Στη δεύτερη ευρωπαϊκή υπουργική σύνοδο των φίλων της βιομηχανίας, συμμετείχε σήμερα στην Ρώμη ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης. Στη σύνοδο πήραν μέρος, επίσης, υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης άλλων επτά ευρωπαϊκών χωρών, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ τις εργασίες έκλεισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα.

«Η βιομηχανική πολιτική είναι μια από τις βασικές προτεραιότητές μας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις γενικότερες ανησυχίες που υπάρχουν για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση για να υιοθετηθεί μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη τα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ισοδυναμούν, ουσιαστικά, με μέτρα κοινωνικής πολιτικής. «Μόνο με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπισθεί η ανεργία και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Αφού υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι να γίνει σύντομα η μετάβαση από την θεωρεία στην πράξη, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η Ευρώπη πλήρωσε στο παρελθόν το ότι η βιομηχανία δεν ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων και δράσεών της.

«Ως ελληνική Προεδρία έχουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες: καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση του προβλήματος σε σχέση με το κόστος της ενέργειας, προώθηση της καινοτομίας, πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προώθηση των πολιτικών για την επαγγελματική κατάρτιση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τον λόγο αυτό, ακριβώς, ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε τέλος, ότι τρία συμβούλια υψηλού επιπέδου, τους επόμενους πέντε μήνες (στις 20 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί και το Συμβούλιο Κορυφής στις 20 Μαρτίου, αλλά και το ‘Ατυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, στην Αθήνα τον Μάιο) θα είναι αφιερωμένα στην βιομηχανική πολιτική.