Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σήμερα στη Βουλή και στην ώρα του πρωθυπουργού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει με αυτή την κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις, αλλά και καθώς η πρώτη φάση της πανδημίας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Αυτή η αλλαγή της εικόνας της χώρας αντικατοπτρίζεται και στο κόστος δανεισμού.

Με τα χρήματα που θα έλθουν στη χώρα ως αποτέλεσμα και της ενισχυμένης αξιοπιστίας της, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό αφήγημα, θα δημιουργηθούν και οι προοπτικές για δυναμική ανάπτυξη από το 2021.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης εν τω μεταξύ, θα υπογραμμίσει ο κ.Μητσοτάκης, είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας και η διάσωση επιχειρήσεων.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 υπενθυμίζεται ότι συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, με κύριο θέμα την προπαρασκευή της τηλεδιάσκεψης των μελών του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020.

Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης μένει να εγκριθεί και τυπικά και η χώρα μας θα διεκδικήσει μέρος των 32 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί εντός του 2020 (ο σχεδιασμός προβλέπει εκταμιεύσεις από το νέο έτος), με το επιχείρημα ότι όσο νωρίτερα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορονοϊού, τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψει η ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή πάντως την οικονομική αυτοπεποίθηση της Αθήνας τονώνουν τα θετικά αποτελέσματα της προχθεσινής έκδοσης 10ετους ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,57%, που είναι περίπου ίσο με αυτό της αντίστοιχης έκδοσης, του περασμένου Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερο, πιο κάτω από το μισό της έκδοσης του Μαρτίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Θετικό στοιχείο θεωρούν στο Μαξίμου και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα: «Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει – για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού –  ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην οικονομία, στην πατρίδα μας».

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι νοιάζεται για τον κόσμο της εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστέθηκαν ακόμα 190 εκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Συν-Εργασία».

Ειδικότερα, από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, η πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τον χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται. Και αυτό θα συνεχιστεί και μετά τον Ιούλιο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Πέτσας δε απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την παρέμβαση στο πρόγραμμα Συν-Εργασία πριν αυτό ξεκινήσει, δήλωσε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για τον κόσμο της εργασίας και δεύτερον μπορεί να δώσει αυτό το επιπλέον ποσό για τέσσερις λόγους: Πρώτον λόγω της πετυχημένης έκδοσης 10ετούς ομολόγου. Δεύτερον, διότι η χώρα προχωρά την έκδοση μεγαλύτερου ύψους εντόκων γραμματίων, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορονοϊού επίπεδα. Τρίτον, γιατί η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Και τέταρτον διότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός ύφεσης στην Ελλάδα είναι υποτετραπλάσιος, σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση στην Ευρωζώνη έφτανε το 3,6%, ενώ στη χώρα μας στο 0,9% του ΑΕΠ.