Το δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρουν εντός του Ιουλίου δύο πολυσυζητημένα νομοσχέδια που αφορούν: την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι πρωτοβουλίες αυτές συζητήθηκαν διεξοδικά στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ενώ έμφαση δόθηκε και στην αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις καλώντας υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς να μην ελαττώσουν ταχύτητα λόγω της θερινής ραστώνης αλλά αντίθετα να εντατικοποιήσουν το έργο τους, το οποίο αποτελέσει την αφετηρία για την μετα-πανδημική περίοδο και τη στροφή που επιχειρεί η κυβέρνηση σε μία νέα Ελλάδα με προοπτική και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και αυτονομία σχολικών μονάδων

Σε διαβούλευση αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το νέο πολυνομοσχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και την αυτονομία των σχολικών μονάδων αλλά και τομές, όπως το πολλαπλό βιβλίο, η αποκέντρωση και ευελιξία έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνών και πρακτικής άσκησης, η αξιολόγηση μαθητών με καινοτόμες μεθόδους, όπως η «ανεστραμμένη τάξη». «Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το Υπουργείο.

Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά. Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη. Με μια αλλαγή που περιγράφεται με τρεις λέξεις: ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία».

Επικουρική ασφάλιση – «Ατομικός κουμπαράς»

Κομβική είναι και η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο. Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει.

Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη. «Το σύστημα αυτό το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου. Γιατί, ακριβώς, απαντά στα προβλήματα του καιρού μας. Στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν. Στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που το απειλεί η δημογραφική υποχώρηση και βέβαια στην ανάγκη να υπάρχει διαγενεακή αλληλεγγύη αλλά και στην ίδια τη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης σε σχέση με τον κύριο μισθό» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναδιοργάνωση στην Αστυνομία

Μια τρίτη μεγάλη θεσμική τομή που προωθεί η κυβέρνηση είναι η πλήρης αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό το σκεπτικό ότι οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ για τις διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων και τόνισε ότι με τη νέα διάταξη των δυνάμεών της – όπως προωθείται- η Ελληνική Αστυνομία φιλοδοξεί να οδηγεί πιο γρήγορα, πιο τεκμηριωμένα τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα υπογραμμίζοντας: «Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους».