Επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας στην ΕΕ να υπάρξει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19», αναφέρει το Playbook του Politico.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, «είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει ο κύριος Μητσοτάκης σύμφωνα με το Politico.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, απαραιτήτως, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας». Και ενώ η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «αυτό θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό».

Όπως αναφέρει το Politico, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού PLF (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών) μας έδειξε ότι είναι επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ για να προχωρήσουν τα πράγματα».

Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει, όπως αναφέρει το Politico ότι «ανυπομονεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση». Προσθέτει ακόμη ότι ελπίζει να «επιτύχει γρήγορα μια κοινή κατανόηση» μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ένα «έντυπο πιστοποίησης εμβολιασμού και τις χρήσεις του» και να προωθήσει το ζήτημα διεθνώς, πράγμα που θα σήμαινε «συμβολή στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ελλάδα

H ελληνική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο «Σχέδιο Ελευθερία» για τον εμβολιασμό την χορήγηση πιστοποιητικού εμβολιασμού με τον σχεδιασμό να προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία παραμένει εν μέρει «θολή».

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει πρόσφατα πως: «Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)».

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την δημιουργία πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού», η οποία και ετοιμάζεται, με το σχετικό έγγραφο να προγραμματίζεται να χορηγείται αρχικά για προσωπική χρήση. Την ίδια ώρα, από την πρώτη στιγμή των εμβολιασμών χορηγείται έγγραφη πιστοποίηση στους υγειονομικούς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμη κι αν το σχετικό πιστοποιητικό θα χορηγείται για προσωπική χρήση, είναι δεδομένο πως η ελεύθερη αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια, κ.α. είναι μόνο λίγους από τους κλάδους της οικονομίας που μπορεί να απαιτείται το σχετικό έγγραφο προκειμένου να συμμετάσχει κανείς, κάτι που ουσιαστικά θίγει και ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν.