Στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση σε όσον αφορά τη διπλωματική και αποτρεπτική ενίσχυση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση οπτικοποιεί όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, ώστε οι συνομιλητές μας να κατανοούν ποιoς έχει δίκιο και ποιος είναι αυτός που δημιουργεί προβλήματα. Η πολιτική της διεθνοποίησης των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία, οι γρήγορες αντιδράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού κ. Δένδια, η συντονισμένη παρουσία του πρωθυπουργού στα διεθνή φόρα, είδατε τι συνέβη στην Πράγα, φέρνουν αποτέλεσμα. Απέναντι σε ένα γείτονα ο οποίος λεκτικά έχει ξεπεράσει κάθε όριο, εμείς με συνέπεια και σοβαρότητα υποστηρίζουμε την άποψή μας σε όλα τα επίπεδα και, παράλληλα, προχωράμε σε διεθνείς συμφωνίες και εξοπλίζουμε την χώρα. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που θα φέρει την ηρεμία στην περιοχή και αυτόν ακολουθούμε».

Απαντώντας αναφορές βουλευτών για το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης υπογράμμισε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη την Κυριακή στο Κάιρο και είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για το παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι με το συγκεκριμένο μνημόνιο παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας μίλησε για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».