Στη δομή του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος επισήμανε πως οι έκνομες ενέργειες στη χώρα μας δεν γίνονται ανεκτές και για όλες τις πυρκαγιές έχουν γίνει συλλήψεις.

Ο υπουργός τόνισε επιπλέον, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι «οι πρόσφατες πυρκαγιές στα κέντρα της Μυτιλήνης, της Σάμου και προ μηνών στη Χίο, καταδεικνύουν την ανάγκη να κλείσουν άμεσα τα άναρχα ανοικτά κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και να δημιουργηθούν κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, τα οποία θα προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, διπλή περίφραξη, συστήματα ελεγχόμενης εισόδου, συστήματα παρακολούθησης και πυρασφάλειας», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε θύλακες παραβατικότητας να προχωρούν σε έκνομες ενέργειες».

Εξάλλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε σχετικά με τις εξαγγελίες της Γερμανίας για μετεγκατάσταση προσφύγων ότι «είναι ξεκάθαρο ότι θα φύγουν μόνο άτομα που είχαν ήδη αναγνωρισμένο προσφυγικό προφίλ, κατά συνέπεια η φωτιά δεν επιτάχυνε τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους».

Στο Καρά Τεπέ έχουν μπει ήδη τα πρώτα 1.200 άτομα, υπογράμμισε ο υπουργός και εξήγησε: «Τελειώνουν οι εργασίες κατασκευής της προσωρινής δομής, στις σκηνές άρχισε να μπαίνει ρεύμα και νερό, όλα όσα χρειάζονται για να είναι λειτουργική και θεωρούμε ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του κόσμου».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται μέσω ειδικών διαπραγματευτών» η προσπάθεια να πειστούν οι αιτούντες άσυλο να εγκατασταθούν στο Καρά Τεπέ, ωστόσο πρόσθεσε, στο ίδιο μήκος κύματος με προηγούμενη δήλωσή του, ότι «σε κάποιο σημείο θα αναγκαστεί να αναλάβει και η Αστυνομία και να συλληφθούν όσοι δημιουργούν εμπόδια».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «στα νησιά δεν θα μείνει κανείς μόνιμα» και εξήγγειλε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου όλων όσων έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αίτημα.