Το πολιτικό πλαίσιο μέχρι τις εθνικές κάλπες έθεσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast ο πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς σημειώνοντας ότι τους επόμενους εννιά μήνες, μέχρι δηλαδή τις εκλογές το υπουργικό συμβούλιο αποκτά και νέο ρόλο, καθώς εκτός από την έγκριση νομοσχεδίων και την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, θα λειτουργεί και ως πολιτικό κέντρο για ζυμώσεις σε σχέση με κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας υπό το πρίσμα του εκλογικού ορίζοντα του 2023.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έγινε επισκόπηση από τους αρμόδιους υπουργούς ( Σταϊκούρα, Σκρέκα, Κικίλια) για την  πορεία της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση. Συζητήθηκε εκτενώς η ενεργειακή κρίση, καθώς οι προβλέψεις είναι δυσμενείς. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι επιδόσεις του Τουρισμού, όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.

Πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ενεργειακά

Για την ενεργειακή κρίση συζητήθηκε ότι πρέπει να γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες. Η κρίση αυτή τόνισε, ο πρωθυπουργός, έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία. «Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών» επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. «Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο και για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο.