H Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ., μίλησε στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού για την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η συμβολή της οποίας στον αγώνα για την προστασία των παιδιών είναι πολύτιμη.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Λάζαρος Γρηγοριάδης, εκπρόσωπος του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε τα μηνύματα της καμπάνιας «ένα στα πέντε», ώστε το δίχτυ ενημέρωσης και προστασίας να απλωθεί ακόμη περισσότερο στην ελληνική κοινωνία για να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά.

Στην περίπτωση που υποψιαστούμε ότι κάποιο παιδί είναι θύμα κακοποίησης, δεν θα πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας, ούτε να  βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα.  Δεν θα πρέπει να θυμώσουμε μαζί του κάνοντάς το να νιώσει ότι φταίει ή ότι έκανε κάτι κακό. Αντίθετα θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε το παιδί ότι θα ασχοληθούμε με το θέμα και άμεσα να επικοινωνήσουμε με ψυχολόγο, γιατρό, κοινωνικό λειτουργό ή αστυνομικό. 

Αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την προστασία των παιδιών στην πράξη που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου.

Οι  3 βασικοί στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι:

  • η αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών 
  • η μείωση των κρουσμάτων που συμβαίνουν 
  • η αύξηση των κρουσμάτων που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά.