Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο εκφωνεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πρόσκληση της προέδρου του σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια τιμητική πρόσκληση για τον ίδιο να μιλήσει σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επομένων δεκαετιών. Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Τη χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τι συνέβη τότε με τα capital controls, το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τις κλειστές τράπεζες. Ευτυχώς για τη χώρα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά και ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε μια νέα εποχή».

«Η Ελλάδα υπήρξε φρουρός της Ευρώπης όταν τα σύνορά της απειλήθηκαν»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι ποιος θα πίστευε ότι όταν η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη θα είχε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και θα μείωνε φόρους και εισφορές χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα και πως το ελληνικό δημόσιο σύμβολο της γραφειοκρατίας θα ήταν σήμερα πιο φιλικό στον πολίτη.

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και οι πολίτες της δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα αλλά στην αλήθεια της πράξης, τόνισε.

Ενίσχυση την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απάλλαξε την πολιτική από την κηλίδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Η Αθήνα, είπε πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του κορονοϊού και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μας πρόταση. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που κατάρτισαν σχέδιο στο πλαίσιο του nextgenerationEU. Και υπήρξε φρουρός της Ευρώπης το 2020 όταν τα σύνορά της δέχθηκαν εισβολή από χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και με τις επιχειρήσεις των δουλεμπόρων στα θαλάσσια σύνορα που αποτρέπονται καθημερινά. Σημείωσε ακόμα ότι οι θεσμοί της Ευρώπης εξελίχθηκαν και η ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων. Με άλλα λόγια είπε η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα συμβαδίζοντας μαζί της στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι δεν νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια από το κράτος στο οποίο απευθύνεται.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας»

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις κρίσεις που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια, όπως η ένταση στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020 αλλά και η πανδημία που ακολούθησε. Και περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετώπισε η Ελλάδα μέσα από τις αμυντικές συμφωνίες, τους εξοπλισμούς, την διπλωματία.

Ειδικά για την πανδημία είπε ότι όχι μόνο ενισχύθηκε το ΕΣΥ αλλά η πανδημία αποτέλεσε το εφαλτήριο για ένα νέο ΕΣΥ. ¨Ήδη στην χώρα μου δρομολογείται ο θεσμός του δωρεάν προσωπικού γιατρού για όλους και τα παραπάνω αναδεικνύουν την δεύτερη παρατήρηση που παραθέτω την κοινωνική διάσταση της πολιτικής μας.

Στη διάρκεια της πανδημία ξοδέψαμε δεκάδες δις για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Κυρίως όμως υλοποιήσαμε αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Η πολιτική μας συνοψίζεται σε 3 λέξεις. Λιγότεροι φόροι, σωστή εργασία και ελεύθερη ζωή.

Αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας και στις συνθήκες στους χώρους δουλειάς που προσαρμόστηκαν στα ευρωπαϊκά δεδομένα με ειδικές μέριμνες για τους εργαζόμενους γονείς. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά όλα αυτά δείχνουν το μέτρο της προσπάθειας, τόνισε.

Τίποτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι το ίδιο αλλά και τίποτα δεν θυμίζει ούτε τον 20ο αιώνα είπε καθώς αλλαγές συντελούνται σε όλο τον πλανήτη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας φέρνοντας ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, είπε.

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το ερώτημα είναι με ποια πλευρά συντάσσεται κανείς. Οι ίσες αποστάσεις και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχουν καταδικαστεί πολλές φορές και από το ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με την δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό και είμαστε με την δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα και αυτό έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απέναντι στην προκλητικότητά της αντιτάσσουμε την πολιτική ορθότητα. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Όλα γίνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους θεσμούς της ΕΕ λέγοντας ότι η Ελλάδα θέλει να είναι παρούσα σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Είμαστε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, προωθούμε την ηλεκτρική μας διασύνδεση με την Κύπρο και την Αίγυπτο για να εφοδιάζεται η Ευρώπη με φθηνό και καθαρό ρεύμα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί αναλαμβάνοντας ρόλο γέφυρας στα δυτικά Βαλκάνια και αυτό αφορά και το μεταναστευτικό με τους δουλεμπόρους. Μόνο τους τελευταίους μήνες διασώσαμε 6.000 ναυαγούς.

Σε ό,τι αφορά στη δημοκρατία την πορεία της χώρας μας απεικονίζουν σπουδαία γεγονότα. Νέο Σύνταγμα και γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Το ενδιαφέρον μας ωστόσο είναι και σε όσα οφείλουν να συμβούν στην Ευρώπη του μέλλοντός μας. Να βαθύνει ακόμα και σε επικράτεια και να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση και να τροφοδοτεί με πολιτισμό όλο τον κόσμο.

Η Ενωμένη Ευρώπη ανταποκρίθηκε καλύτερα από άλλα κράτη στον Covid. Ήταν τομή για την Ευρώπη η κοινή αγορά εμβολίων αλλά και το nextgenerationEU για την στήριξη των οικονομιών προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση του κορονοϊού.

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Έχουμε σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή ενώ παρά τις δυσκολίες η αύρα της δημοκρατίας κυκλοφορεί πάντα ανάμεσα στις χώρες μας. Δεν είναι καθόλου ασήμαντο καθώς μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ διχάζονται για τις αμβλώσεις. Τα 750 δισ. του ταμείου που δημιουργήσαμε πρέπει να υπηρετήσουν τον τίτλο και τον ρόλο τους. Και πρέπει να μας βοηθήσουν να βγούμε από τις κρίσεις που περάσαμε τα τελευταία χρόνια. Μάθαμε από την κρίση ότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις μόνος του. Η Ευρώπη αποδείχθηκε ανθεκτική και αυτά τα διδάγματα πρέπει να αξιοποιήσουμε απέναντι στην ενεργειακή αναστάτωση. Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να σημαίνει και ενεργειακά ενωμένη Ευρώπη πρέπει να σπάσουμε τη διασύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και αυτά τα λέω ως φιλελεύθερος πολιτικός που έχω το θάρρος να κοιτώ κατάματα το μέλλον».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έξι μεγάλες προκλήσεις που κατά τον ίδιο πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Είναι όπως είπε η Ευρωπαϊκή Άμυνα και η κοινή πολιτική ασφάλειας όπως και το μεταναστευτικό, η τραπεζική ενοποίηση και η προστασία των καταθέσεων, ένα ευρωπαϊκό κοινό σχέδιο ενέργειας, μια μόνιμα συντονισμένη δράση με βάση το RRF και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας και η καταπολέμηση των fake news αλλά και η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Έχουμε το χρέος να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ευημερία και την ευρωπαϊκή ταυτότητά μας. Να κάνουμε επίσης βεβαιότητα τη σταθερότητα γιατί σε έναν κόσμο που αλλάζει η ισχυρή ΕΕ είναι η αυτοδύναμη Ένωση», είπε καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να λάβετε υπόψιν σας ότι η Τουρκία απειλεί ευθέως μια χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας»

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απαντώντας σε όλα όσα ακούστηκαν από ευρωβουλευτές έκανε λόγο για fake news αναφερόμενος ειδικά στον Δημητρη Παπαδημούλη ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θανάτους από κορονοϊό στην ΕΕ προσθέτοντας ότι αυτό είναι ψέμα.

Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον διαβεβαίωσε ότι οι προτάσεις μας έχουν πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο όπως η κατάρτιση των ανέργων και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας όπως το «Εξοικονομώ».
Για το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία τόνισε ότι προφανώς κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται όπως νομίζει αλλά πρέπει να λάβουν υπόψιν τους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να απειλεί ευθέως μια χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αναφερόμενος και πάλι στην Τουρκία τόνισε ότι εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό το 2020 και το ίδιο έκανε και ο Λουκασένκο. «Να μην υιοθετούμε την τουρκική προπαγάνδα σας παρακαλώ ότι η Ελλάδα είναι άκαρδη και σκληρή», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν από ευρωβουλευτές για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε: «Μιλήσατε για τις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν. Επισκεφθείτε την Σάμο και την Χίο δεν έχουν καμία σχέση με το αίσχος της Μόριας της τότε αριστερής κυβέρνησης που είναι υποτίθεται και ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε με τον Ιρανό μαθητή που ήρθε ως πρόσφυγας πριν από τρία χρόνια και τώρα πέρασε σε μια από τις καλύτερες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας να απαντά σε ευρωβουλευτές ειδικά για το brain drain είπε ότι πολλοί νέοι που έφυγαν από την χώρα θέλουν να επιστρέψουν γιατί βλέπουν όπως είπε ότι η Ελλάδα κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

Απαντώντας και πάλι στον κ. Παπαδημούλη του είπε: «Πριν από 7 έτη έγινε το δημοψήφισμα από την δική σας κυβέρνηση που έσπρωξε την Ελλάδα στον γκρεμό από την ευρωζώνη και εσείς κάνατε την κωλωτούμπα που την κάνατε και διεθνώς γνωστή ως λέξη, και καταδικάσατε την χώρα σε άλλα 4 χρόνια σκληρής λιτότητας. Εμείς επαναφέραμε την χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης».

Τέλος για το κράτος δικαίου ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Για το κράτος δικαίου θα το συζητήσουμε αύριο στην Βουλή των Ελλήνων για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Να σας πω ότι δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα παραπέμφθηκαν στο ειδικό δικαστήριο για παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. Δυο υπουργοί σας λοιπόν θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη για παρεμβάσεις. Αφήνουμε τα γεγονότα να μιλούν από μόνα τους αντί να χρησιμοποιούμε το ευρωκοινοβούλιο για να διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις».