Δεν επιβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ότι υπάρχει οποιαδήποτε κινητικότητα αυτή τη στιγμή στον Έβρο, ούτε πως η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει και πάλι στα σύνορα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να περάσουν στη χώρα μας. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «όσον αφορά τον Έβρο, δεν επιβεβαιώνεται καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει όλες τις προηγούμενες ημέρες».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία. Έχουν συναντηθεί στο παρελθόν δύο φορές όπως γνωρίζετε. στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και στο περιθώριο της αντίστοιχης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, αλλά δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία. Αυτό που κάνουμε εμείς πάντα, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, είναι ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, προσπαθούμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση».

Τέλος, για το εάν θα υπάρξει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι συνεχής. Πρόσφατα είχε γίνει και στο αρμόδιο επίπεδο του θεσμοθετημένου οργάνου για την εξωτερική μας πολιτική. Είναι συνεχής και πλήρης η ενημέρωση».

Κουμουτσάκος: Δεν επιβεβαιώνεται οργανωμένο σχέδιο στον Έβρο

«Είχαμε χθες το βράδυ αργά την πληροφορία για μια κινητικότητα. Αυτήν τη στιγμή δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Φαίνεται να υπάρχει μικρή αυθόρμητη κινητικότητα μεταναστών, όπως κατά καιρούς γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στο σύνορο», δήλωσε για τον Έβρο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «είμαστε μπροστά σε μία εξελισσόμενη τουρκική στρατηγική που τη χαρακτηρίζω ως πολυμετωπική πίεση. Ασκείται ταυτόχρονη πίεση σε πολλά μέτωπα, από τον Έβρο μέχρι τις έρευνες που έχουν ανακοινώσει νοτίως της Κρήτης, της Καρπάθου. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική διασποράς της πίεσης υπάρχει μόνον ένας τρόπος απάντησης: Τα τέσσερα, όπως συνηθίζω να λέω, τείχη εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής».

Όπως πρόσθεσε, αυτά τα τείχη είναι η εθνική ομοψυχία, η ενεργητική αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου, η διπλωματική δραστηριότητα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα.