Επίσκεψη σε αγρόκτημα με βιολογικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών στην περιοχή της Ραφήνας πραγματοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγγειλε την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης του νέου μέτρου για τις Βιολογικές Καλλιέργειες.

Τον υπουργό όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνόδευε ο υφυπουργός, Γιάννης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας.

Ο προϋπολογισμός του μέτρου 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ και η προκήρυξή του αναμένεται εντός καλοκαιριού. Για πρώτη φορά όπως έγινε γνωστό, υπάρχει πρόθεση να ενταχθούν και τα μελισσοσμήνη στο εν λόγω μέτρο. Παράλληλα, ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών που θα ωφεληθούν, θα ξεπεράσει τις 85.000, καθώς όσον αφορά τη φυτική παραγωγή εντάσσεται σειρά νέων καλλιεργειών.

Για ένα «εξαιρετικά σημαντικό μέτρο» έκανε λόγο ο Σπήλιος Λιβανός σε δηλώσεις του, κάτι που «αποδεικνύει στην πράξη την επιλογή μας να στηρίξουμε τα βιολογικά προϊόντα και τους βιοκαλλιεργητές».

Προσέθεσε δε ότι «Από εκεί που εδίδοντο περίπου 85 εκατ. ευρώ το χρόνο για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων στον τόπο μας, τώρα δίνουμε 200 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρυνθεί το «πεδίο των προϊόντων που εντάσσουμε στο πρόγραμμα, βάζοντας μέσα οπωροκηπευτικά, τις δενδρώδεις καλλιέργειες -που δεν περιλαμβάνοντο στο προηγούμενο μέτρο- και εντάσσουμε τα μελίσσια, που είναι επίσης πολύ σημαντικό».

«Στόχος μας» σημείωσε «είναι να ενισχύσουμε τα προϊόντα που έχουν προστιθέμενη αξία, που μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό, να φέρουν εισόδημα στους παραγωγούς και στη χώρα και ταυτόχρονα να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στα πέρατα της Γης. Πιστεύω πολύ στα βιολογικά προϊόντα. Είναι το μέλλον για την πατρίδα μας και την ελληνική παραγωγή και ο πυλώνας ανάπτυξης της “Ελληνικής Διατροφής” που εκτιμώ ότι θα αλλάξει όλο τον αγροδιατροφικό τομέα μέσα στα επόμενα χρόνια».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε: «Βασική μας στόχευση είναι να δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για τη βιοκαλλιέργεια στη χώρα μας και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε με κάθε δυνατό μέσο τους παραγωγούς, που στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα».

«Η προκήρυξη του μέτρου αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού» είπε ο κ. Μπαγινέτας υπογραμμίζοντας ότι «διευρύνονται οι επιλέξιμες καλλιέργειες και προστίθενται στο μέτρο και οι δενδρώδεις και τα κηπευτικά. Ενώ όσον αφορά στη ζωική παραγωγή προστίθεται η μελισσοκομία».

Όσα περιλαμβάνει το μέτρο

Το μέτρο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση δυο δράσεων, με την πρώτη να περιέχει δυο ξεχωριστές προσκλήσεις που σχετίζονται με τη φυτική παραγωγή. Δυο ξεχωριστές προσκλήσεις περιλαμβάνονται και στη δεύτερη δράση, οι οποίες σχετίζονται με τη ζωική παραγωγή.

Οι δράσεις που θα προκηρυχτούν θα αφορούν μόνο τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής στην κτηνοτροφία και δεν αφορά την είσοδο νέων βιοκαλλιεργητών στο μέτρο.

Στη φυτική παραγωγή, έμφαση θα δοθεί στις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά καθώς θα ενταχθούν τα ρόδια, το αβοκάντο, οι μικρόκαρπες/δάσους κ.ά. Στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα συμπεριληφθεί και το βαμβάκι, εφόσον έχει παρατηρηθεί συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικό βαμβάκι τόσο από την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, όσο και στις διεθνείς αγορές.

Για τη ζωική παραγωγή, η πρώτη εκ των δυο προσκλήσεων, θα σχετίζεται με τα αιγοπρόβατα και βοοειδή, ενώ η δεύτερη θα αφορά τα μελισσοσμήνη, εφόσον η Ε.Ε. εγκρίνει τη σχετική μελέτη.

Σημειώνεται ότι από την πρόσκληση για τα μελισσοσμήνη αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 340 ενεργοί μελισσοκόμου βιολογικού μελιού με περίπου 60.000 κυψέλες.