς που έγραψε το λαμπρό πολεμικό έπος του 1940 στο Ύψωμα 731

Οι «Νέες Θερμοπύλες», ο άντρας που ενσάρκωσε την ελληνική ψυχή και η μετεμφυλιακή ανταμοιβή του με εξορία


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
7:51
17/10/2016
Ο ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς που έγραψε το λαμπρό πολεμικό έπος του 1940 στο Ύψωμα 731
46
loading

Η διαταγή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης φτάνει στο Ύψωμα 731: «Επί των θέσεών σας αμυνθήτε μέχρις εσχάτων, Η Πατρίς, η Ανωτάτη Διοίκησις απαιτεί να κρατήσητε ψηλά την τιμήν των όπλων».

Ο διοικητής του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος Τρικάλων απαντά: «Οτιδήποτε και αν συμβή δεν θα εγκαταλείψωμεν το 731 και έχω πεποίθησιν ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί».
Κατόπιν γυρνά στους άντρες του και φωνάζει: «Όποιος γυρίσει την πλάτη στον εχθρό θα τουφεκίζεται». Η εντολή του ταγματάρχη Κασλά σφράγισε άλλη μια ηρωική σελίδα στην πολεμική εποποιία του 1940, ένα από αυτά τα περιστατικά αυταπάρνησης και ανδρείας που επιφυλάσσονται συνήθως για τον Μαραθώνα, τη Σαλαμίνα και την Επανάσταση του 1821.

Κι όμως, από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι και τον Απρίλιο του 1941 διαδραματίστηκαν στην πατρίδα μας ανδραγαθήματα που προκαλούν θαυμασμό αλλά και ίσες δόσεις συγκίνησης. Πολεμικοί άθλοι γραμμένοι με αίμα και τόλμη, όπως ο απίστευτος σε έκταση, σημασία και συμβολική αγώνας στο Ύψωμα 731 κατά τη διάρκεια της «Εαρινής Επίθεσης» των Ιταλών στα μέσα Μαρτίου του 1941.

Οι ιταλικές φασιστικές δυνάμεις με την παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι λαχταρούν να δρέψουν νίκη κατά της Ελλάδας και να εισέλθουν στην Αθήνα θριαμβευτές. Στο διάβα τους μπαίνει όμως το καταραμένο γι’ αυτούς 731, εκεί όπου «επί 7 ημέρες, ως τις 15 Μαρτίου, η μεραρχία δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά απέκρουσε τα κύματα των επιτιθέμενων αντιπάλων … Οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις άρχιζαν με πυκνό κανονιοβολισμό που κατέσκαβε τα υψώματα, για να καταλήξουν σε συμπλοκές, όπου το λόγο είχαν η χειροβομβίδα και η λόγχη … Το ύψωμα 731, μεταξύ Αώου και Άψου, έμεινε θρυλικό. Ως τις 19 Μαρτίου, μετά από σχετική τριήμερη ανάπαυλα, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν κατά του υψώματος 731 όχι λιγότερες από 18 επιθέσεις. Το 731, όπως έμεινε γνωστό στην πολεμική ιστορία και των δύο αντιπάλων, υπήρξε ίσως ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα ολόκληρου του παγκοσμίου πολέμου».

Ο Δημήτρης Κασλάς ήταν ο επικεφαλής του ελληνικού τάγματος που υπερασπίστηκε το Ύψωμα 731. Η εντολή του πριν από την τιτανομαχία με τον ιταλικό στρατό, παρουσία του Μουσολίνι, ήταν ρητή και σαφής: κανείς δεν θα κάνει πίσω, άμυνα μέχρι θανάτου! Κάτω από τις διαταγές του αλλά και με τη γενναιότητα των καταταλαιπωρημένων αντρών του, το Ύψωμα 731 δεν έπεσε. Οι Ιταλοί οπισθοχώρησαν, παρά τα φιλόδοξα σχέδιά τους. Η τύχη του ελληνο-ιταλικού πολέμου έχει κριθεί.

Το όνομα του Κασλά γίνεται θρύλος, παρέχοντας μια τελευταία ηρωική αντίσταση απέναντι στην κατακτητική λαίλαπα του Άξονα. Μπαρουτοκαπνισμένος ο ίδιος ήδη από τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, κράτησε το 731 και με το παραπάνω, στέλνοντας το ελληνικό ηθικό για άλλη μια φορά στα ύψη. Η πορεία της ζωής του μέλλει όμως να συναντηθεί με σημεία-κλειδιά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπως η Αντίσταση και το ταραγμένο κλίμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Η προσωπική του ιστορία δεν θα έχει ευχάριστη εξέλιξη. Μετά τον Πόλεμο του 1940 εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, στην αρχή με τον ΕΔΕΣ και μετά με τον ΕΛΑΣ, και είδε τη ζωή του να παίρνει την κάτω βόλτα. Τώρα ήταν στιγματισμένος κομμουνιστής και ως εχθρός του έθνους οδηγείται στην εξορία από το 1945-1948.

Μετά την απελευθέρωσή του, κάνει ό,τι δουλειά βρει για να επιβιώσει και ζει βουτηγμένος στην ντροπή. Όταν τον αναγνωρίζει κάποιος από τα ηρωικά του παλικάρια, εκείνος καμώνεται πως δεν είναι ο θρυλικός διοικητής του 731. Νιώθει ατιμασμένος και προδομένος απ’ όλους, κυρίως όμως από την πατρίδα του τόσο λυσσαλέα πολέμησε για την ελευθερία της.

Οι τίτλοι τέλους για τον Κασλά θα πέσουν κάπου είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, όταν το ελληνικό έθνος τον ξαναθυμήθηκε το 1985 και τον έκανε ταξίαρχο, σε μια εποχή που τα μετεμφυλιακά πάθη είχαν καταλαγιάσει. Μέχρι τότε βέβαια κανείς δεν θυμόταν τον ήρωα του 1940, αυτόν που μας χάρισε έναν από τους λαμπρότερους πολεμικούς άθλους του ελληνο-ιταλικού πολέμου.

Το Ύψωμα 731 δηλαδή, για το οποίο έγραψε ο Άγγελος Τερζάκης -που πολέμησε το 1940- στην «Ελληνική Εποποιία 1940-1941» το 1964: «Ξημερώνει η 10 Μαρτίου 1941, ημέρα Δευτέρα, και το πυροβολικό του Καβαλλέρο ξαναρχίζει. Ξαναρχίζει από την Τρεμπεσίνα, με πείσμα διπλό, γιατί η πρώτη μέρα χάθηκε κι αυτό είναι άσχημο για μιαν επίθεση, που πρέπει να το πετύχει στις πρώτες ώρες της. Το κανονίδι τώρα απλώνεται ανατολικά, στο 731. Είναι τέτοιο που μόνο με τους θρυλικούς βομβαρδισμούς του Βερντέν, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να παραβληθεί. Τ’ ακούει και ζαρώνει περίτρομη η ψυχή του ανθρώπου».

