«Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κακοπληρωμένη και ευέλικτη εργασία, είναι ο πυρήνας της πρότασης για τα εργασιακά που παρουσίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Δεν γίνεται ακόμα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ να λέει ότι έχει τελειώσει η λογική του να δίνεις διαρκώς προνόμια στους πλούσιους και ότι αυτό υποτίθεται πως θα φέρει ανάπτυξη που θα “μοιραστεί” στην κοινωνία, κι εδώ να συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο», σημείωσε. «Στον αντίποδα λοιπόν, εμείς θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς, ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων, αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό που θα διασφαλίζει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «θέλουμε μία αγορά εργασίας που δεν θα έχει “άβατα” για την επιθεώρηση εργασίας, όπως είναι οι τράπεζες και άλλοι μεγάλοι εργασιακοί χώροι». Είπε ότι «οι αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί προστατεύουν και την υγιή επιχειρηματικότητα, γιατί ξεχωρίζουν τους εργοδότες που τηρούν την εργατική νομοθεσία από τους απατεώνες εκείνους που αυθαιρετούν και -επειδή μπορεί να έχουν πολιτικές άκρες- δεν θα δουν ποτέ την επιθεώρηση εργασίας στην πόρτα τους, μετατρέποντας έτσι την παρανομία σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ηλιόπουλος για εμβολιασμό: Κάλεσμα στους νέους παρά την «προσβολή της κυβέρνησης με τη δωροκάρτα»

Τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν θέλει να ρυθμίσει μόνο το εργασιακό τοπίο, αλλά και να διασφαλίσει το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία», επισήμανε ότι «ζούμε σε μια χώρα με ανεργία στο 17%». «Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών που θα έχουν στόχο τη μείωση της ανεργίας», σημείωσε, επισημαίνοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες, η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης -αν φυσικά υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει αυτήν τη βούληση».

Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πεδίο των εργασιακών, έχει δείξει έμπρακτα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς» αναφέροντας ειδικότερα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μείωσε την αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το 20% στο 8,9%, μείωσε την ανεργία σχεδόν 10 μονάδες δημιουργώντας περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας -το 70% των οποίων ήταν πλήρους απασχόλησης-, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις στη χώρα, κατήργησε τον ρατσιστικό για τους νέους υποκατώτατο μισθό και -για πρώτη φορά μετά το 2010- αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%». Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι «με βάση τα πεπραγμένα του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας».

Όσον αφορά το μέτωπο του εμβολιασμού, ο κ. Ηλιόπουλος απηύθυνε κάλεσμα «σε όλους τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν, παρά την προσβολή της κυβέρνησης με τη δωροκάρτα». Καταλογίζοντας «υποκρισία» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισήμανε ότι «τώρα δίνει δωροκάρτα στους νέους, όταν πριν από λίγο καιρό δήλωνε στη Βουλή πως βασικός παράγοντας μετάδοσης του ιού είναι η διασκέδαση των νέων ανθρώπων -κι όταν σε όλη την Ευρώπη τα στοιχεία έδειχναν ότι οι εστίες υπερμετάδοσης είναι τα ΜΜΜ και οι χώροι εργασίας». «Προφανώς όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για νέους ανθρώπους, σκεφτόταν μόνο δαπίτες που διασκεδάζουν», σχολίασε, σημειώνοντας ότι «σε όλη την περίοδο της πανδημίας, οι νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας βρίσκονταν στα courier και τα delivery, στα σουπερμάρκετ και τις αποθήκες, σε μια σειρά από δουλειές που ήταν αόρατες το προηγούμενο διάστημα και μέσα στην πανδημία φάνηκε πόσο σημαντικές είναι για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία».

Επιπλέον κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια στιγμή που «υλοποιεί μια πολιτική που διαλύει τη ζωή της νέας γενιάς (…) δίνει στους νέους μια δωροκάρτα -προσπαθώντας ανεπιτυχώς να καλύψει έτσι την μέχρι τώρα αποτυχία της στους ρυθμούς εμβολιασμού της κοινωνίας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.