Δύο 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό και ενώ καταλαγιάζει η σκόνη που σηκώθηκε με την υπόθεση Αποστολάκη συνεδριάζει σήμερα στην 11.00 υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης και με νέα σύνθεση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει σελίδα και να επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στη χώρα μετά από την μερική «παραλυσία» στην οικονομία που προκάλεσαν τα συνεχή lockdown των προηγούμενων μηνών. Και μπορεί η υγειονομική κρίση να σοβεί, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η αγορά δεν θα μπει ξανά σε «καραντίνα», καθώς το εμβόλιο αποτελεί το σημαντικότερο «όπλο» στη μάχη με την πανδημία.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στους διαθέσιμους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ( και αναμένεται να λάβει) η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να γίνουν έργα ή παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας σε στρατηγικά μέτωπα, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μεταξύ άλλων σήμερα να συζητηθούν το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης που στηρίζεται σε πέντε άξονες: 1) την «καθαρή» ενέργεια, 2) τη βιομηχανία και το εμπόριο, 3) την «έξυπνη» αγροτική παραγωγή, 4) τον βιώσιμο τουρισμό και 5) την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Παράλληλα, το φιλόδοξο πρόγραμμα «Ελλάδα Μπροστά» αποτελεί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που δεν είχε ποτέ η Ελλάδα. Πράγμα που βοηθά την κυβέρνηση στην επίτευξη των διαπραγματευτικών της στόχων.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Με το καλωσόρισμα των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και το στίγμα της κυβέρνησης, καθώς οι προκλήσεις της επόμενης περιόδου είναι μεγάλες. Έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη, τις υποδομές και την απορρόφηση πόρων, καλώντας τους υπουργούς να επιδείξουν αποτελεσματικότητα και να εργαστούν με προσήλωση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων. Παράλληλα, o Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών, εστιάζοντας στα έργα που πρέπει να γίνουν και όχι στην κριτική για την κριτική.

Η σημερινή ατζέντα

  • Ενημέρωση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση και εισήγηση σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά»
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.