Αναβρασμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την επιλογή του ορθότερου μοντέλου διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αυτή την καίρια στιγμή που κατά κοινή παραδοχή χάθηκε ο έλεγχος, υπήρξε εφησυχασμός και κόπωση από τους πολίτες, «ξέφυγε» η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να «λυγίζουν» στην κυριολεξία τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκπέμψει το σωστό μήνυμα – σήμα κινδύνου, προκειμένου να κατανοήσει η κοινωνία, ότι πρέπει να μείνει στο σπίτι και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για το λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, όπου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα επιστημονικά μοντέλα ανάλυσης επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους, προκειμένου να «φυλακίσουν» τον αόρατο εχθρό.

Μαύρη Πέμπτη με τριπλό αρνητικό ρεκόρ

Κυβέρνηση και ειδικοί κάνουν έκκληση για αυστηρή τήρηση της καραντίνας προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας και να ανακοπεί ο ιλιγγιώδης ρυθμός διασποράς του κορονοϊού. Χθες ανακοινώθηκαν 3.316 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, ενώ καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς 310 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Το τρίτο τραγικό ρεκόρ που καταρρίφθηκε ήταν αυτό που αφορά στους νεκρούς, καθώς καταγράφηκαν 50 ακόμη θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στους 959 στην Ελλάδα.

Σε ισχύ νέα μέτρα από σήμερα

Από σήμερα λόγω των νέων μέτρων σε όλη τη χώρα θα επιτρέπονται μόνο οι «απολύτως απαραίτητες» μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους υγείας, εργασίας ή για την βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση από τις 21:00 έως και τις 5:00. Έτσι, οι πολίτες πλέον θα έχουν στη διάθεσή τους παρακάτω κωδικούς:

  • Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου.

Το plan B για να μην δούμε εικόνες Ιταλίας

Το κατά πόσο θα επιδείξουν πειθαρχία οι πολίτες και θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα και την βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα «δείξει» στην κυβέρνηση και τον δρόμο για τις επόμενες αποφάσεις. «Πρέπει να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι δραματική.

Για το λόγο αυτό το Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη ένα plan B που προβλέπει:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας στα πρότυπα του Μαρτίου
  • Αύξηση της τηλεργασίας μέχρι και 70% από 50% που ισχύει σήμερα
  • Κλείσιμο δημοτικών σχολείων – νηπιαγωγείων τουλάχιστον για 15 ημέρες (με πρώτο επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη), για να περιοριστεί η κινητικότητα στους δρόμους
  • Παράταση του lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου

Επισημαίνεται, ότι τα σενάρια αυτά βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα και δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες.

«Ακορντεόν» σε ρυθμούς … Πρωτοχρονιάς

Το όριο των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, προκειμένου να επέλθει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας φέρνοντας ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο άρχισε να άρει τα μέτρα στα 500 ημερήσια κρούσματα. Σε μια τέτοια περίπτωση και όταν θα επιτευχθεί η αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιστήμονες και κυβέρνηση επαναφέρουν στο τραπέζι τη στρατηγική του «ακορντεόν».

Δηλαδή το άνοιγμα της οικονομίας για λίγο και στη συνέχεια το κλείσιμό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση που έχει συζητηθεί και ενόψει των γιορτών, η οποία προβλέπει τη λήξη του lockdown, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άνοιγμα της οικονομίας, των καταστημάτων υπό αυστηρές προϋποθέσεις για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια μια περίοδο καραντίνας.