«Ο ενιαίος χώρος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, η επιστροφή των απολυμένων φυλάκων, διοικητικών και εκπαιδευτικών, αλλά και η καθιέρωση πρωινού και μεσημεριανού στα σχολεία, καθώς και βραδινή λειτουργία των σχολείων, ως χώρων πολιτισμού» είναι μερικά μόνο από αυτά που προβλέπονται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία και στο οποίο αναφέρθηκε η βουλευτής του κόμματος Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης, στη Βουλή.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης πως το κόμμα της θα δημιουργήσει «τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, δηλαδή έναν χώρο δημόσιο δωρεάν, όπου θα συνεργάζονται τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα δημόσια ΑΕΙ».

«Έχουμε έτοιμο ένα μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει τη λειτουργία του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης κι έρευνας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος, που το κάνατε “κουρελόχαρτο”, ισοτιμώντας τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολλέγια, που, σήμερα, χωρίς να ερυθριούν, ονομάζονται πανεπιστήμια», είπε η βουλευτής και διευκρίνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο «να λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με όλους όσοι έχουν ανάγκη, με τους παράνομα κι αντισυνταγματικά απολυμένους φύλακες, διοικητικούς, εκπαιδευτικούς, στη θέση τους -γιατί κανείς δεν περισσεύει- με βιβλία και με βιβλιοθήκες».

«Θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην εκπαίδευση με πρωινό και μεσημεριανό στα σχολεία, με σίτιση και στέγαση εξασφαλισμένη για όλους τους σπουδαστές. Θα αντιμετωπίσουμε τη σχολική διαρροή που προκαλείται από την ανέχεια και τις συνεχείς εξετάσεις. Θα καταργήσουμε αυτές τις συνεχείς εξετάσεις που βάλατε στο λύκειο, διότι έτσι φεύγουν τα φτωχά παιδιά από τα σχολεία. Θα επαναφέρουμε τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου με ενισχυτική διδασκαλία, όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν τουλάχιστον μια γλώσσα πιστοποιημένη, γιατί δεν έχουν να την πληρώνουν έξω», ανέφερε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Θα αντιμετωπίσουμε τα σχολεία ως χώρους πολιτισμού. Θα ανοίγουν τα βράδια για κομπιούτερ, θέατρο, μουσική, αθλητισμό, για παρεούλα -κανείς μόνος στην κρίση- για να διώξουμε τον φασισμό από τα σχολεία».