«Τα ελληνικά πυρά της έκοψαν την ορμή, ως που το μεσημέρι οι Ιταλοί ενισχυμένοι με νέες δυνάμεις, ξανάρχισαν, όμως, το πεζικό κατόρθωσε με μόνα τα δικά του να σπάσει το πρώτο κύμα του εχθρού. Στις 6 τ’ απόγεμα οι Ιταλοί άνοιγαν μεγάλη φωτιά κατά του 731. Χίμηξαν ύστερα με ταυτόχρονη προσπάθεια να το υπερκεράσουν από τη δημοσιά, ενώ έπιαναν και να βομβαρδίζουν την Τρεμπεσίνα. Ήταν η έβδομη επίθεσή τους για το 731. Το ύψωμα έμπαινε πια, ζωσμένο με φλόγες στο θρύλο»…

Πρώτα χρόνια

dikmtikkallssaas1

Ο Δημήτρης Κασλάς γεννιέται στο Πουρί του Πηλίου (νομός Μαγνησίας) το 1901 ως Δημήτριος Καζίλας. Το επώνυμό του το άλλαξε όταν κατατάχτηκε στον στρατό. Για τα παιδικά του χρόνια στο χωριουδάκι του Πηλίου δεν είναι τίποτα γνωστό και θα τον ξαναβρούμε σε ηλικία 15 ετών στον Βόλο να βγάζει τα προς το ζην δουλεύοντας σε φούρνο.

Μετά θα περάσει και από μια ταβέρνα της πόλης, καθώς θέλει κάθε δεκάρα που μπορεί να βρει για να ολοκληρώσει τη νυχτερινή Εμπορική Σχολή Βόλου. Η στρατιωτική του καριέρα αρχινά το 1920, όταν κατατάσσεται ως κληρωτός στη Μεραρχία Πεζικού της Λάρισας. Πάνω στην ώρα δηλαδή για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, που μαινόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

dikmtikkallssaas2

Τέλη Ιουλίου του 1920 τον στέλνουν στη Σμύρνη και παίρνει μέρος στις εθνικές μας περιπέτειες στη Μικρά Ασία ως δεκανέας. Μελετηρός και πειθαρχημένος, τον Ιανουάριο του 1922 περνά τις στρατιωτικές εξετάσεις και εισέρχεται με επιτυχία στον ουλαμό Έφεδρων Αξιωματικών του Αφιόν Καραχισάρ.

Με την κατάρρευση του ελληνικού μετώπου, ο έφεδρος ανθυπασπιστής πέφτει στα χέρια του εχθρού και μένει αιχμάλωτος από τον Αύγουστο του 1922 μέχρι τον Απρίλιο του 1923. Όταν απελευθερωθεί, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πια και τον Μάρτιο του 1924 θα καταταγεί στις τάξεις των μόνιμων αξιωματικών του ελληνικού στρατού, έτοιμος να γράψει μια από τις πιο χρυσές σελίδες της νεοελληνικής πολεμικής ιστορίας.

dikmtikkallssaas6

Ο μόνιμος ανθυπασπιστής προάγεται σε ανθυπολοχαγό το 1925 και υπολοχαγό το 1931. Έχει περάσει από το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων, από τον 11ο Συνοριακό Τομέα και το 13ο Σύνταγμα Πεζικού. Ο βαθμός του λοχαγού έρχεται το 1934. Η κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940 θα τον βρει στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων, στο οποίο υπηρετεί ήδη από τον Απρίλιο του 1938.

Κατά τη διάρκεια των μαχών στο Ύψωμα 731, αναλαμβάνει τη διοίκηση του 2ου Τάγματος και προάγεται τελικά σε ταγματάρχη μετά τη μάχη, ως αναγνώριση του πολεμικού του άθλου (προαχθείς επ’ ανδραγαθία). Ενός άθλου που θα τραγουδηθεί απ’ όλους, φίλους και εχθρούς, και θα μείνει στη συλλογική μνήμη του Β’ Παγκοσμίου…

Το Ύψωμα 731

dikmtikkallssaas3

Η Ελλάδα είχε ήδη απωθήσει τους Ιταλούς στην Αλβανία από τον Νοέμβριο του 1940, ζει όμως τώρα κάτω από τον φόβο της επαπειλούμενης «Εαρινής Επίθεσης», της νέας εισβολής που σχεδιάζει προσωπικά ο Μουσολίνι. Τον Μάρτιο του 1941 οι ανησυχίες επιβεβαιώνονται, όταν και αρχίζει η τρίτη και τελευταία φάση του ελληνο-ιταλικού πολέμου με την αντεπίθεση της φασιστικής Ιταλίας.

Ο Μουσολίνι αντιμετώπιζε τη χλεύη των Γερμανών για την αποτυχημένη εισβολή στα ελληνοαλβανικά σύνορα τον Οκτώβριο του 1940 και τώρα διακυβευόταν το κύρος του ίδιου του φασισμού. Χρειαζόταν επειγόντως την αντιστροφή της κατάστασης με μια στρατιωτική επιτυχία. Με τον νέο του στρατάρχη Ούγκο Καβαλέρο σχεδιάζει προσεκτικά την ιταλική αντεπίθεση, την οποία θα διευθύνει ο ίδιος από την Πρωτοχρονιά του 1941, θέλοντας να προλάβει τη χιτλερική εισβολή στην Ελλάδα και να καταλάβει πρώτος τη χώρα μας.

dikmtikkallssaas4

Ο Ντούτσε ενίσχυσε σημαντικά τις δυνάμεις του στην Αλβανία. Οι 25 μεραρχίες του θα είχαν υποτίθεται εύκολο έργο έναντι των μόλις 12 που μπορούσε να παρατάξει ο Παπάγος, μιας και έπρεπε να ενισχυθεί και η μακεδονική μεθόριος λόγω της αναμενόμενης γερμανικής εισβολής. Το πρωινό της 2ας Μαρτίου 1941, ο Μουσολίνι πέταξε με αεροπλάνο στα Τίρανα για να αναλάβει προσωπικά τη διοίκηση της «Επιχείρησης Πριμαβέρα» (Άνοιξη), της δικής μας «Εαρινής Επίθεσης». Στις 6:30 τα ξημερώματα της 9ης Μαρτίου 1941, ο Ντούτσε δίνει το σύνθημα του πολέμου παρακολουθώντας από πολύ κοντά τη Μάχη της Κλεισούρας.

Σε ένα μέτωπο μόλις πέντε χιλιομέτρων, οι Ιταλοί επιτέθηκαν με 7 μεραρχίες και 400 αεροπλάνα. Μια προέλαση των ιταλικών δυνάμεων θα προκαλούσε μεγάλο ρήγμα στις ελληνικές θέσεις και θα άνοιγε τον δρόμο για τα Γιάννενα. Οι μάχες που δόθηκαν ήταν σκληρές και όλες οι εφορμήσεις των Ιταλών για την κατάληψη των στρατηγικών υψωμάτων γύρω από την Κλεισούρα αποκρούστηκαν με επιτυχία.

dikmtikkallssaas11

Φρενιασμένος ο Ντούτσε, αντικαθιστούσε αμέσως τις αποδεκατισμένες μεραρχίες του με νέες αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Κι εδώ ακριβώς μπαίνει στην ιστορία το Ύψωμα 731 του βουνού Τρεμπεσίνα, εκεί που από τις 9-19 Μαρτίου οι άντρες του 5ου Συντάγματος Πεζικού θα το υπερασπίζονταν σε περισσότερες από 18 επιθέσεις!

Το κατάφυτο βουνό με τις καστανιές έμεινε στην κυριολεξία κρανίου τόπος από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, την ίδια ώρα που το ύψος του 731 μειώθηκε κατά 5 ολόκληρα μέτρα! Ρεκόρ φαίνεται να έγινε και σε επίπεδο πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν στη λυσσαλέα προσπάθεια του Μουσολίνι να το καταλάβει. Οι «Νέες Θερμοπύλες», όπως ονομάστηκαν χαρακτηριστικά τα ανδραγαθήματα του Υψώματος 731, κρατούσαν όμως και το πράγμα φαινόταν πως θα εξελιχθεί σε νέα πανωλεθρία των Ιταλών.

dikmtikkallssaas13

Για τους έλληνες στρατιώτες του 731 το ύψωμα ήταν όμως «Γολγοθάς», όπως το έλεγαν δηλωτικά, μιας και το δενδρόφυτο μέρος έμεινε εντελώς φαλακρό μετά τη μάχη. Αντέχοντας τόσες μέρες τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του Ντούτσε, οι έλληνες φαντάροι φώναξαν για μια ακόμα φορά «αέρα» και με τις λόγχες τους απώθησαν τελικά τους επιτιθέμενους Ιταλούς, γράφοντας νέες σελίδες δόξας και μεγαλείου.

Ο Μουσολίνι έβλεπε καθαρά πως η «Επιχείρηση Πριμαβέρα» εξελισσόταν μέρα με τη μέρα σε φιάσκο. Το πρωινό της 21ης Μαρτίου 1941 το παίρνει τελικά απόφαση να εγκαταλείψει τη μάχη. Εξομολογείται στον φίλο του, στρατηγό Πίκολο: «Σε κάλεσα εδώ επειδή αποφάσισα να γυρίσω αύριο στη Ρώμη … Μου έρχεται εμετός μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα».

dikmtikkallssaas14

Μετά ξεσπά στους αξιωματικούς του: «Με εξαπάτησαν, δεν κάναμε ούτε βήμα προς τα εμπρός. Τους περιφρονώ βαθύτατα!». Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Άντονι Ίντεν, τηλεγραφεί στον πρωθυπουργό Κορυζή συγχαίροντάς τον για την «περίλαμπρον ελληνικήν νίκην». Το πρωί της 22ας Μαρτίου, ο για δεύτερη φορά ταπεινωμένος Μουσολίνι παίρνει τον δρόμο της επιστροφής, αφήνοντας πίσω του έναν αποδεκατισμένο στρατό με 12.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Οι απώλειες της ελληνικής πλευράς ανήλθαν σε 1.200 νεκρούς και 4.000 τραυματίες.

Ο διοικητής του Υψώματος 731, ταγματάρχης Κασλάς, είχε στα χέρια του ένα αποδεκατισμένο τάγμα, με το οποίο θα απέκρουε ωστόσο την «Εαρινή Επίθεση», η οποία περιστράφηκε τελικά γύρω από το Ύψωμα 731. Η εκεί κατατρόπωση των Ιταλών έκρινε τις ελληνο-ιταλικές συγκρούσεις, καθώς τη σκυτάλη πήρε τώρα ο Χίτλερ για να κατακτήσει τους Έλληνες.

dikmtikkallssaas16

Ο πουριανός αξιωματικός Κασλάς κράτησε χειρόγραφο ημερολόγιο της μάχης και οι περιγραφές του δίνουν και πάλι ζωή στα όσα εκτυλίχθηκαν στο αιματοβαμμένο Ύψωμα 731. Ας δούμε μερικά αποσπάσματα:

«(Ημέρα πρώτη: Κυριακή 9η Μαρτίου 1941, «έναρξις της επιθέσεως» - Πρωινές ώρες): Την 06:30 ώραν ήρξατο τρομακτικόν και καταιγιστικόν πυρ του εχθρικού Πυροβολικού και όλμων. Η πρώτη ομοβροντία μιας βαρέως Πυροβολαρχίας ερρίφθη ακριβώς την 06:30 ώραν επί του υψώματος 731, όπου ο Σταθμός Διοικήσεώς μου ήτο το σύνθημα της ενάρξεως της βολής. Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται με αυξάνουσαν έντασιν. Σμήνη αεροπλάνων ρίπτουν συνεχώς τα φορτία των επί των υψωμάτων 731 και 717. Το ύψωμα 731, όπου το Τάγμα μου, σείεται συνεχώς, σκόνη, φωτιά και καπνός, η ατμόσφαιρα είναι βαρειά, δύσκολα αναπνέει κανείς από τα αέρια των εκρήξεων, κόλασις πυρός, μας περιβάλλαν καπνοί και αι φλόγες, δεν ημπορούμε να διακρίνουμε τι γίνεται εις απόστασιν 10 μέτρων.

Το ύψωμα 731 ήτο δασωμένον με δέντρα ύψους 4-5 μέτρων, εντός διώρου έμεινε γυμνόν. Τα συρματοπλέγματά μας κατεστράφησαν, τα χαρακώματα ισοπεδώθηκαν, οι στρατιώται καλύπτονται εις τας οπάς των οβίδων και αγωνίζονται απεγνωσμένα να επανορθώσουν τας ζημίας, ιδίως να προστατεύσουν τα πολυβόλα και οπλοπολυβόλα από την καταστροφήν, από τις πέτρες και χώματα που εγείροντο από τας εκρήξεις. Τα υπάρχοντα επί του υψώματος 731 δύο πυροβόλα των 6,5 και αντιαρματικός ουλαμός των 37 κατεστράφησαν ολοτελώς.

dikmtikkallssaas17

Περί την 07:30 ώραν κατόρθωσα να επικοινωνήσω τηλεγραφικώς δια λίγα λεπτά με τον Συνταγματάρχην Κετσέαν, επίσης μετά του Διοικητού του Συγκροτήματος Συνταγματάρχου Γεωργούλα Ν., οι οποίοι αγωνιούσαν να πληροφορηθούν την κατάστασίν μας. Με ερώτησαν εάν οι άνδρες του Τάγματος κρατούν τας θέσεις των, τους απάντησα ότι οι Λόχοι ευρίσκονται εις τας θέσεις των. Μου διεβίβασεν την εξής Διαταγήν γραπτήν. ‘‘Επί των θέσεών σας θ' αμυνθήτε μέχρις εσχάτων, Η Πατρίς, η Ανωτάτη Διοίκησις απαιτεί να κρατήσητε ψηλά την τιμήν των όπλων’’. Του απήντησα ‘‘ότιδήποτε και αν συμβή δεν θα εγκαταλείψωμεν το 731 και έχω πεποίθησιν ότι δεν θα περάσουν οι Ιταλοί’’.

Περί την 8ην ώραν το Πυροβολικόν του εχθρού ήρχισε να επιμηκύνη την βολήν του εις τα μετόπισθεν του Τάγματος και την 08:30 έπαυσεν την βολήν του επί των υψωμάτων 731 και 717. ΄Ητο φανερόν πλέον ότι θα ήρχιζεν η επίθεσις των Ιταλών. Διέταξα τους Λόχους να ετοιμάσουν τα αυτόματα και να μη βάλουν από μεγάλας αποστάσεις, παρά μόνον όταν οι Ιταλοί θα έφθαναν εις ωρισμένα σημεία του εδάφους που υπεδείχθησαν επί τόπου εις απόστασιν περίπου 200 μέτρων.

Περί την 09:30 ώραν οι Ιταλοί χρησιμοποιούντες τας δεξιά του 5ου Λόχου βαθείας γραμμάς πλησιάζουν επικινδύνως και προσεγγίζουν τα κατεστραμμένα συρματοπλέγματα. Αρχίζει πλέον ο αγών διά της χειροβομβίδος. Οι Ιταλοί δοκιμάζουν με τρόμον και φωνάς τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των αμυντικών μας χειροβομβίδων.

(Μεσημέρι): Την μεσημβρίαν προσπαθούν οι Ιταλοί να επαναλάβουν την επίθεσίν των, αλλά ευθύς ως αναπτύσσονται καθηλούνται και διασκορπίζονται από το Πυροβολικό και τα Πολυβόλα μας.

dikmtikkallssaas8

(Απόγευμα): Το απόγευμα και ενώ μέχρι της στιγμής εκείνης τα εχθρικά πυρά είχον αραιωθή, εκσπά και νέα επίθεσις μετά σφοδρού βομβαρδισμού, εφ' ολοκλήρου του τομέως της Ι Μεραρχίας και ανασκάπτεται πάλιν το έδαφος από το πυροβολικόν και τας βόμβας αεροπλάνων. Οι στρατιώται περιμένουν να πλησιάσουν τα εχθρικά τμήματα πεζικού, τα παραλαμβάνουν με τα αυτόματα και τα αποδεκατίζουν με επιτυχείς ριπές και όταν ο εχθρός χρησιμοποιή τας βαθείας γραμμάς και προσεγγίζει τα χαρακώματα, επιτίθενται διά της χειροβομβίδος και της λόγχης.

Οι Ιταλοί όμως δεν παραιτούνται. Δοκιμάζουν διά μία ακόμα φοράν, προτού νυκτώση, να διασπάσουν τας γραμμάς μας επί του υψώματος 731.Και η προσπάθεια αυτή αποκρούεται σε σοβαροτάτας απωλείας.

(Βράδυ): Η νύκτα μας βρίσκει όλους εξηντλημένους σωματικώς. Είμεθα όλη την ημέραν νηστικοί. Εν τούτοις κανείς δεν θέλει να φάγη. Έχουμε άφθονο κονιάκ. Οι Λόχοι δεν ζητούν ψωμί αλλά χειροβομβίδας αμυντικάς και σκαπανικά εργαλεία. Καθ' όλην την νύκτα οι ημιονηγοί του Τάγματος, οι αφανείς αυτοί ήρωες επηγαινοερχόνταν εις τον σταθμόν εφοδιασμού διά να μας φέρουν εκατοντάδας φορτίων χειροβομβίδων, πυρομαχικών και λοιπών εφοδίων.

(Ημέρα δεύτερη: Δευτέρα 10 Μαρτίου 1941 - Πρωινές ώρες): «Την 7ην πρωινήν ήρχισε πάλιν το ιταλικόν πυροβολικόν. Εις τας 9 ώρα αρχίζει η Ιταλική επίθεσις. Αυτήν την ημέραν κατευθύνεται προς το αριστερόν μας διά να υπερφαλαγγίσουν το 731 εκ του αριστερού. Οι Ιταλοί κινούνται με μυρίας προφυλάξεις, τους καταλαμβάνει πρώτον το Πυροβολικόν μας και τους αποδεκατίζει. Το Πυροβολικόν των Ιταλών προσπαθεί να υποστηρίζει την κινουμένην φάλαγγα. Οι Ιταλοί προχωρούν κατά διαδοχικά κύματα με προφανή σκοπόν να καταλάβουν οπωσδήποτε το 731, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τας απωλείας των.

dikmtikkallssaas15

Οι Ιταλοί φθάνουν εις απόστασιν από 50-100 μ. από την γραμμήν αντιστάσεως. Διά να εξαπατήσουν τους στρατιώτας μας υψώνουν λευκά μανδίλια, προς στιγμήν υπέθεσαν ότι επρόκειτο να παραδοθούν. Αντελήφθην εκ πρώτης στιγμής ότι επρόκειτο περί απάτης. Επενέβην αμέσως, διέταξα έντασιν των πυρών διά χεροβομβίδων και τοπικήν αντεπίθεσιν. Οι Στρατιώται κραυγάζοντες την περίφημον πολεμικήν ιαχήν «αέρα» διά της λόγχης και των χειροβομβίδων αιφνιδιάζουν τους Ιταλούς, οι οποίοι αρχίζουν να τρέχουν προς τα οπίσω, μεταβαλόντες την υποχώρησίν των εις πανικόβλητον φυγήν. Η επίθεσις των συνετρίβη.

