Στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο Αντώνης Σαμαράς είδε μία «χρυσή τομή» ανάμεσα σε μία στιβαρή εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εσωκομματικές ισορροπίες. Η επιλογή Αβραμόπουλου ανακοινώθηκε με επιστολή στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ οι οριστικές αποφάσεις σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθησαν κατά το τελευταίο τετ α τετ που είχαν ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία το περασμένο διάστημα είχε εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για τη θέση της Επιτρόπου, απορρίφθηκε λόγω έντονων αντιδράσεων, τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΝΔ και το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Σύμφωνα, με το ρεπορτάζ, Σαμαράς και Βενιζέλος δεν ασχολήθηκαν επί της ουσίας με άλλα ονόματα πέραν της Ντόρας Μπακογιάννη, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Μαρίας Δαμανάκη, που απασχόλησαν τα δημοσιογραφικά γραφεία. Το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη για ανανέωση της θητείας της στην Κομισιόν, έπεσε στο τραπέζι από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με το σκεπτικό ότι θα μπορέσει έχοντας ήδη 5ετή θητεία, θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα καλύτερο και ουσιαστικότερο χαρτοφυλάκιο.

Μόλις ενημερώθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την επιλογή του ως Επιτρόπου για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ώστε να είναι βέβαιος ότι η τοποθέτηση του στην Κομισιόν έχει και τη συγκατάθεση του. Και αυτό διότι είναι πρόσφατη η ενδοκυβερνητική κόντρα των δύο κορυφαίων υπουργών με αφορμή το «άδειασμα» του πρώτου στο ζήτημα των υποβρυχίων πριν από λιγότερο από έναν χρόνο στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που είχε καταθέσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που «βλέπουν» και μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την επιλογή του Αβραμόπουλου, καθώς το όνομα του ίδιου για πολλούς αποτελούσε έναν εκ των υποψήφιων δελφίνων, ο οποίος θα διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση εκλογικής ήττας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Με την επιλογή του για 5ετή θητεία στην Κομισιόν, ο Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με αυτό το σενάριο, έχοντας απομονώσει έναν εσωκομματικό αντίπαλο, μένει ουσιαστικά με μοναδικό αντίπαλο δέος εντός του κόμματος την Ντόρα Μπακογιάννη.