Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να επιδίδεται από χθες σε διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή με στόχο την ενδυνάμωση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, λίγες ημέρες μετά την στρατηγική ελληνογαλλική συμφωνία.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη τουλάχιστον μιας νησιωτικής περιοχής στα τέσσερα σημεία του ελλαδικού χώρου που θα αποκτήσουν πρόσβαση για 5 χρόνια οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα πέντε έτη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι πολύ προσεκτική, δεν θα προβλέπει αντίστοιχη διατύπωση με τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όπως για παράδειγμα το άρθρο 2, το οποίο προέβλεπει ότι σε περίπτωση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της μίας ή της άλλης χώρας, το άλλο μέρος θα συνδράμει στρατιωτικά. Ωστόσο, αν στη διατύπωση αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας αυτό θα είναι πολύ θετικό.

«Η Ελλάδα έχει κάνει κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα οι οποίες είναι αξιοπρόσεκτες»

Ο Κωνσταντίνος Φίλης
Ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης

Ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης επισημαίνει στο Newsbeast: «πλέον η χρονική επέκταση θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και θα συνδέεται με μία σειρά τοποθετήσεων των Αμερικανών και των δυνάμεών τους ανά την Ελλάδα. Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, τη χώρα μας, την Ρωσία αλλά και την Τουρκία. Δίνει στην Ελλάδα μία επιπλέον κατοχύρωση σε μία περιοχή που είναι αυτή της Θράκης, η οποία έχει ειδική σημασία και είναι πολύ ευαίσθητη με το μειονοτικό, καθώς η Τουρκία θέλει να “βαφτίσει” την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα τουρκική».

«Η Ελλάδα έχει κάνει όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά την τελευταία δεκαετία κάποιες κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα οι οποίες είναι αξιοπρόσεκτες και έχουν αμυντικό χαρακτήρα. Παράλληλα, έχει πετύχει συνέργειες που είναι αξιοπρόσεκτες για την περιφερειακή σταθερότητα. Το σημαντικό για τη χώρα μας είναι να αποτουρκοποιηθεί η εξωτερική μας πολιτική, γιατί ξέρουμε ότι η Τουρκία αποτελεί κλιμακούμενη απειλή και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως αυτός εκφράζεται με το δόγμα «γαλάζια πατρίδα» συμπληρώνει.

Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει νέες τοποθεσίες και υποδομές στις εξής περιοχές: Σούδα ( διευκολύνσεις στον ναύσταθμο), Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο, με την Ελλάδα να επιθυμεί η τέταρτη περιοχή να είναι η αεροπορική βάση της Σκύρου και τις ΗΠΑ να αντιπροτείνουν τη Λάρισα (θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου).

Η Αθήνα επιδιώκει επίσης να συμπεριληφθεί στην συμφωνία ουσιαστική αναφορά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είτε ως παράρτημα της MDCA είτε ως διακριτό κείμενο που θα συνοδεύει τα γενικότερα συμπεράσματα από τον τρίτο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ.

Το απόγευμα οι υπογραφές

Νίκος Δένδιας

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια από την Ουάσιγκτον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει κα’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Έπειτα στις 16:45 θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τον Τύπο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα συμφωνία προς κύρωση στη Bουλή την προσεχή εβδομάδα και αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, δεδομένου ότι η ισχύς της τρέχουσας συμφωνίας λήγει στις 6 Νοεμβρίου.