Μεγάλες διαφορές καταγράφονται στις θέσεις με τις οποίες προσέρχονται οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup.

Μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία σε ορισμένα θέματα ουσίας και ορολογίας, ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Χαρακτηριστική είναι η σκληρή γλώσσα από τη Γερμανία περί ανεύθυνης κυβέρνησης, από την Αυστρία ότι οι Έλληνες δε θα μας εκβιάζουν, αλλά και από τη Γαλλία όπου χαρακτηρίζουν προβληματική προσωπικότητα τον Γιάννη Βαρουφάκη και εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Η στάση των δανειστών σκληραίνει προοδευτικά και ο Γιάννης Βαρουφάκης αναμένεται να αντιμετωπίσει ψυχρό κλίμα στο Eurogroup.

Από την άλλη για την ώρα υπάρχει συμφωνία για τη «γλώσσα» που χρησιμοποιείται.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο τρόικα. Όπως είπε, αυτή είναι η «συμφωνημένη γλώσσα» που εφαρμόζεται μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Α. Μπράιτχαρτ διευκρίνισε, πάντως, ότι η δομή της τρόικας παραμένει η ίδια.

Στο Eurogroup θα εμφανιστούν δύο κείμενα με τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών.

Πού υπάρχει συμφωνία

Εκτός από την ορολογία με την τρόικα και τους θεσμούς υπάρχει συμφωνία σε σειρά μεταρρυθίσεων. Φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για αλλαγές στις φοροαπαλλαγές και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ωστόσο δεν έχει κριθεί ακόμη το ποσό της φοροδιαφυγής που θα δεχθούν οι Ευρωπαίοι ότι μπορεί να εντοπίσει η ελληνική πλευρά.

Εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν στις αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για αύξηση των εισπράξεων, αλλά και στην αναδιάρθρωση του φορολογικού-εισπρακτικού μηχανισμού.

Στο Δημόσιο φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στο νέο σύστημα αμοιβών στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ σημεία σύγκλισης υπάρχουν στο ασφαλιστικό. Για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως και στις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

Οι μεγάλες διαφορές

Διαφορά φαίνεται να καταγράφεται στα συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3%-5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση ζητά μείωση στο 1,5%, ωστόσο για την ώρα δεν έχει κλειδώσει συμφωνία. Φαίνεται όμως ότι οι Ευρωπαίοι μπαίνουν σε διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται  αυξήσεις σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης, ούτε και αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις.

Η κυβέρνηση έχει βάλει ως κόκκινη γραμμή την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον καταγράφεται απόκλιση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς.