Συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση στη Βουλή, το αργότερο στις 5 Μαΐου, είχαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι υπουργοί χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο -γνωστό για την επαναπρόσληψη των 3.900 απολυμένων υπαλλήλων- ως μια πρώτη ένδειξη γραφής της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσε η «αντιμεταρρύθμιση του μνημονίου» και το «πελατειακό κράτος» των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι με τη συμπαράσταση του λαού θα υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας και ταυτόχρονα εμφανίσθηκε αισιόδοξος, όπως και ο κ. Κατρούγκαλος, για μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, δεν θα μπορούσαν να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες του παρελθόντος, αλλά και οι δυο ομιλητές δεσμεύθηκαν ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αδικιών με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στο μέλλον.

Ειδικότερα, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι λίγων μηνών, αλλά θα εξαντλήσει όλη την τετραετία και μέσα σε αυτή θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της και θα αποκαταστήσει και όλες τις αδικίες που έχουν προέλθει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό το να μπαίνουν σκιές στις προσπάθειές της, διότι δεν είμαστε μία κυβέρνηση μικρής, πεπερασμένης, υπό κηδεμονία δράσης κυβέρνηση και αυτό είναι ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό», προσέθεσε.

Τόνισε, επίσης, ότι με την εντολή του λαού, αλλά και την ενθάρρυνσή του προς την κυβέρνηση, θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις σε βάθος τετραετίας και ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος, όπως και ο κ. Κατρούγκαλος, για μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους. Ανέφερε δε ότι στις κυβερνητικές προθέσεις δεν είναι το «μεροδούλι μεροφάι», αλλά η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις και δουλειές. Πρέπει, προσέθεσε, να υπάρξει μία μεγάλη τομή για τη χώρα, να υπάρξει απομείωση του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα να μειωθούν και ως εκ τούτου να δοθεί μία νέα ώθηση στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει στην Ε.Ε. η ιδέα της ρήξης, καθώς οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι καταστροφικές.

Όσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, η ηγεσία του υπουργείου τόνισε ότι εκτός από την επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημοσίου, περιέχει ακόμη τρία σημαντικά κεφάλαια, που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών (διατάξεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής), όπως η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες, η γενικευμένη οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών κ.λπ., αλλά και τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, που αντιμετωπίζει την αντιμεταρρύθμιση του μνημονίου με το τεκμήριο της αθωότητας και την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, δηλαδή την επιστροφή της κανονικότητας στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεατρρύθμισης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αφαίρεση από το νομοσχέδιο διατάξεων που αφορούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετατροπή των συμβασιούχων αορίστου χρόνου σε μόνιμους υπαλλήλους και την κάρτα πολίτη, είπε ότι για το πρώτο θέμα η ΑΔΕΔΥ ζήτησε να γίνει πρώτα ένας εκτεταμένος διάλογος, ενώ για τα υπόλοιπα δύο θέματα είπε ότι προέκυψαν καθαρά τεχνικά προβλήματα, ενώ για την κάρτα του πολίτη (στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης) σημείωσε ότι ήδη έχει υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, για επιμέρους πιλοτική εφαρμογή της.

Για τη δημοτική αστυνομία διευκρίνισαν, τόσο ο κ. Βούτσης όσο και ο κ. Κατρούγκαλος, ότι δίδεται η δυνατότητα επιλογής στα «θύματα»» της διαθεσιμότητας να επιλέξουν αν θα επιστρέψουν στους δήμους ή να παραμείνουν σε υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις, όπως τα καταστήματα κράτησης ή στην ΕΛΑΣ (υπολογίζονται σε 350 αυτοί που θα παραμείνουν με δική τους επιλογή στην ΕΛΑΣ από τους 1.540 που μετακινήθηκαν από τη δημοτική αστυνομία).

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά την κατάθεση των διαθέσιμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ότι κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση διότι έφερε ΠΝΠ, χωρίς να υπάρχει επείγουσα έκτακτη ανάγκη και για να μη συζητηθούν στη Βουλή, ενώ η ΠΝΠ της σημερινής κυβέρνησης τηρούσε και τους δύο λόγους κατάθεσής της, δηλαδή και ήταν αποτέλεσμα επείγουσας έκτακτης ανάγκης, λόγω της αθέτησης της συμφωνίας των εταίρων για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και συζητήθηκε διεξοδικά στη Βουλή.