Τα εγκαίνια της «Εστίας Ελλάδος στην Κύπρο», η οποία αποτελεί παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τέλεσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος.

«Η Ελλάδα είναι και μέσα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρούσα στην Κύπρο, την οποία αισθανόμαστε ως τμήμα της ελληνικής συλλογικότητας» τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος σε ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων, στην οποία ήταν παρών ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.

Ο κ. Γεροντόπουλος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η αξία του νεοσυσταθέντος παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Κύπρο έγκειται μεταξύ άλλων, τόνισε ο Έλληνας υφυπουργός, «στη διανοιγόμενη δυνατότητα προώθησης συνεργειών με αντίστοιχα πολιτιστικά κέντρα στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, χώρο στον οποίο διαδόθηκε και αναπτύχθηκε ο ελληνισμός».

Ο κ. Γεροντόπουλος επανέλαβε ότι κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η συνολική και συμπεφωνημένη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Επίσης, δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της.

Η πρόεδρος της «Εστίας Ελλάδος», Κλαίρη Αγγελίδου, επισήμανε ότι με τη λειτουργία της Εστίας ενισχύονται οι πνευματικές αξίες του Ελληνισμού και η κοινή από αιώνων πολιτιστική κληρονομιά Κύπρου-Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ανέφερε ότι σκοπός του ιδρύματος είναι η συντήρηση, η ενίσχυση και ο περαιτέρω εμπλουτισμός του δυναμικού διαλόγου μεταξύ του ελληνικού πολιτισμού -ο οποίος, όπως σημείωσε, εξακολουθεί σήμερα να εκφράζεται κατά τρόπο ουσιαστικό – και του υπόλοιπου κόσμου.

Η «Εστία Ελλάδος», η οποία στεγάζεται σε οίκημα που παραχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση, αποτελεί το 14ο παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Μετά την τελετή των εγκαινίων της Εστίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, είχε συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Νέστορα Νέστορος.