Οι κάλπες έχουν ανοίξει, η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά ουδείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο είναι εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας από το βράδυ της Κυριακής βάσει και των δεδομένων ή, σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι διερευνητικές εντολές, εάν μπορεί να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουλίου.

Καταρχάς θεωρείται δεδομένο ότι την 21η Μαΐου δεν πρόκειται να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει το πρώτο κόμμα να λάβει ένα δυσθεώρητο ποσοστό της τάξης περίπου του 46%. Οπότε οι επιλογές που υπάρχουν πρακτικά είναι δύο: Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εάν τους συμφέρει να μπουν στη διαδικασία συνεργασιών ή όχι.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει το ενδεχόμενο να σχηματίσει η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης θέτει ως όρο να υπάρχει σε ένα τέτοιο σχήμα πρωθυπουργός ένα τρίτο πρόσωπο. «Δεν έχω και πολλά πράγματα να συζητήσω μαζί του» είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει φέρει την πολιτική του πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκλείσει εξαρχής παράλληλα το σενάριο συγκυβέρνησης με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, σε περίπτωση βέβαια που θα έχει εισέλθει στη Βουλή.

Το πιθανότερο είναι πως σε περίπτωση που η Ν.Δ. λάβει ένα ποσοστό από 34,7% έως 38,7% όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τότε ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα επιδιώξει εκ νέου εκλογές, στις οποίες θα οδηγηθούμε με υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαλμά.

Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έρθει δεύτερος, όπως τον παρουσιάζουν όλες οι δημοσκοπήσεις, και λάβει ένα ποσοστό της τάξης του 31%. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει καταρχάς να δει εάν και κατά πόσο θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 εάν έχει εισέλθει στη Βουλή. Το σενάριο όμως μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, πάλι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, λόγω της άρνησης του κ. Ανδρουλάκη να είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας αλλά και της διαφωνίας που έχει η Χαριλάου Τρικούπη να συνεργαστεί με κόμματα όπως το ΜέΡΑ25 που προωθούν ιδέες περί παράλληλων νομισμάτων τύπου «Δήμητρα».

Την ίδια ώρα το σενάριο περί σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης ανοχής, στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως δεύτερο κόμμα προσκρούει όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλά και στην κατηγορηματική αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος καθώς επίσης και του ΜέΡΑ25.

Με απλά λόγια, κανένας δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν στην παρούσα φάση και όλοι το δηλώνουν ανοικτά, πλην του κ. Τσίπρα που αναζητεί με κάθε ευκαιρία και σε κάθε εμφάνισή του, συνεργασίες. Θεωρεί πως οι ιδεολογικές διαφορές που τον χωρίζουν από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και από το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη είναι μικρές, ενώ εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει κι ένα κοινό μέτωπο με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σε μια σειρά από σημαίνουσες αποφάσεις – όπως για παράδειγμα η εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε και η επόμενη αναμέτρηση να διεξαχθεί με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής την οποία ούτως ή άλλως επιθυμούν πάντοτε τα «μικρότερα» κόμματα, αφού τους δίνει την ευκαιρία να εκλέξουν περισσότερους βουλευτές.