Το «Παίδων Πεντέλης» θα επαναλειτουργήσει κανονικότατα. Το μέγιστο της αναστολής των εφημεριών του νοσοκομείου που είχε τεθεί ήταν οι 6 εβδομάδες προκειμένου να ενισχυθεί ο παιδικός εμβολιασμός. Δεν υπάρχει κανένας άλλος σχεδιασμός ή καμία άλλη σκέψη.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού σχετικά με την αναστολή των εφημεριών τουσυγκεκριμένου νοσοκομείου.

Ήδη 57 άτομα προσωπικό έχουν προστεθεί στο «Παίδων Πεντέλης», άρα το νοσοκομείο θα μπορέσει να επανέλθει στις εφημερίες ίσως ακόμα και πιο γρήγορα και από τις 6 εβδομάδες, πρόσθεσε, κι εξήγησε πως «η λύση της αναστολής των εφημεριών του ‘Παίδων Πεντέλης’» επιλέχθηκε για συγκεκριμένο διάστημα «και δεν ξεκίνησε για να παραταθεί ή οτιδήποτε άλλο».

Υπογράμμισε ότι «αυτή η δέσμευση παραμένει. Το απώτατο όριο αναστολής των εφημεριών ήταν και είναι οι έξι εβδομάδες».

Σημείωσε, ακόμα, πως η επιλογή του «Παίδων Πεντέλης» έγινε καθώς υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαζόντουσαν οι νοσηλείες καθώς και ότι οι εφημερίες του μπορούσαν να καλυφθούν από τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως «το Μαξίμου εμπλέκεται στον σχεδιασμό και την επιδημιολογική επιτήρηση», ο κ. Πλεύρης απάντησε πως «ναι, έχουμε κεντρικό σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς και δεν θεωρώ κακό να εμπλέκεται και το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της πανδημίας. Είναι δυνατόν να μην ασχολείται το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα τέτοιο κεντρικό θέμα; Και προφανώς με τον Πρωθυπουργό έχουμε δύο και τρείς φορές την εβδομάδα συσκέψεις εάν χρειαστεί για θέματα πανδημίας».

Ανδρέας Ξανθός

«Σχέδιο συνολικής παρέμβασης ακρωτηριασμού του ΕΣΥ» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, παρατήρησε πως «η ουσία είναι πως το “Παιδων Πεντέλης” αυτή την στιγμή είναι εκτός εφημεριών αλλά και δεν επιτελεί τον ρόλο του ως Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο. Η αναστολή των εφημεριών του “Παίδων Πεντέλης”» είπε «είναι παράδειγμα μιας εντελώς αλλοπρόσαλλής διαχείρισης που γίνεται αυτή την περίοδο και από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα πανωλεθρίας, φιάσκου στις πιεστικές ανάγκες αυτής της περιόδου που αυξάνονται οι νοσήσεις παιδιών».

«Αποφασίσατε», συνέχισε, «την αναστολή των εφημεριών ενός από τα τρία Παιδιατρικά νοσοκομεία που έχει το λεκανοπέδιο, για να προστεθούν επιπλέον 6 εμβολιαστικές γραμμές και οι τέσσερις που υπήρχαν να γίνουν δέκα».

  • Υποστήριξε πως υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις όπως: να γίνει ένα Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο στο κέντρο της πρωτεύουσας και να στηριχθεί με προσωπικό από το ΕΣΥ, στο πρότυπο του Μέγα Εμβολιαστικού Κέντρου στο Μαρούσι.
  • Να δημιουργηθούν μια – δύο εμβολιαστικές γραμμές επιπλέον στα νοσοκομεία που έχουν παιδιατρικές κλινικές.
  • Να ενθαρρυνθούν ιδιώτες γιατροί, οι οικογενειακοί παιδίατροι να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο ακόμα και να επιταχθούν εάν χρειαστεί για να στελεχώσουν κάποιες ώρες ένα Μέγα Παιδιατρικό Εμβολιαστικό Κέντρο.

Εσείς, όμως», είπε ο κ. Ξανθός, «επιλέξατε τη χειρότερη επιλογή και μάλιστα την κάνατε με αυταρχικό τρόπο».

Επιπλέον, απέδωσε τις αποφάσεις αυτές για το «Παίδων Πεντέλης» σε «ένα σχέδιο συνολικής παρέμβασης ακρωτηριασμού του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ενισχύουν τις ανησυχίες ότι πάτε να κάνετε μια παρέμβαση μετασχηματισμού απαξίωσης και απώλειας χαρακτήρα ενός δημόσιου νοσοκομείου».

Πρότεινε, οι εμβολιαστικές γραμμές του «Παίδων Πεντέλης» από δέκα να γίνουν πέντε και να επαναλειτουργήσουν οι εφημερίες του νοσοκομείου από τις 2 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, σημείωσε πως οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «πολύ λίγοι, καθώς αντιστοιχούν στο 5% επί του συνολικού ποσού όταν μεσοσταθμικά οι χώρες της ΕΕ δίνουν το 10% για δομές Υγείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, το θέμα δεν είναι η αναβάθμιση μόνο των υποδομών του ΕΣΥ αλλά και του προσωπικού τους, που, όπως ανέφερε, αποδυναμώνεται καθημερινά.

ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Απάντηση Πλεύρη

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης του απάντησε πως η παρατήρηση αυτή που έκανε σε σχέση με την στελέχωση του ΕΣΥ δίνει και την απάντηση στην κριτική που γίνεται από βουλευτές της αντιπολίτευσης που λένε γιατί δεν δίνετε χρήματα για να φτιαχτούν 5.000 κλίνες ΜΕΘ. Καθώς δεν είναι τα κρεβάτια και τα μηχανήματα αλλά ότι πρέπει οι κλίνες ΜΕΘ να μπορεί και να στελεχώνονται γι’ αυτό και φτιάχτηκαν 1.000 κλίνες ΜΕΘ μόνο επιπλέον.

Εμείς, είπε, σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό και για να ξαναγίνει ελκυστικό το ΕΣΥ για να το προτιμούν οι γιατροί επεξεργαζόμαστε κίνητρα που θα είναι οικονομικά αλλά και εξέλιξης που σύντομα θα παρουσιαστεί.