Δύο εβδομάδες πάλεψε στο νοσοκομείο με την υποτροπή του καρκίνου η Φώφη Γεννηματά αλλά έχασε τη μάχη. Σήμερα (25.10) η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε το πανελλήνιο. Από χθες είχε πέσει σε ηπατικό κώμα και μάλιστα είχαν ενημερωθεί και οι στενοί της συνεργάτες με την ραγδαία επιδείνωση της υγείας της.

Τι ακριβώς είναι, όμως, το ηπατικό κώμα και πώς επέφερε τον θάνατο της πολιτικού; Όπως εξηγεί στο healthstories.gr ο Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», Ιωάννης Ελευσινιώτης «το ηπατικό κώμα είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για την έκβαση της ηπατικής ανεπάρκειας, όταν η νόσος είναι σε τελικό στάδιο».

«Αυτό, δηλαδή, συμβαίνει» εξηγεί «όταν το συκώτι δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον οργανισμό τις τοξικές ουσίες, με κυριότερη την αμμωνία. Οποιαδήποτε βλάβη στο συκώτι, είτε λόγω της κατάχρησης αλκοόλ, είτε λόγω διήθησης, είτε λόγω κίρρωσης του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικό κώμα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ηπατικό κώμα στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά προήλθε από μεταστάσεις από τον προηγούμενο καρκίνο, από τον οποίο είχε προσβληθεί, εκείνον του μαστού.

Φώφη Γεννηματά: Τι συμβαίνει στο ηπατικό κώμα

Όταν ένας ασθενής είναι σε ηπατικό κώμα, είναι κάπως σαν να βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Ο οργανισμός του δεν αντιδρά ούτε σε εξαιρετικά επώδυνα ερεθίσματα. Παράλληλα έχει και ίκτερο. Το χρώμα του είναι κίτρινο. Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννης Ελευσινιώτης, διότι το συκώτι δεν λειτουργεί και ο οργανισμός δεν μπορεί, πλέον, να αποβάλει την χολερυθρίνη, η οποία κιτρινίζει δέρμα και μάτια.

Η χολερυθρίνη είναι το τελικό προϊόν που προκύπτει όταν καταστρέφεται και διασπάται ένα από τα πιο βασικά συστατικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αιμοσφαιρίνη.

Το ηπατικό κώμα μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες, από 10 έως 15. Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά και αν οι πληροφορίες ευσταθούν, διήρκεσε ελάχιστα. Από καρκίνο είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση, το ήπαρ έχει γεμίσει μεταστάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις εκτός καρκίνου είναι αναστρέψιμη, αλλά όχι στον καρκίνο.