Ιδιαίτερη βαρύτητα στον κρίσιμο τομέα της ενεργειακής συνεργασίας και πρωτίστως στο στρατηγικής σημασίας έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -γνωστό και ως «GREGY Interconnector»– δόθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Αμφότερες οι δύο πλευρές στάθηκαν στο ρόλο που θα διαδραματίσει το εν λόγω μεγαλόπνοο έργο, καθώς αναμένεται να αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα, αφού αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς ενδιάμεσα σημεία προσαιγιάλωσης. Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει ενέργεια από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του κράτους της βορειοανατολικής Αφρικής προς την Αττική, ωφελώντας τόσο τους οικιακούς καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις του τόπου μας αλλά και την γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο μαζί με το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum – EMGF) και την υπογραφή τον περασμένο Ιούνιο των μνημονίων μεταξύ Ε.Ε. – Αιγύπτου και Ε.Ε. – Ισραήλ καθιστούν την Ανατολική Μεσόγειο μια σημαντικότατη «εναλλακτική ενεργειακή διαδρομή. Διαμηνύουν ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας «πράσινους» διαδρόμους που θα συνδέουν τον βορρά με τον νότο, θα συνδέουν τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή κι άλλων κρατών στο Φόρουμ, με μια όμως βασική προϋπόθεση: το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο EMGF εκτός από τη χώρα μας και την Αίγυπτο, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Κράτος της Παλαιστίνης και η Γαλλία, ενώ παρατηρητές είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Παγκόσμια Τράπεζα.