(Μεσημέρι): Ολίγον προ της μεσημβρίας διεξάγεται νέα προσπάθεια εις το ίδιο σημείον παρά Ιταλών κατόπιν πάλιν προπαρασκευής διά σφοδρού βομβαρδισμού και η επίθεσις αύτη συνετρίβη προ του ακαμάτου ηρωισμού των Λόχων, διά της λόγχης, μέχρι την 12:30 ώραν τρέπομεν εις νέαν άτακτον φυγήν τους Ιταλούς.

(Απόγευμα): Εις τας 06:30 αρχίζει βομβαρδισμός επί των υψωμάτων 731 και 717 και μετ' ολίγον νέα επίθεσις των Ιταλών και κατά των δύο πλευρών του υψώματος 731, δηλαδή εναντίον και των δύο Λόχων μου. Και η επίθεσις αυτή απεκρούσθη με βαρυτάτας απωλείας διά τον εχθρόν.

(Βράδυ): Προς το εσπέρας νομίζουν ότι θα κλονίσουν το ηθικόν των στρατιωτών μας, ρίπτουν δι' αεροπλάνων χιλιάδας προκηρύξεις, καλούν τους στρατιώτας μας να ρίψουν τα όπλα και να σπεύσουν να παραδοθούν. Αι προκηρύξεις αυταί μόνον γέλωτας προσέφερον εις τους ηρωικούς οπλίτας.

Και η δευτέρα ημέρα της επιθέσεως έκλεισε με την απόλυτον διατήρησιν των θέσεών μας επί του υψώματος 731, καθώς επίσης και το δεξιά μου ΙΙΙ Τάγμα επί του υψώματος 717».

dikmtikkallssaas18

Το ύψωμα 731 έγινε αμέσως θρύλος και το όνομά του χαράχτηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ως «731». Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στις ράχες και τα κορφοβούνια της Κλεισούρας θα ήταν η τελευταία πράξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Η Ελλάδα θα έπεφτε τελικά, αλλά μόνο από τη γερμανική επίθεση που θα ξεκινούσε στις 6 Απριλίου 1941. Μόνο όταν διατάχθηκε η οπισθοχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από την Αλβανία για να αναχαιτιστεί η ταχύτατη προέλαση των Γερμανών θα καταλάμβαναν ανενόχλητοι οι Ιταλοί την Κορυτσά και θα έφταναν ως τις Πρέσπες (19 Απριλίου).

Και πάλι όμως έπρεπε να συνθηκολογήσει η χώρα μας στις 20 Απριλίου για να πατήσει η ιταλική μπότα το ελληνικό έδαφος. Για το Ύψωμα 731 συντάχθηκε ειδικός πολεμικός θούριος που λειτούργησε ως στρατιωτικό εμβατήριο. Για τον διοικητή του όμως θα άρχιζαν τώρα νέες και εξίσου τραγικές περιπέτειες…

Αντίσταση, εξορία και τελευταία χρόνια

dikmtikkallssaas7

Μετά τη συνθηκολόγηση, ο Κασλάς επέστρεψε στη γενέτειρά του στο Πήλιο, δεν θα καθόταν όμως για πολύ άπραγος. Κατά την Κατοχή, γίνεται μέλος της Αντίστασης στις τάξεις του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ αργότερα ως διοικητής του 52ου Συντάγματος. Αν και δεν φαίνεται να ήταν αριστερός, πολέμησε αναγκαστικά με τον ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών μέσα από τις τάξεις του, όπως και πολλοί ακόμα αγωνιστές. Το σύνταγμά του δραστηριοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή Λαμίας-Καρπενησίου-Καρδίτσας και σημείωσε αρκετές επιτυχίες.

Για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα εξορίστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση και πέρασε το διάστημα από το 1945-1948 στη Σέριφο, την Ικαρία και τη Σαντορίνη. Ο ίδιος άνθρωπος που του απονεμήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1941 από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Γ. Μπάκο, ο Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως και τον Φεβρουάριο του 1942 το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας για «την ηρωική μέχρι αυτοθυσίας επί του πεδίου της μάχης ενάσκηση των καθηκόντων» του!

Ο Κασλάς είχε ενταχθεί αρχικά στον ΕΔΕΣ του Ζέρβα κατά την Κατοχή και πολεμούσε με την ομάδα του συνταγματάρχη Χατζηαναγνώστου. Κάποια στιγμή τον έπιασε ο αντάρτικος ΕΛΑΣ στα Φάρσαλα και ο πατριώτης Κασλάς προσχώρησε στις τάξεις του ως διοικητής του 52ου Συντάγματος.

dikmtikkallssaas12

Όταν ξέσπασαν τα Δεκεμβριανά, το σύνταγμά του βρισκόταν στην Αττική. Κι έτσι μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο ταγματάρχης Κασλάς υπάγεται στον εσωτερικό εχθρό και τραβά τον δρόμο της εξορίας. Αποστρατεύτηκε αυτεπαγγέλτως με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, αν και εδώ οι αναφορές δεν συμφωνούν, καθώς άλλες πηγές τον θέλουν να αποτάσσεται με τον βαθμό του οπλίτη.

Οι μετεμφυλιακές περιπέτειες του ταγματάρχη και το γεγονός αν ήταν ή όχι κομμουνιστής ανήκουν σαφώς στην ιδεολογικά φορτισμένη ιστορία της εποχής που γράφεται κατά το δοκούν. Γεγονός είναι πως ο ίδιος αναγκάζεται τώρα να κάνει ό,τι δουλειά του ποδαριού τού πέσει στα χέρια για να επιβιώσει, καθώς οι ένδοξες μέρες του παρελθόντος είναι πια πολύ μακριά.

Στρατιώτες του που τον συνάντησαν είπαν πως ο πικραμένος διοικητής αρνιόταν σθεναρά την προγενέστερη ιδιότητα του ταγματάρχη και έκανε πως δεν ήταν αυτός ο περίφημος Κασλάς που κατατρόπωσε τους Ιταλούς στο Ύψωμα 731. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Φεβρουαρίου 1966, όταν τον πρόδωσε η καρδιά του.

dikmtikkallssaas19

Ο ταγματάρχης που του είχαν απονεμηθεί τα μετάλλια «Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας», «Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως», «Αργυρούς Σταυρός του Β’ Τάγματος» και «Μετάλλειον Στρατιωτικής Αξίας Δ’ Τάξεως» αποκαταστάθηκε το 1985, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, όταν προήχθη μετά θάνατον σε ταξίαρχο.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος θυμήθηκε αργότερα τι συνέβη στο Ύψωμα 731: «Είναι περασμένο το μεσημέρι. Το πυροβολικό έχει αραιώσει κάπως τις βολές του, επιτέλους. Μόνο απάνω στο 731 εξακολουθεί να τσακίζει τα δέντρα. Τα πολυβόλα δίνουν και παίρνουν. Τώρα έχουμε περισσότερες ελπίδες».

