«Με λαϊκά δικαστήρια δεν μπορεί να υποκατασταθεί ο ρόλος και η παρουσία της Δικαιοσύνης» επεσήμανε ο Κώστας Τσιάρας την Παρασκευή (22/7). Ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης ζήτησε από όλους όσοι ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις να επιδείξουν περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να μην τις κρίνουν ad hoc, ανάλογα με το τι τους βολεύει.

Αφορμή των δηλώσεων του Κώστα Τσιάρα, ήταν η αναφορά -κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας- του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία νιώθει προσβεβλημένη και απροστάτευτη.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης, και χωρίς να κάνει συγκεκριμένη ονομαστική αναφορά, τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Γίνεται μια προσπάθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα, όντως με μια κοινωνική ένταση που αφορά σε αποφάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, να υπάρξει κατά τη γνώμη μου μια λάθος κριτική για τον ρόλο και τη παρουσία των δικαστικών λειτουργών».

Κωνσταντίνος Τσιάρας

«Η Δικαιοσύνη είναι μια θεσμική διαδικασία, απαραίτητο συστατικό της δημοκρατικής Πολιτείας»

«Εγώ ως υπουργός Δικαιοσύνης ποτέ δεν έχω κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις. Επιπλέον θεωρώ ότι η Δικαιοσύνη είναι μια θεσμική διαδικασία, απαραίτητο συστατικό της δημοκρατικής Πολιτείας, η οποία πρέπει να αφήνεται να λειτουργεί μέσα από την ανεξαρτησία του ρόλου της που προβλέπει το Σύνταγμα» ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας.

«Αν ο καθένας από εμάς, ειδικά οι αγαπητοί συνάδελφοι οι οποίοι έχουν και μία εμπλοκή -ανήκουν στο νομικό κόσμο, είναι δικηγόροι-, με μεγάλη ευκολία προστρέχουν στη κριτική των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, το παιδαγωγικό μήνυμα το οποίο αποστέλλεται στη κοινωνία είναι απολύτως αρνητικό. Και αν πιστεύει κανείς ότι με λαϊκά δικαστήρια θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε τον ρόλο και τη παρουσία της Δικαιοσύνης, σας διαβεβαιώνω ότι το μόνο το οποίο θα συμβεί, όχι μακροπρόθεσμα ούτε μεσοπρόθεσμα αλλά άμεσα, θα είναι να τρωθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, άρα και η ίδια η Πολιτεία» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ακόμη πως «θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από όλους μας σε σχέση με το τι λέμε και το τι κρίνουμε σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

«Δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης να κρίνονται ad hoc. Οι αποφάσεις που μπορεί πολιτικά να μας βολεύουν να είναι οι καλές αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις που δεν μας βολεύουν να είναι κακής ή μη επιμελούς Δικαιοσύνης. Πρέπει όλοι να κάνουμε προσπάθεια. Χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή μας στα ζητήματα της Δικαιοσύνης. Είναι απολύτως καθοριστική η στάση μας. Για αυτό πρέπει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να στεκόμαστε απέναντι στα ζητήματα που έχουν θεσμική διάσταση και ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά κρίσιμος» σημείωσε.

«Προσπάθεια μου είναι να κρατήσω ψηλά το κύρος της Δικαιοσύνης. Είναι κρίμα να επανέλθουμε σε λογικές και πρακτικές του παρελθόντος. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα γιατί σε καμία περίπτωση αυτές δεν θα βοηθήσουν τη κοινωνία» είπε κλείνοντας.

Κωνσταντίνος Τσιάρας

«Δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να δυσφημείται ή να εργαλοποιείται και να δείχνει μια εικόνα παρασκηνίου και παρακμής»

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, υποστήριξε ότι δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να δυσφημείται ή να εργαλοποιείται και να δείχνει μια εικόνα παρασκηνίου και παρακμής.

«Σαφώς δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στο δικαιοδοτικό της ρόλο αλλά ο λαός έχει το δικαίωμα να έχει άποψη όταν αισθάνεται αμήχανος. Η υπόθεση Λιγνάδη δείχνει ότι ζούμε μια παρακμή. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωση της, προτρέπει να μην γίνονται τηλεδικαστήρια, να μην δεχόμαστε τη δημόσια διαπόμπευση. Δικαίως και καλώς τα λέει. Αλλά η κοινωνία βράζει, νιώθει προσβεβλημένη και απροστάτευτη. Οι δικαστές και εισαγγελείς πρέπει με τις πράξεις τους να το αποδείξουν- και αυτό δεν φαίνεται. Πρέπει να απαντηθεί ποιος καλύπτει ποιον και τι οδήγησε στο πρόβλημα της έλλειψης αμφίδρομης εμπιστοσύνης των θεσμών με τους πολίτες. Και εμάς, είναι υποχρέωση μας να βρεθούμε απέναντι σε κάθε άδικο», ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης.