«Ο πρώην υπουργός που απέτυχε να συγκρατήσει τις χειρότερες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες». Με τον τρόπο αυτό περιγράφει το Associated Press τον Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να μεταδώσει την είδηση της υποψηφιότητά τους για την Προεδρεία της Δημοκρατίας

Μάλιστα, επισημαίνεται πως ήταν υπουργός Εσωτερικών το 2008 όταν «η αστυνομία πυροβόλησε θανάσιμα έναν έφηβο προκαλώντας ταραχές για εβδομάδες στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Είχε ευρέως κατακριθεί επειδή απέτυχε να επαναφέρει την τάξη γρήγορα».

Την ίδια ώρα, το βρετανικό δίκτυο ITV αναφέρει πως το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου αποτέλεσε έκπληξη, καθώς αναμενόταν να ακουστεί εκείνο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος «θα έδινε τη δυνατότητα στην αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα να στείλει έναν από τα δικά της μέλη στις Βρυξέλλες».

Πάντως, όπως αναφέρει το δίκτυο, η εκλογή Παυλόπουλου αναμένεται να σημειωθεί χωρίς δυσκολία.

Από την άλλη, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε έναν κεντροδεξιό πολιτικό για την Προεδρία της Δημοκρατίας, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη, καθώς όλοι περίμεναν να ανακοινωθεί το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η είδηση για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου ταξίδεψε μέχρι και τον Λίβανο, όπου το δίκτυο Daily Star αναμεταδίδει τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που επισημαίνει ότι η επιλογή του πρώην υπουργού αποτελεί «μελετημένη κίνηση ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών στην ΕΕ».

Το πρακτορείο Reuters την ίδια στιγμή, εξηγεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από το 2004 έως και το 2009 για την «συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», ενώ αναφέρει πως η εκλογή του θα είναι εύκολη.