Δεκτό, κατά πλειοψηφία, έγινε και στη δεύτερη ανάγνωσή του, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει 18μηνη παράταση του προγράμματος Ηρακλής και τροποποιήσεις στο πτωχευτικό κώδικα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκές οδηγίες, τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ ενώ το ΜέΡΑ25 απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν τη κριτική τους κυρίως στην προστασία των κοινωνικά ευάλωτων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας τους, καθώς και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, αφήνει την συντριπτική τους πλειοψηφία εκτός του προγράμματος Ηρακλής 2 ενώ αντίθετα ενισχύει τις τράπεζες και τους μεγάλους δανειολήπτες σε βάρος των φορολογουμένων.

Τις αιτιάσεις αυτές, απέρριψε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαβός, καταλογίζοντας στην Αντιπολίτευση απουσία σοβαρών, ρεαλιστικών και κοστολογημένων προτάσεων.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή μέρα», καθώς όπως είπε, «εγκρίνεται το σχέδιο που υπέβαλε έγκαιρα και αποφασιστικά η κυβέρνηση της ΝΔ, για να διασφαλίσει μια πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα, με την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της επέκτασης του σχεδίου Ηρακλής τονίζοντας ότι, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία του προγράμματος , ως μία από τις τρεις θεμελιακές συνθήκες για να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει όχι απλά ένα βήμα στην ανάπτυξη αλλά ένα άλμα 10ετίας».

Απαντώντας σε επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, η οποία καταλόγισε σκόπιμες ασάφειες στη κυβέρνηση σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος Ηρακλής, ο κ. Ζαβός αντέτεινε ότι αυτή τη στιγμή για τον έλληνα φορολογούμενο είναι μηδενικό.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η πορεία των τιτλοποιήσεων βαίνει κανονικά και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Ελλάδος, ως εποπτική αρχή παρακολουθεί τους σέρβερς για την τήρηση των όρων ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες στη δομή του προγράμματος Ηρακλής, υπάρχει αποθεματικό για τις τιτλοποιήσεις αν χρειαστεί σε ακραία περίπτωση».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, υποστήριξε ότι «είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή η μη ανανέωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «το σχέδιο Ηρακλής θα δυσκολευτεί να πετύχει τους στόχους του για μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα λαϊκά νοικοκυριά».

«Υπό συνθήκες ύφεσης, στοχεύοντας σε δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών, φτωχών νοικοκυριών και με οφειλές που έχουν ως υποθήκες πρώτες κατοικίες, ο Ηρακλής θα αποδειχθεί ένας εφιάλτης για την κοινωνική συνοχή, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και για το δικαίωμα στη στέγαση των Ελλήνων πολιτών. Επειδή είναι αδύνατον να διαχωρίσουμε την επέκταση του προγράμματος από την συνολική αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνηση στο πεδίο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, εμείς θα καταψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει εκτός του προγράμματος Ηρακλής 2, την συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πρόσβαση των οποίων στην ρευστότητα είναι προϋπόθεση για την επιβίωση τους».

«Η βασική φιλοσοφία του πτωχευτικού κώδικα οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδων μικρών και ατομικών επιχειρήσεων, τη μεταφορά ιδιοκτησίας και επιχειρήσεων σε ξένα χέρια και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε: «Το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί πολιτικά με τις επιλογές σας που εντείνουν το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και διευρύνουν τις ανισότητες εις βάρος των πιο αδύναμων, γι’ αυτό και καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο».

«Στόχος της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, δεν είναι η ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα τεράστια και δυσβάσταχτα βάρη των δανείων τους, αλλά το πως θα διευκολυνθούν οι πλειστηριασμοί, ακόμα και πρώτης κατοικίας, προς όφελος των αρπακτικών», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Το πραγματικό σχέδιο είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών. Πάνω από 250.000 σχεδιάζεται ότι θα είναι το επόμενο διάστημα. Επί της ουσίας το κυβερνητικό σχέδιο είναι να εξυπηρετήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και των ελλήνων φορολογουμένων», κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.