Η Αθήνα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέσω Ευρώπης, δεν «τσιμπά» στον Έβρο και δεν μπαίνει σε διαδικασία απευθείας διαλόγου με Ερντογάν.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO).

«Γίνεται ξεκάθαρο, ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία» διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας τη σχετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του briefing.

Ο κ. Πέτσας όμως στη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε για τον Έβρο, απάντησε ότι δεν επιβεβαιώνεται καμία ασυνήθιστη κινητικότητα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, δηλαδή τίποτε διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Στο ειδικότερο ερώτημα του Newsbeast εάν η Τουρκία επιχειρεί με τις διαρροές περί αποστολής μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο να πιέσει και να αποπροσανατολίσει από τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως: «Ο,τι και να επιθυμεί η γειτονική χώρα, εμείς εφαρμόζουμε στις διμερείς μας σχέσεις τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και θέλουμε να τηρούνται οι κανόνες καλής γειτονίας. Δεν προκαλούμε. Είμαστε μία χώρα φιλική και αυτό θέλουμε να βλέπουμε και από τους γείτονες μας».

Διαμήνυσε εξάλλου πως εκτός του ότι δεν υπάρχει όπως επανέλαβε καμία ασυνήθιστη κινητικότητα στον Έβρο, «αυτό που έχει σημασία είναι ότι γίνεται ξεκάθαρο με τις δυο επιστολές του πρωθυπουργού ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση δε θα προκαλέσει κρίση ελληνοτουρκική αλλά κρίση στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας».

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία προγραμματισμένη επικοινωνία ή συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί τον τελευταίο χρόνο δύο φορές στο περιθώριο συνόδων του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς εάν απόπειρα γεώτρησης από πλευράς της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά casus belli, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δε θα ήθελε να μπει σε χαρακτηρισμούς, ξεκαθαρίζοντας απλώς ότι η Ελλάδα θα κάνει όλες τις ενέργειες που θα χρειαστεί για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Δεν θέλησε επίσης να μπει σε προαναγγελίες όσον αφορά στις συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι τα ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών απαιτούν λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς και είναι σε εξέλιξη συστηματική προετοιμασία εδώ και χρόνια από το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνουν εικασίες πριν την οριστική διευθέτηση. Άφησε πάντως να διαφανεί ότι οι συζητήσεις προχωρούν, λέγοντας πως: «Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε ανακοινώσεις».

Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά.