Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα και ξεκαθάρισε πως η απόφαση δεν θα είναι πολιτική.

Στη συνέντευξή του στο STAR ο πρωθυπουργός τόνισε για το Πάσχα και το αν θα ανοίξουν οι μετακινήσεις: «Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας αλλά δεν είμαι σε θέση να σας το πω, είναι ακόμα πολύ νωρίς».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση την έγκριση για την απελευθέρωση των μετακινήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι «όχι». Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς και όποτε έχουμε αποκλίνει είναι για θέματα τα οποία θεωρώ ότι ήταν ήσσονος σημασίας. Και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος, τελικά, παρά το γεγονός ότι και οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα.

Είδατε και σήμερα υπήρχαν πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες οι οποίοι μειοψήφησαν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και μέσα στους ειδικούς. Και αυτό μερικές φορές, θα σας το πω ειλικρινά, όπως το αισθάνομαι κι εγώ και πιστεύω όπως το αισθάνονται και οι πολίτες, δημιουργεί μερικές φορές την αίσθηση μιας πολυφωνίας».

Εστίαση μετά το Πάσχα

Σε ερώτηση για το άνοιγμα της εστίασης ο πρωθυπουργός τόνισε πως όταν ανοίξει η εστίαση θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν το Πάσχα.

«Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους.

Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα.

Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Γι΄ αυτό το lockdown δεν είχε αποτελεσματικότητα

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι περίμενε καλύτερα αποτελέσματα από το lockdown, αλλά θεωρεί πως τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά αν δεν είχε επιβληθεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Γιατί το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα; Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό. Και ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση του κόσμου.

Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας στο κομμάτι αυτό».

Μητσοτάκης: Από Σεπτέμβριο η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

«Δεν θέλω στην παρούσα φάση να δημιουργήσω εστίες έντασης στα νοσοκομεία. Από Σεπτέμβριο θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά να κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την κατάσταση στο ΕΣΥ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πιέζεται το ΕΣΥ αλλά έχουμε προσθέσει πολλές κλίνες ΜΕΘ. Μόνιμες και προσωρινές.

 Χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί με βάση το εθελοντικό στοιχείο». 

Μητσοτάκης: Γι΄ αυτό ο Τσιόδρας έφυγε από την ενημέρωση για τον κορονοϊό

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο STAR έκανε αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο συνομιλεί καθημερινά. Στην ερώτηση για το αν ο λοιμωξιολόγος λείπει από την ενημέρωση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη, τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα, τα οποία δεδομένα θέλω να τονίσω είναι δημόσια δεδομένα, έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την πανδημία για να γνωρίζουν τις πραγματικές τάσεις.

Και να δίνουμε τη δυνατότητα και σε επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή να μπορούν να τρέχουν τα δικά τους μοντέλα. Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που τρέχουν επιδημιολογικά μοντέλα στηριζόμενοι στα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

Τώρα, με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας.

Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση».

Κατηγορηματικό «όχι» Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός πως δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία.

Στην συνέντευξή του στο STAR ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μπουν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, απαντώντας: «Όχι. Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «όχι» κατηγορηματικά.

Και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος.»

«Εξάντληση της τετραετίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε στο σκεπτικό του πως: «έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.

Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.

Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.

Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό.
Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα».

Η Τουρκία να μην παράγει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Για το ενδεχόμενο να δούμε πάλι το Oruc Reis να περιδιαβαίνει στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα συμβεί διότι η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία.

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες. Κάνουν λόγο για σταδιακή, αναλογική και ανατρέψιμη, -προσέξτε, ανατρέψιμη- προσέγγιση με την Τουρκία. Με άλλα λόγια δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μιας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου.Και πρέπει να σας πω ότι αυτό πια είναι ένα κεκτημένο της χώρας. Και είναι και ένα κεκτημένο της Ευρώπης. Εγώ θεωρώ ότι η Τουρκία έχει πλήρως αντιληφθεί αυτή τη στιγμή την ισορροπία δυνάμεων», υπογράμμισε.

Επιπλέον τόνισε ότι περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εμποδίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να δεχθεί επιστροφές από τα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει σημαντική προσπάθεια, είναι πολύ μειωμένες οι ροές, πιο αυστηρή φύλαξη των συνόρων και πολύ πιο γρήγορη η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

«Υπάρχουν σήμερα 1.450 άτομα στα νησιά των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε τελεσίδικο στάδιο. Μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εάν η Τουρκία τους δεχόταν πίσω», συμπλήρωσε.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών»

Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ο πρωθυπουργός είπε ότι στην κυβέρνηση περίμεναν ότι θα είχε καλύτερα αποτελέσματα αλλά δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι αν δεν είχε επιβληθεί αυτό το lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά, δηλαδή δεν θα άντεχε πια το σύστημα υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα γιατί η μετάλλαξη του ιού τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό και λόγω της φυσικής κούρασης του κόσμου.

«Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή», τόνισε ενώ σε ερώτηση αν έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απάντησε πως πιστεύει πως όχι.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπήρχαν αλλαγές πορείας και αντιφατικές δηλώσεις. «Για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, για τις διαφοροποιήσεις των ειδικών, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά», δήλωσε και φέρνοντας το παράδειγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων μίλησε για την κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης να επενδύσει σε αυτό που ονομάζουμε ανάσες ελευθερίας.

«Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής», είπε ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι ειδικοί να υποδείξουν να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές. «Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είπε ενώ για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τόνισε πως κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ξεφύγει από το πλαίσιο ενώ όταν μαζευόμαστε σε σπίτια ή στους χώρους εργασίας ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος.

«Θεωρώ ότι και η απόφαση των ειδικών να επιτρέψουν με αυτές τις δικλίδες ασφαλείας το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι σωστή και λογική από υγειονομικής πλευράς. Προσέξτε, από οικονομικής πλευράς προφανώς είναι αυτονόητη, θέλουμε να δουλεύει η αγορά, αλλά είναι σωστή πιστεύω και από υγειονομικής πλευράς. Με άλλα λόγια, ο Ιανουάριος δεν είναι Απρίλιος», συνέχισε ενώ εξήγησε πως όσο θα μπαίνουν τα self test θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα.

«Και αυτό το οποίο είδαμε στο Ισραήλ είναι ότι οι εμβολιασμοί είχαν αποτέλεσμα πρώτα και πάνω από όλα στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους και δευτερευόντως στα κρούσματα», συνέχισε.

Η έκκληση στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, θα έχουμε ήδη καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και επανέλαβε πως η Ελλάδα τηρεί τη στρατηγική των δύο δόσεων. «Κάποιοι όμως τον Ιούνιο δεν θα έχουν προφτάσει να κάνουν την δεύτερη δόση και θα έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς -έχουν δώσει οι αρμόδιοι τα στοιχεία για το πόσα περισσότερα εμβόλια θα έρθουν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο- σε συνδυασμό με τον καιρό, ο οποίος το ξέρουμε επιστημονικά ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα, θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι απλά ένα κανονικό καλοκαίρι αλλά να είμαστε σε μία κατάσταση -γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι, θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας- αλλά να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας», τόνισε.

Είπε επίσης ότι προφανώς δεν θέλουμε η οικονομία να ξανακλείσει ενώ είπε ότι είναι πολύ λογικό να χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο όπως για τη γρίπη.

Ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν γιατί όπως είπε κινδυνεύουν περισσότερο και υπάρχον διαθέσιμα εμβόλια. «Τους καλώ, τους παρακαλώ, σας παρακαλώ να πάτε να εμβολιαστείτε τo συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σημειώνοντας πως το εμβόλιο είναι ασπίδα προστασίας.

TAGS