«Τα γενικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που είναι. Τι συζητάμε τώρα; Καθαρή πρωτιά Νέας Δημοκρατίας. Ο Τσίπρας την είπε τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν πήγε και άσχημα για χειρότερη κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο πρώτο του σχόλιο σχετικά με τις εκλογές.

«Ακούω κάτι για blame game για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εμείς έχουμε μιλήσει με καθαρό τρόπο. Θα έχρηζε αιτιολογίας το αντίστροφο, αν αλλάζαμε την προεκλογική μας θέση. Εμείς είπαμε στρατηγική μας είναι η αυτοδυναμία και δεν πιστεύουμε ότι το πολιτικό προϊόν της απλής αναλογικής μπορεί να φέρει σταθερότητας, η αλλαγή της θέσης μας χρήζει αιτιολογίας. Όχι το προηγούμενο.

Το προηγούμενο είναι αυτό που έχουμε πει ότι θα κάνουμε. Ο πρωθυπουργός προφανώς θα πάρει την εντολή όπως έχει τη θεσμική υποχρεώση να κάνει. Όμως η έγκριση που έχει λάβει είναι για άλλο πράγμα. Η θέση μας λοιπόν είναι στρατηγική για την αυτοδυναμία, όχι συγκυριακή, επομένως αυτό πάμε να κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ψήφος υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, σημαίνει έγκριση της πολιτικής της κυβέρνησης, σε μια σειρά από ζητήματα: «Αυτό το ποσοστό σημαίνει και έγκριση μιας σειράς μειζόνων θεμάτων που τέθηκαν στην προεκλογική περίοδο. Στη μεταναστευτική πολιτική, στο φράχτη, στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στο πανεπιστημιακό άσυλο, στην αμυντική πολιτική, στην υλοποίηση των συμφωνιών. Ο λαός έδωσε μια καθαρή πλειοψηφία για το πού πρέπει να πάνε τα πράγματα. Κατά τη γνώμη μου τα κομμάτια που πρέπει να αναστοχαστεί είναι γιατί απορρίπτεται τόσο καθαρά ένα πρόγραμμα».