Όσο για τον Κασλά που του ξήλωσαν τα γαλόνια και τον άφησαν να πεθάνει πικραμένος, δεν ήταν μήπως ο ίδιος που ήταν πρόθυμος να πεθάνει για την πατρίδα του για να μην την πατήσει ο εχθρός; Κάποιοι ευτυχώς τον θυμούνταν ακόμα να βροντοφωνάζει: «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρις εσχάτων. Ουδείς θα κινηθεί προς τα οπίσω. Ο εχθρός θα διέλθει εκ της τοποθεσίας μας, μόνον όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας»…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

46
σχόλια
 1. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΟΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.

 2. avatar Ισοκράτης

  Ευχαριστούμε για το όμορφο άρθρο. Ας κρατήσουμε από αυτό την αντίθεση ανάμεσα στην αγνή αγάπη για την πατρίδα και τον αηδιαστικό εμφύλιο πόλεμο για χάρη ξένων συμφερόντων (Άγγλοι - Σοβιετικοί κτλ). Ας ακολουθήσει ο καθένας μας όποιο πρότυπο κρίνει ορθότερο.

 3. avatar Στ. Μ.

  Εκ των ηστέρων μπορούμε να λέμε πολλά.....για πλέον έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον ρόλο των μεν και τον δε.Η ουσία ήταν να πολεμήσουμε ενωμένοι τους εισβολείς.......το ΚΚΕ αρνήθηκε εξ αρχής να πολεμήσει....αλλά και οι δεξιοί σενεργάστηκαν αργότερα εναντίον του ΕΛΑΣ. Κάποιοι πήγαν από δω και από κει για να πολεμήσουν και μετά άρχισε το μίσος εναντίον των αντίπαλων ομάδων.....Δεν έπρεπε να είμαστε αντίπαλοι μόνο και μόνο για να αρπάξουμε την εξουσία αργότερα.....και οι δύο ομάδες ελεγχονταν από ξένα κέντρα....Επρεπε να πορευτούμε Ελληνικά.....αλλά αυτό όπως φαίνεται και σήμερα είναι δύσκολο. Από τη μια εξουσία στην άλλη.....μόνιμα σκλαβωμένοι.....πάντως τα αποτελέσματα του κομουνιστές τα είδαμε σε άλλες χώρες. Εμείς ζήσαμε καλύτερα εκ του αποτελέσματος.....

  1. avatar χωρίς φόβο και χωρίς πάθος

   τα είπες ΟΛΑ
   ΕΥΓΕ

 4. avatar Nikath13

  Κριμας για τον καζλα και τους άντρες του τα σχόλια εδώ μέσα. Κανένας στρατιώτης δεν θα κάτσει να πολεμήσει άμα δεν έχει από πισω ισχυρή ηγεσία. Χρωστάμε σε αυτόν τον ήρωά και τους ήρωες που διεταζε το έπος του 40. Το μετά είναι μία άλλη ιστορία αδιάφορη και ανούσια. Μόνος του σκότωσε 12000 άντρες και έχασε μονο 1200. Τρομερή αναλογία.

  1. avatar Nick

   υπάρχει η αγάπη για τη πατρίδα,τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής της,η οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα που μπορεί να σπρώξουν κάποιον να πολεμήσει,ακόμα και ζωρίς δυνατή ηγεσία

   1. avatar Nikath13

    Την ώρα που πέφτουν οι σφαίρες τίποτα από όλα Δεν μετράνε

    1. avatar Πελοπας

     Έχεις βρεθεί σε μάχη και ξέρεις;
     Άραγε πως τα καταφέρανε εκείνοι οι ταλαίπωροι στην ακτή Όμαχα και Γιούτα που βρέθηκαν ξεκρέμαστοι;
     Ή οι αλεξιπτωτιστές στην Νορμανδία που βρέθηκαν σκορπισμένοι νυχτιάτικα;
     Γιατί δεν ρωτάς εκείνους τι μετράει όταν πέφτουν οι σφαίρες;

     1. avatar Nikath13

      Μετράει ο διπλανος σου και μόνο

     2. avatar Nick

      οοπ για την easy company μιλας! άρχοντας! η αλήθεια είναι βέβαια οτι το Band of Brothers είναι που σε πείθει οτι μολις σφυρίζουν γύρω σου σφαίρες τα ξεχνάς όλα και ζητάς τη μαμά σου,αλλα θέλω να πιστεύω οτι αν έρθει η κακιά η ώρα,θα κρατήσω το πόστο μου. Currahee!

  2. avatar Nikath13

   Συμπληρωνω στο σχολιο μου, η πατρις αγνωμονουσα, δανεισμενο απο την μηχανη του χρονου

 5. avatar SCULLY

  ΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΓΙΝΑΝ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΕΝΩ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΥΝΗΓΗΘΗΚΑΝ!!!

  1. avatar Oι ”αγωνιστές”…

   ...ξέρεις για ποιό πράγμα αγωνίστηκαν;;;
   Οι ''ταγματασφαλίτες'' ξέρεις γιατί συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς;;;
   Η ιστορία έχει πολλές αναγνώσεις και σίγουρα οι μυθοπλασίες του Περισσού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα...

 6. avatar Geralt Of Rivia

  Ο τίτλος του άρθρου, σαφώς δημιουργεί τις λάθος εντυπώσεις.
  Κανένας ταγματάρχης δεν έγραψε κανένα έπος χωρίς τους φαντάρους του.

 7. avatar TiEipesTwra

  Δεν είσαι πραγματικός Έλληνας ήρωας αν οι πολίτες και η χώρα σου, δε σου γυρίσουν μετέπειτα την πλάτη.

