Οι πεπερασμένες αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των κρουσμάτων, την αυξημένη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων και την καθυστέρηση στο πρόγραμμα των εμβολιασμών οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση για επιβολή σκληρού lockdown στην Αττική 17 ημερών αρχικά και με χρονική επέκταση, εάν απαιτηθεί από την πορεία της επιδημίας.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το παρασκήνιο για την απόφαση αυτή ήταν έντονο, καθώς από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οι ειδικοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το «τσουνάμι» των κρουσμάτων και την ανάγκη για σκληρότερα μέτρα.

Στην τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διήρκεσε πάνω από 8 ώρες το δίλημμα που κυριάρχησε ήταν ναι ή όχι σε γενικευμένη καραντίνα με περισσότερους από τους μισούς ειδικούς να τάσσονται υπέρ αυτής της επιλογής.

Τελικά, αργά την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκαν σχετικά ήπια μέτρα, τα οποία επανεκτιμήθηκαν επί τα χείρω μόλις χθες, οπότε και απηύθυνε ο πρωθυπουργός τηλεοπτικό μήνυμα για να εξηγήσει στους πολίτες ότι έρχεται ένα δύσκολο δίμηνο με το μοντέλο – ακορντεόν να υιοθετείται και επίσημα, ώστε μέχρι τα τέλη της Άνοιξης σε συνδυασμό με την εξέλιξη του εμβολιασμού οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί.

Χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής εικόνας της Αττικής είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην επικράτεια κατάγραψε οριακή άνοδο για τέταρτη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ οι θάνατοι λόγω της Covid-19 ξεπέρασαν τους 6.000 στη χώρα.

Τo τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 1.526 νέες μολύνσεις στη χώρα, εκ των οποίων 750 στην Αττική και 174 στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο «ρεκόρ» 53.015 μοριακών ελέγχων και rapid tests.

Λουκέτο στην αγορά μετά από 5 εβδομάδες

Η αγορά παρέμεινε ανοιχτή επί πέντε εβδομάδες, χωρίς περιορισμούς αρχικά και στη συνέχεια με τις μεθόδους click away και click in shop, ωστόσο παρά τα μέτρα που τηρήθηκαν από τους καταστηματάρχες, η αύξηση της κινητικότητας δημιούργησε εκθετική αύξηση στα κρούσματα.

Η καταστρατήγηση του μέτρου των δίωρων SMS και η αναπόφευκτη κόπωση των πολιτών επιδείνωσε την επιδημιολογική κατάσταση και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τη ζημία, αναγκάζεται να βάλει πάλι λουκέτο στο λιανεμπόριο.

Αυτό σημαίνει ότι στο Λεκανοπέδιο κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, με εξαίρεση τα σχολεία ειδικής αγωγής. Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στον εμπορικό κόσμο, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να προειδοποιεί ότι το τρίτο lockdown θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο επιχειρήσεις.

Τι θα ισχύσει έως 28 Φεβρουαρίου

  1. Λουκέτο στο λιανεμπόριο
  2. Κλειστά τα σχολεία
  3. Κλειστά τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  4. Εκκλησίες χωρίς πιστούς
  5. Μήνυμα 6 για βόλτα εντός Δήμου
  6. Κυκλοφορία μόνο με SMS
  7. Αύξηση τηλεργασίας
  8. Χρονικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις
  9. Ανοιχτά σουπερμάρκετ και φαρμακεία
  10. Σε λειτουργία delivery και take away
  11. Απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό

Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο τα ανθοπωλεία λόγω του Αγίου Βαλεντίνου

Η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ανοίξουν τα ανθοπωλεία στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, ενόψει του Αγίου Βαλεντίνου και σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταθέσει την ανάλογη εισήγηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Ωστόσο, το ζήτημα θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στην ενημέρωση που θα ακολουθήσει.

Κλείνουν και τα δικαστήρια

«Λουκέτο» στα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, στις Εισαγγελίες της Αττικής και στον Άρειο Πάγο, με ορισμένες εξαιρέσεις, μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως την 28η Φεβρουαρίου 2020 στο πλαίσιο του lockdown, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Αντίθετα ανοιχτό φαίνεται ότι θα παραμείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής, ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Από το lockdown, εξαιρούνται και θα διεξάγονται οι δίκες στις περιπτώσεις των:

  • Αυτόφωρων πλημμελημάτων
  • Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκισης του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μήνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021
  • Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται και οι κατηγορούμενοι θα αποφυλακίζονται, η δημοσίευση αποφάσεων
  • Η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των Εισαγγελιών στα δικαστήρια αυτά, περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Ένα βήμα πριν την καραντίνα και η Θεσσαλονίκη

Κοντά στην απόφαση για λήψη νέων μέτρων βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη, στην οποία το ιικό φορτίο έχει ανέβει κατά 100%. Αυτό, σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται στη συμπρωτεύουσα, προβληματίζουν τους επιστήμονες.