Στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαχειρίστηκε την κακοκαιρία «Μήδεια» απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Είπαμε ότι θα προσπαθήσουμε να μείνουν οι δρόμοι ανοικτοί. Και πράγματι, ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα, που τα φαινόμενα ήταν έντονα, η Εγνατία έκλεισε για λίγες ώρες και άνοιξε ξανά».

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να μείνει στο απυρόβλητο ο ιδιώτης που έχει την ευθύνη για την εθνική οδό, απάντησε ότι πρόκειται για «πολιτικά γελοίο ισχυρισμό».

Συγκεκριμένα για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Όταν πήγα στη Μαλακάσα, είδα 10 μποφόρ και πυκνή χιονόπτωση. Τότε συνειδητοποίησα ότι εκατοντάδες άνθρωποι θα έμεναν εγκλωβισμένοι και θα είχαμε δεκάδες ατυχήματα, στην προσπάθεια τους να κατευθυνθούν στους προορισμούς τους μέσα από παράπλευρες οδούς».

Για να συμπληρώσει -μεταξύ άλλων: «Εμείς προκρίναμε την ανθρώπινη ζωή. Είπα “δεν θα έχουμε εγκλωβισμένους και δεν θα κινδυνεύσουν άνθρωποι” και αυτό κάναμε».

Συνέχισε, απαντώντας για το αν ήταν σωστοί οι χειρισμοί: «Θα το ξανάκανα και δεν θα έβαζα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τελεία και παύλα. Κάνουν σπέκουλα! Αυτοί που ρωτούν αυτό το πράγμα, να διερωτηθούν τι έκαναν στο Μάτι, που έκαψαν 100 ανθρώπους».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι εικόνες με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην εθνική οδό, από μια ηπιότερη κακοκαιρία το 2017, είναι χαρακτηριστικές.

Για τις κινήσεις που έγιναν από πλευράς κυβέρνησης, είπε ότι αρχικά ήταν άψογες, «αλλά σίγουρα στη συνέχεια τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που παρουσιάστηκαν σε χιλιάδες νοικοκυριά ήταν πολύ σημαντικά».

Διευκρίνισε, όμως, ότι ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τέτοιου μεγέθους και μάλιστα άμεσα», καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη έπεφτε ένα δέντρο κάθε 2,5 λεπτά.

«Έγινε το ανθρωπίνως δυνατό και ακόμη παραπάνω», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά «ήταν αντικειμενικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο σύνολο τους».

TAGS