 8. avatar αχ λουλιτσα

  1.αυταπαρνηση,εσαεί,συσσίτιο.....σορυ απ τα καλα του ταμπλετ και οο ανορθογραφιες
  2.καμια αντίρρηση
  αμα θες να γιορταζουμε και τη νικη στο μαραθωνα την σαλαμινα κλπκλπ τον πανωλεθριαμβο του αλεκου του στρατηλατη με το πικ νικ ρεφενε κλπ κλπ
  υστερα να κατσουμε σε μια γωνια σα τους γερους στα παλια τα καφενεια και να κλαψουμε τη καταντια μας.
  Αλίμονο στα εθνη που ζουν με αναμνησεις προγονων που αυτα ατίμασαν....απλα περιμενουν τον θανατο,φαντασου εναν μεσηλικα να ζει παραδομενος στις νηπιακες αναμνησεις
  μου θυμιζεις """ οπαδο"""" φαγαμε 7 γκολακια ριξαμε 1 αλλα παιξαμε ωραια μπαλα το πρωτο τεταρτο και δεν εχουμε λεφτα για ροστερ....,υπομονη θα το ξαναδεις το εργο απο ανατολικα παιγμενο....και οι δικαιολογιες θαναι ευκολες και προχειρες

  1. avatar αχ λουλιτσα

   η απαντησή μου απευθυνεται στον @mpla mpla

 9. avatar Χρήστος

  Αυτός ο εμφύλιος κατέστρεψε την πατρίδα μας, μαζί με αθώους ανθρώπους που πίστεψαν στα κάλη τουκομμουνισμού.
  Δεν καταφέραμε να δείξουμε την βαρβαρότητα του κομμουνισμού το 1990. Τουλάχιστον ο Τσίπρας δείχνει την μικρότητα τής αριστεράς. Ίσως αυτό να είναι αρκετό για να διαλυθούν όλοι οι μύθοι.

 10. avatar Nick

  Άρχοντας! Χαχαχα "Αι προκηρύξεις αυταί μόνον γέλωτας προσέφερον εις τους ηρωικούς οπλίτας" απίστευτοι!
  Δυστυχώς όπως και πολλοί άλλοι,βρέθηκε ανάμεσα στο γελοίο διαξιφισμό δεξιάς-αριστεράς.
  "Takes command all while serving his country in need.
  Sent to a prison, where the heroes are judged as traitors
  Accused of treason by his own
  Sentenced by countrymen under pressure of foreign influence
  Men he once fought to free
  Oh, no
  Oh, no
  We know his name! "

  1. avatar Nick

   τι δε σας άρεσε πάλι

   1. avatar @Nick

    Μην δίνεις σημασία, υπάρχουν πολλοί ανώμαλοι εδώ μέσα

 11. avatar Πονανε μεχρι σημερα

  οι ναζι ταγματασφαλιτες προδοτες εθνικοφρονες

  1. avatar δε νομίζω

   ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΑΤΕ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ
   ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΗΤΤΗΘΕΙΤΑΙ
   Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΚΑΤΕΤΑΞΕ ΣΤΟ 5% ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ
   ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ

 12. avatar Γκασκατσόπουλος Περικλής

  Λάθος στρατόπεδο διάλεξε ο Ήρωας. Αν είχε πάει με τους ταγματασφαλίτες ναζιστές θα ξεκοκάλιζε σύνταξη στρατηγού μέχρι 100 χρονών σαν τον παττακό.

  1. avatar Είσαι αδιαβαστος

   Ο παττακος πέθανε στην ψάθα και χωρίς σύνταξη

  2. avatar Υπήρχαν και αι ενθικαί οργανώσεις πλην ΕΑΜ! Αυτοί ήτο ήρωες!

   Οι αλλοι δε προδότες!

 13. avatar ΑΑΚ

  ΣΑΣ ΘΥΜΙZΩ: 1. πάρα πολλοι αξιωματικοί πολεμησαν ηρωϊκώς στη Β. Ηπειρο το 1940. Κάποιοι εξ αυτών στην κατοχή βρεθηκαν στα χέρια των εαμοβουλγαροκομμουνιστων ειτε γιατι αιχαλωτίστηκαν όπως ο τ/χης, ειτε - χειροτερα- γιατι διαλυθηκαν οι ομάδες τους απο επιθεσεις των ελασιτων. Οι περισσοτεροι αρνηθεντες συνεργασια εσφαγησαν
  2. Στη ζωνη δρασεως της ΕΛΑΣΙΤΙΚΗΣ μοναδας του Τ/ΧΗ εγιναν απο τους κομμουνιστες φοβερα εγκληματα μεσα στην κατοχη, με σημαντικοτερα τη σφαγη αμάχων στην Ταταρνα όλο το 1943-44 και Τη διάλυση της ΕΚΚΑ (3 ΦΟΡΕΣ) και τη σφαγη του Ψαρρού το πασχα του 1944
  3. μετα τη κατοχη πολλοι βιαιως στρατολογηθεντες πολεμησαν ηρω'ικως κατ του κομμουνισμου. Οι μοναδες των μακρονησιωτων ηταν δε οι σκληροτερες (ναι! κομμουνιστες μου,, στη μακρόνησο πηγαιναν κυριως υποπτοι για ξεκαθαρισμα και οχι βεβαιωμνοι κομμουνιστες)
  ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΔΣΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  - ΠΡΟΦΑΝΩΣ ειχε γινει κομμουνιστής και άρα καλως εδιώχθη
  - το οτι υπεράσπισε το 731 προφανως τον γλίτωσε απο το αποσπασμα
  ΥΓ1. Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ειχε πολεμησει ηρωϊκά από το 12-22 ΚΑΙ το 40.ΟΜΟΙΩΣ, ο ΠΑΤΤΑΚΟΣ ειχε 7 πολεμικους σταυρούς, 3 αριστεία ανδρειας και 2 μεταλλια εξαιρετων πράξεων. ΑΥΤΑ δεν τους εσωσαν όμωςν
  ΥΓ2. Η προαγωγη του σε ταξιαρχο ειναι άλλη μια ένδειξη του πανηγυριου που εγινε επι πασοκοκρατιας σχετικως με την αποκατασταση των συμμοριτων. Ως μη αποφοιτος ΣΣΕ ΜΕΧΡΙ ΑΑΝΧΗΣ ΘΑ ΕΦΤΑΝ

  1. avatar αριστη απαντηση!

   πες τα

  2. avatar Nikath13

   Είσαι οικτρος

   1. avatar ΑΑΚ

    Με αποστόμωσες

   2. avatar πλύσου

    με αζαξ

 14. avatar Φούσκας

  Δυστυχώς σε αυτή τη χὼρα συνήθως μόνο οι φελλοί επιπλέουν. Αυτοί που αξίζουν συνήθως πεθαίνουν στην ψάθα.

 15. avatar αχ λουλιτσα

  ε ρε φουκαρα μου και να μπορουσα να σε φερνα μια βδομαδα στο γκρηχενλαντ του 2016 να δεις που πηγαν οι θυασίες σου ,η αυταπαρνιση και η αριστεροσυνη σου
  Να δεις τους γερμανους που ξαναρθαν ,κατ ουσιαν τους καλεσαμε,με χαρτοφυλακες αντι για γκράδες και στουκας,να δεις τους αριστερους του περισσου που γιναν δημοσιοι υπαλληλοι υποθηκοφύλακες -θεματοφυλακες της καθαροτητας της ανεφαρμοστης ουτοπίας και του ανερματιστου βερμπαλισμου......στρωνουν κοιλιες και οπισθια μεσα απ τα πολυτελη γραφεια κουτσουμπαδων και αλεκοφλωρακηδων ..... ισαει τακιμια μητσοτακεων.
  Η ζηση δε γυρνάει ριπλέι φουκαραδες μου και καλυτερα που η επικοινωνια με τον αλλο κοσμο γινεται μονο μεσω καποιων πητ πανακριβο απατεώνων.... θα πεθαινατε για δευτερη φορα και θαταν απο ντροπη για την ευπιστία και αφέλειά σας.
  Τα γκρηκς αυτον που γυρναγε κατα δηλωση του ,μενα κουταλι στη τσεπη απο συσιτιο σε συσιτιο για να χλαπακιαζει το μερτικο αυτων που ψοφαγαν απ την πεινα ,τον καναν πρωθυπουργο του φτιαξαν δυναστεια παιδιων εγγονων δισεγγονων,τουφτιαξαν τεραστια περιουσια και τον γιο δελφινο για 2η πρωθυπουργία......
  φουκαραδες μου, κορ...(?)..δάκια....ακουσιοι δον κιχώτες μου.

  1. avatar mpla mpla

   δεν θα τον ενδιεφεραν αυτα, αρκει που γιορταζουμε καθε χρονο την νικη μας εναντι των Ιταλων υστερα απο τοσα χρονια, αυτο και μονο θα τον εκανε ευτυχισμενο γιατι συνεβαλε καθοριστικα γι'αυτην την νικη.

 16. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Που να ξερε ο έρμος ότι 70 χρόνια μετά οι Ναζί θα ήταν στην βουλή και θα χαιρετούσαν φασιστικά!!!! Που να το ξερε!!!

  1. avatar Logiki

   Που να ξερε ο έρμος ότι 70 χρόνια μετά οι Ακρο μυθοπλάστες αριστεροι θα ήταν στην βουλή και θα ετρωγαν τις μίζες φασιστικά!!!! Που να το ξερε!!!

  2. avatar Το περίεργο είναι ότι και οι προδότες κομουνιστές

   είναι στη βουλή...

  3. avatar ζαμαν φου

   Που να ξερε κιολας οτι οι αριστεροι θα τους εκαναν συγκυβερνητες!!!!!!!!!!!!!!!!Αλλοι πεθαναν για τις ιδεες τους,αλλοι εξαργυρωσαν την θυσια τους και καβαλησαν απο ενα καλαμι και μια καρεκλα...Αισχος!!!!!Μεχρι ποτε θα επικαλειστε αυτους που εδωσαν την ζωη τους για να διοριζετε...Καρανικες;;;;;;;;;;

 17. avatar Δεν ήταν αριστερός…

  Οι αριστεροί, έκαναν διακοπές στην Ακροναυπλία, ελπίζοντας στην καταστροφή της Πατρίδος...όπως και το '22... όπως πάντα.
  Για αυτό και ο Μεταξάς τους άφησε δωρο στους Γερμανούς...
  Εμπλεξε άθελα του με τα σκατά και τον έφαγε η μαρμάγκα...
  Κρίμα και ΑΞΙΟΣ

 18. avatar Αν και δεν φαίνεται να ήταν αριστερός, πολέμησε αναγκαστικά με τον ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών μέσα από τις τάξεις του, όπως και πολλοί ακόμα α

  Πολέμισε οικιοθελώς ρε παιδιά, με το πιστόλι στον κρόταφο...

 19. avatar Φανης 68

  Υπάρχει ένα ωραίο βιβλίο του Γιάννη Πριόβολου "Μονιμοι αξιωματικοί στον ΕΛΑΣ".

  Εκει παρελαύνουν όλοι οι ξεφτιλισμένοι καραβανάδες που "επέλεξαν" τον ηρωικό ΕΛΑΣ. Ο ενας χειρότερος από τον άλλο. Οι πιο κραυγαλαίες περιπτώσεις αυτοί που από τις ¨εθνικιστικές" ομάδες πήγαν στον "στρατό" του μεγάλου πολέμαρχου και του Γιώργη και που σε μία νύχτα έγιναν από φασίστες ...κομμουνιστές (πχ Βαζαίος).

  Ελεεινοί και τρισάθλιοι...Ολοι τους ανεξαιρέτως...

  Πολλοί από αυτούς τους "ήρωες" μετά τη κατοχή θέλησαν να μπούνε πάλι στον Εθνικό στρατό.
  Στις αναφορές τους, δεν "ήξεραν τίποτε" για τις δολοφονίες της ΟΠΛΑ και των άλλον σκληρών του Κόμματος.
  Ούτε ήξεραν ούτε άκουσαν......!
  Θυμίζει την δίκη της Νυρεμβέργης οπου και εκεί οι μεγαλοναζί κι αυτοί "δεν ήξεραν τίποτε" για Εβραίους, στρατόπεδα συγκέντρωσης και τέτοια κακά πράγματα...

  Φυσικά σχεδόν κανείς δεν επέστρεψε στον Εθνικό Στρατό.
  Απλά οι άνθρωποι ποντάρανε στο λάθος άλογο και χάσανε, γιατί περί αυτού επρόκειτο...Ας πρόσεχαν κι ας πήγαιναν με τον Παπαδόγκωνα. Στο κάτω-κάτω τι διαφορά είχαν. Κολλητοί και συμμαθητές στην Ευελπίδων όλοι τους ήταν..

  Εχω βαρεθεί να ακούω για ήρωες και ημίθεους και "αγνούς πατριώτες αγωνιστές". Οχι ότι δεν υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά αφενός είναι πολύ λίγοι και αφετέρου είναι αθόρυβοι γιατί δεν έχουν ανάγκη "αναγνώρισης" και "σύνταξης αγωνιστή" από τι υστέρημα του Ελληνικού λαού...

 20. avatar Μία ακόμα λαμπρή σελίδα

  Στην ένδοξη Ιστορία μας (όσα έγιναν στη μάχη, όχι μετά)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει