Απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε για τα έξοδα του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, με αφορμή και τις ερωτήσεις που κατέθεσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για το θέμα, δίνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Όπως σημειώνει, «πληρώνω τα προσωπικά μου έξοδα με την πιστωτική κάρτα μου, η οποία είναι στο όνομα μου και κατατίθεται στο πόθεν έσχες μου από το 1999 και δεν χρεώνω το δημόσιο ταμείο».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Καμμένος σημειώνει: «Αντιλαμβάνομαι τη λογική του ΠΑΣΟΚ να θεωρεί ότι οι πολιτικοί πληρώνουν τα προσωπικά τους έξοδα με δημόσιο χρήμα όπως έκαναν πάντα τα στελέχη του. Όμως δεν ισχύει για όλους.

Επειδή συνεχίζεται η σπέκουλα, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πληρώνω τα προσωπικά μου έξοδα με την πιστωτική κάρτα μου, η οποία είναι στο όνομα μου και κατατίθεται στο πόθεν έσχες μου από το 1999 και δεν χρεώνω το δημόσιο ταμείο.

Δεν δίνω λογαριασμό που πληρώνω για προσωπικά μου έξοδα. Δε χρεώνω στο δημόσιο τα ταξίδια μου και η παραμονή που πληρώνει το κράτος περιορίζεται στο ελάχιστο τίμημα που προβλέπεται, 300 δολάρια τη βραδιά.

Δηλώνω δε ότι θα εισπράξω όλα τα ποσά των αγωγών που έχουν κατατεθεί εναντίον των ήδη καταδικασμένων συκοφαντών.

Όσον αφορά το Ποτάμι, μάλλον παρασύρθηκε από τα ποσά που πλήρωναν από το δημόσιο χρήμα Υπουργοί στην ταβέρνα του προέδρου τους».

Είχε προηγηθεί οι ερωτήσεις από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που ζητούσαν από τον υπουργό διευκρινίσεις για το θέμα. «Πόσο και σε ποιον κόστισε η επίσκεψη ΥΠ.Εθ.Α. στις Η.Π.Α.;», αναρωτιόταν το Ποτάμι, σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Σπ. Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός «σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε για τις δαπάνες διαμονής από την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Ουάσινγκτον».

Το Ποτάμι τόνισε στην ερώτησή του ότι «στις σημερινές συνθήκες ακραίας αγωνίας για το μέλλον της χώρας μας και της οικονομικής ασφυξίας εκατομμυρίων πολιτών οι συνήθειες ανθρώπων – πολλώ δε μάλλον – Υπουργών, που παραπέμπουν σε παλιότερες εποχές χλιδής και σπατάλης αποτελούν πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα.

Ανάμεσα σε άλλα οι βουλευτές ζητούν «να μάθουν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού στις ΗΠΑ, πόσα ήταν τα μέλη της αποστολής, το είδος των αρμοδιότητων που επιφορτίστηκαν καθώς και το ακριβές ποσό που κόστισε η εν λόγω αποστολή στον κρατικό προϋπολογισμό. Με ενδιαφέρον επίσης, αναμένουν οι βουλευτές την απάντηση του κ. Υπουργού σχετικά με το όνομα του ιδιοκτήτη της πιστωτικής κάρτας που χρεώθηκε ένα σημαντικό μέρος του συνολικής δαπάνης του ταξιδιού».

«Ποιος είναι ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας που πληρώθηκε το υπόλοιπο ποσό;», ρωτούσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Ποταμιού:

Προς τον Υπουργό: α) Εθνικής Άμυνας
β) Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Επίσκεψη ΥΠ.Εθ.Α. στις Η.Π.Α.

Μετά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού εθνικής άμυνας στις Η.Π.Α. προκλήθηκε θόρυβος σχετικά με τις δαπάνες διαμονής και διατροφής του κου Πάνου Καμμένου σε κεντρικό πολυτελές ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον.

Λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα μας και πολύ περισσότερο οι Έλληνες πολίτες, θεωρούμε ότι οι επιλογές, καθώς και οι κινήσεις των δημόσιων πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα των Υπουργών της συγκυβέρνησης, οφείλουν να είναι προσεκτικές και να μην προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με δαπάνες που παραπέμπουν σε παλιότερες εποχές χλιδής και σπατάλης.

Το Ποτάμι ανάμεσα στις προγραμματικές του θέσεις, εξάλλου, έχει τονίσει την ανάγκη ύπαρξης απόλυτης διαφάνειας και ελέγχου των δημοσιονομικών του κράτους, της πραγματικά ορθής κατανομής τους και της στοχευμένα στρατηγικής αξιοποιησής τους.

Επειδή οι στιγμές που διανύει η χώρα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το ευρωπαϊκό της μέλλον,
Επειδή η προσωπική αντζέντα κάποιων μεμονομένων ατόμων δεν πρέπει να υπονομεύσει το συνολικό πολιτικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης,
Επειδή η πάγια θέση του Ποταμιού είναι η υποστήριξη της ορθολογικής κυβερνητικής πολιτικής με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και
Επειδή το Ποτάμι θεωρεί ότι πραγματικά η κακοήθεια -όπως και η υπομονή- έχει όρια

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός του ταξιδιού στις ΗΠΑ και μάλιστα με την συνοδεία της συζύγου του κου Καμμένου;
  • Πόσα ήταν τα μέλη της αποστολής που συνόδευσαν τον Υπουργό στις Η.Π.Α και με τι είδους αρμοδιότητες ήταν επιφορτισμένοι;
  • Ποιο ακριβώς (σε ευρώ) ήταν το κόστος του ταξιδιού (διαμονή, διατροφή, αποζημίωση) τόσο για του Υπουργό, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής και από πού καλύφθηκε;
  • Υπάρχει η σχετική ανάρτηση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και η αντίστοιχη δέσμευση του ποσού που χρεώθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό;
  • Σε ποιο φυσικό πρόσωπο ή σε ποια εταιρεία ανήκει η κάρτα, την οποία χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο πολυτελές ξενοδοχείο;
  • Είναι στις προθέσεις του Υπουργού να ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε την αρμόδια Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός – Β΄Αθήνας

Η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Πάνο Καμμένο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας στο πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποιήσατε στις ΗΠΑ προκύπτουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα όσα δηλώνετε δημοσίως, όσον αφορά τις δαπάνες διαμονής και διατροφής. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για πληρωμή ενός ποσού με μετρητά και του υπολοίπου, που πληρώθηκε μέσω πιστωτικής κάρτας.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

  • Ποιος είναι ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας που πληρώθηκε το υπόλοιπο ποσό;

Ο ερωτών,
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος