Την έγκρισή της κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας αναμένεται να δώσει σήμερα η Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Προκειμένου να συσταθεί η Επιτροπή απαιτούνται 120 θετικές ψήφοι (και όχι 151) οι οποίες αναμένεται να εξασφαλιστούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Τα κόμματα οριστικοποιούν τις θέσεις που θα λάβουν, ενώ αιχμή εξακολουθεί να παραμένει το χρονικό εύρος διερεύνησης των υποκλοπών. Η Νέα Δημοκρατία, που έχει αναφέρει πως θα σεβαστεί το δικαίωμα της μειοψηφίας για τη σύσταση Εξεταστικής, επιθυμεί να διερευνηθούν οι επισυνδέσεις από το 2015 που ανέβαλε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ένθεν.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, εάν έχει στοιχεία για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, να τα προσκομίσει και να συσταθεί ξεχωριστή Εξεταστική Επιτροπή για την δική του περίοδο διακυβέρνησης (2015 – 2019), γιατί αλλιώς θα φανείς σαν να επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία τη συγκάλυψη των δικών της ευθυνών κατά την περίοδο 2019 – 2022, μέσω των τυχόν συμψηφισμών.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που έχει καταθέσει και το σχετικό αίτημα για τη σύσταση της Εξεταστικής, δεν θα πει όχι ακόμη και σε χρονική επέκταση του ελέγχου, αρκεί να υπάρχουν σαφή στοιχεία επ’ αυτού. Αυτό που κυρίως θέλει να μάθει η Χαριλάου Τρικούπη είναι «ποιοι εθνικοί λόγοι συνέντρεχαν προκειμένου να παρακολουθηθεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη», ερώτημα που δεν απαντήθηκε κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή και δύσκολα θα απαντηθεί και κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής, αφού η ΕΥΠ επικαλείται το απόρρητο.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνει πως δεν είναι το θέμα ο αριθμός των Εξεταστικών Επιτροπών, εάν θα είναι μία ή δύο, αλλά το τί θα διερευνηθεί. «Εμείς λέμε να διερευνηθεί κάθε συγκεκριμένη καταγγελία. Ειδικά αυτή που αφορά το κόμμα μας ήδη από το 2016, με τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων μας στον Περισσό, έχει επαναλαμβανόμενα περιστατικά και καταγγελίες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος.

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αναμένεται να ψηφίσουν επίσης η Ελληνική Λύση αλλά και το ΜέΡΑ25.

Η διαδικασία

Επί της διαδικασίας, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών – βουλευτών κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια.