Ο τελευταίος ανασχηματισμός στην Αθήνα και η πρόσφατη έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος για την κρίση απασχολούν σήμερα τον γερμανικό Τύπο.

«Μια εβδομάδα στην εξουσία: η κυβέρνηση στην Αθήνα κλυδωνίζεται» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Η εφημερίδα σημειώνει: «Δεν ήταν μόνο η Εθνική Ελλάδας που στο πρώτο της παιχνίδι το Σάββατο δεν τα κατάφερε. Και στο εσωτερικό κάθε άλλο παρά καλά πηγαίνουν τα πράγματα. Στο Μπέλο Οριζόντε ο Αρμάρο, ο Γκουτιέρεζ και ο Ροντρίγκεζ έβαλαν τα γκολ (της Κολομβίας) και νίκησαν την Ελλάδα. Στην Αθήνα, αντιθέτως, η ομάδα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βάζει αυτογκόλ. Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Σαμαράς προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης –μια αντίδραση στην ήττα των ευρωεκλογών. Από το ανανεωμένο προσωπικό, ο πρωθυπουργός περίμενε μια νέα ώθηση. Όμως η επανεκκίνηση αποδείχθηκε μια κακή αρχή. Στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν ξεσπάσει σοβαρές διαμάχες σχετικά με την κατάργηση θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται και πάλι η τρόικα στην Αθήνα. Η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω με την υλοποίηση πολλών μεταρρυθμίσεων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άσκησε κριτική το ΔΝΤ στην αυξανόμενη «κούραση για μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα. Εάν η Αθήνα «πάρει πίσω» τώρα τα συμπεφωνημένα περί κατάργησης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο, απειλούνται σοβαρές διαμάχες με τους δανειστές».

«Η Ελλάδα στην πύλη της κολάσεως» είναι ο τίτλος που επέλεξε η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για το άρθρο της. Η εφημερίδα γράφει: «Τεράστιες τρύπες στον προϋπολογισμό, μυστικές μεταφορές χρημάτων, η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης βρέθηκε πολλές φορές στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ένα βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος ρίχνει φως σε πολλές άγνωστες λεπτομέρειες».

Η εφημερίδα αναφέρει: «Για την ελληνική Κεντρική Τράπεζα η κρίση είχε διαγνωσθεί νωρίς, λέει ο Προβόπουλος. Ο ίδιος, το καλοκαίρι του 2009, όταν το έλλειμμα στον δημόσιο προϋπολογισμό άρχισε να εκτινάσσεται, ισχυρίζεται πως προειδοποίησε τους πολιτικούς και ζήτησε αλλαγή πορείας. Αλλά τόσο η συντηρητική κυβέρνηση Καραμανλή όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Παπανδρέου δεν πήραν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις τους».