Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αύριο το απόγευμα το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό.

Αμέσως μετά το σχέδιο θα εξειδικευθεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο διπλός στόχος του σχεδίου για τον τουρισμό

Το σχέδιο για τον τουρισμό θα περιλαμβάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και κινήσεις στήριξης του ΕΣΥ σε μικρά και μεγάλα νησιά, καθώς το ζήτημα στη νησιωτική Ελλάδα είναι η έλλειψη υποδομών και προσωπικού. Μένει να αποσαφηνιστεί για τη διενέργεια τεστ πριν την άφιξη τουριστών, καθώς και εάν θα υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη, όπως ζητά η Ελλάδα, στην περίπτωση που χρειαστεί μαζικός έλεγχος ύποπτων κρουσμάτων.

Να σημειωθεί ότι ήδη κινούνται οι τουριστικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα η Πάρος αυτοανακηρύχθηκε «Covid-19 free zone» και διασφάλισε την επάρκεια τεστ.

Μειώσεις φόρων σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές, επιδότηση μισθών και θέσεων εργασίας ανακοινώνει η κυβέρνηση

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μειώσεις φόρων το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε δυο φάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων στις οποίες περιλαμβάνεται κι η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.

Το επόμενο κύμα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα έρθει το Σεπτέμβριο με μόνιμες παρεμβάσεις. Το πακέτο στήριξης της οικονομίας θα συνοδεύεται με επιδότηση μισθών και θέσεων εργασίας και ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας για τις επιχειρήσεις θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιθανότατα τη Τετάρτη ή την Πέμπτη προβλέπουν στοχευμένες και για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια φορολογικές ελαφρύνσεις σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, κάλυψη από το δημόσιο μέρους των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, επιδότηση εργοδοτών για προσλήψεις νέων ανέργων καθώς και παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι φορολογικές παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν άμεσα για τη στήριξη του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών προβλέπουν:

  • Επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13% όπως καφές, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα και τσάι τα οποία όταν σερβίρονται επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% και κατανάλωση εκτός καταστήματος με 13%.
  • Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα.
  • Κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια στο 13% από 24%.
  • Ειδικά κίνητρα με φόρο-απαλλαγές και μειώσεις εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων

Επίσης προωθούνται το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς και ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση ενοικίου 40% με τη μορφή πίστωσης φόρου που θα προκύψει από την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών και θα συμψηφισθεί με οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ

Το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων τους.

Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε κλάδους που παρά το σπάσιμο της «καραντίνας» εμφανίζουν αισθητή πτώση του τζίρου. Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE το μέτρο θα επεκταθεί.

Η επιδότηση μισθών δεν θα είναι οριζόντια καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές ενώ θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3-4 μήνες και το ανώτερο έως το τέλος του έτους σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο μέτωπο της ρευστότητας η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλια κίνησης και να στηριχθεί η επανεκκίνηση τους