Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεθνοποιεί με κάθε ευκαιρία την απειλητική τουρκική στάση που καταγράφεται όλο και εντονότερα τον τελευταίο καιρό και ιδίως το γεγονός ότι επιδεικνύει στους ξένους ηγέτες συνεχώς (όπως έκανε χθες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς) τον χάρτη της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» δηλαδή των επεκτατικών βλέψεων που έχει η γειτονική μας χώρα. 

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα πως «ο κύριος Μητσοτάκης όπου κι αν πηγαίνει κουβαλάει μαζί του και καταγγέλλει τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας» καθώς το ίδιο συνέβη και κατά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Δυσαρέσκεια για τη στάση Μακρόν

Μάλιστα οι γείτονές μας έχουν δυσανασχετήσει και με την ανοικτή στήριξη που παρέχει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν. Θυμίζουμε ότι χθες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών σημείωσε τα εξής: «Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (εννοεί τις τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Πάντως, ο πρόεδρος Ερντογάν δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για τη στάση που κρατάει στην εξωτερική πολιτική. Τα έξι κόμματα που αντιτάσσονται στον Τούρκο ηγέτη τον καλούν να αποφεύγει τις εντάσεις και την τυχοδιωκτική ρητορική καθώς κινδυνεύει να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε εκ νέου χάρτη του Αρχιπελάγους λέγοντας ότι η χώρα του αμφισβητήσει την εδαφική κυριαρχία ελληνικών νησιών από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, αν αυτά δεν αποστρατιωτικοποιηθούν. «Υπάρχει όρος και στις δυο συνθήκες, Λωζάνης και Παρισιού, για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά αυτά δεν πρέπει να έχουν πάνω στρατό. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους» επεσήμανε, προσθέτοντας πως έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για… παραβίαση των συνθηκών. Μάλιστα κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν πως δεν μπορούν να ευχαριστήσουν τους πολίτες τους αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα.