Διάγγελμα Μητσοτάκη την Τετάρτη: Παρουσιάζει το σχέδιο για εργασία, οικονομία και τουρισμό

Αύριο το απόγευμα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9:51
19/05/2020
Διάγγελμα Μητσοτάκη την Τετάρτη: Παρουσιάζει το σχέδιο για εργασία, οικονομία και τουρισμό
15
loading

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αύριο το απόγευμα το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό.

Αμέσως μετά το σχέδιο θα εξειδικευθεί από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο διπλός στόχος του σχεδίου για τον τουρισμό

Το σχέδιο για τον τουρισμό θα περιλαμβάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και κινήσεις στήριξης του ΕΣΥ σε μικρά και μεγάλα νησιά, καθώς το ζήτημα στη νησιωτική Ελλάδα είναι η έλλειψη υποδομών και προσωπικού. Μένει να αποσαφηνιστεί για τη διενέργεια τεστ πριν την άφιξη τουριστών, καθώς και εάν θα υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη, όπως ζητά η Ελλάδα, στην περίπτωση που χρειαστεί μαζικός έλεγχος ύποπτων κρουσμάτων.

Να σημειωθεί ότι ήδη κινούνται οι τουριστικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα η Πάρος αυτοανακηρύχθηκε «Covid-19 free zone» και διασφάλισε την επάρκεια τεστ.

Μειώσεις φόρων σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές, επιδότηση μισθών και θέσεων εργασίας ανακοινώνει η κυβέρνηση

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μειώσεις φόρων το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε δυο φάσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων στις οποίες περιλαμβάνεται κι η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.

Το επόμενο κύμα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα έρθει το Σεπτέμβριο με μόνιμες παρεμβάσεις. Το πακέτο στήριξης της οικονομίας θα συνοδεύεται με επιδότηση μισθών και θέσεων εργασίας και ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας για τις επιχειρήσεις θα ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιθανότατα τη Τετάρτη ή την Πέμπτη προβλέπουν στοχευμένες και για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια φορολογικές ελαφρύνσεις σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, κάλυψη από το δημόσιο μέρους των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, επιδότηση εργοδοτών για προσλήψεις νέων ανέργων καθώς και παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι φορολογικές παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν άμεσα για τη στήριξη του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών προβλέπουν:

 • Επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13% όπως καφές, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα και τσάι τα οποία όταν σερβίρονται επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% και κατανάλωση εκτός καταστήματος με 13%.
 • Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα.
 • Κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
 • Μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια στο 13% από 24%.
 • Ειδικά κίνητρα με φόρο-απαλλαγές και μειώσεις εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων

Επίσης προωθούνται το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς και ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση ενοικίου 40% με τη μορφή πίστωσης φόρου που θα προκύψει από την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών και θα συμψηφισθεί με οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ

Το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων τους.

Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε κλάδους που παρά το σπάσιμο της «καραντίνας» εμφανίζουν αισθητή πτώση του τζίρου. Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE το μέτρο θα επεκταθεί.

Η επιδότηση μισθών δεν θα είναι οριζόντια καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές ενώ θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3-4 μήνες και το ανώτερο έως το τέλος του έτους σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο μέτωπο της ρευστότητας η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλια κίνησης και να στηριχθεί η επανεκκίνηση τους

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  Καταστηματάρχες: «Δεν υπάρχει βοήθεια, αστεία τα κυβερνητικά μέτρα»

  «Στον πάτο» ο τζίρος λένε οι 8 στους 10

  Μια από αυτές έγινε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και αφορά τη σύγκριση του τζίρου των καταστημάτων της Αθήνας, των περιφερειακών αγορών και του διαφορετικού μεγέθους επιχείρησης (μικρές - μεγάλες), κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας(11-17 Μαΐου), σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

  «Δυστυχώς δεν υπάρχει βοήθεια από κανέναν, κυρίως από την κυβέρνηση.
  Γιατί μοιράστηκαν απο την κυβέρνηση 21 εκ.ευρώ στα ΜΜΕ και όχι στην μικρομεσαία αγορά;
  Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι αστεία. Ακόμη και τα 800 ευρώ τα πήραμε πριν από 10 μέρες, με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών. Υπήρχαν άνθρωποι δηλαδή που είχαν κλείσει τα μαγαζιά τους και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ παράλληλα τα πάγια έξοδα έτρεχαν». «Όσοι ανοίξαμε, ανοίξαμε με δεδομένη τη σοβαρή ζημιά των τελευταίων δύο μηνών. Ξεκλειδώνοντας δηλαδή την πόρτα βρήκαμε απλήρωτους λογαριασμούς, χαρτιά από τράπεζες, ενώ έχουμε να υπολογιζουμε οφειλόμενα σε εφορίες κλπ. Όλα αυτά πως θα πληρωθούν;»

  1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

   Μαυρο λοιπον στους ψευτες και κλεφτες της νουδουλας,θα το κανετε ομως η παλι θα το ξεχασετε στην καλπη,ρημαξανε τα παντα,ο λαος εγινε πιο φτωχος,τα ευρω αλλου τα σκορπανε απλοχειρα στο λαο ψιχουλα κοροιδια σκετη

 2. avatar thorn

  Το πήρε \"σκοινί κορδόνι\"! Έλεος! \"Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριεστάει κι ο Θεός\"!

 3. avatar Θα…

  ...φας μαύρισμα στις κάλπες που θα γίνεις ποιο μαύρος και άπ τούς μαύρους

  1. avatar [Θα]

   Με εκανες και γελασα να εισαι καλα,συμφωνω σε οτι ειπες

 4. avatar Βρήκε ευκαιρία για τζάμπα προβολή

  Το διάγγελμα απευθύνεται πολύ σπάνια, σε έκτακτες περιπτώσεις που αφορούν μείζονα ζητήματα εθνικής σημασίας.
  Ο Κούλης το έχει ξεφτιλίσει.
  Κάθε εβδομάδα τουλάχιστον κάνει διάγγελμα με αποκλειστικό σκοπό την προβολή του.
  Σε 3 μήνες έχει ξεπεράσει τον αριθμό των διαγγελμάτων του Χίτλερ.

 5. avatar Σε σχέση με την Ισπανία, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε 6.197 νεκρούς.

  Ας συγκρίνουμε σήμερα το πρωϊ της 19-05-2020, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, η Ελλάδα έχει πληθυσμό 10.740.000 και σύμφωνα με στοιχεία του 2019, η Ισπανία έχει πληθυσμό 46.940.000. Δηλαδή, η Ελλάδα ως πληθυσμό έχει το 22,96 % του πληθυσμού της Ισπανίας. Από την πανδημία κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει 165 νεκρούς και η Γερμανία έχει 27.709 νεκρούς. Δηλαδή, εάν ο Μητσοτάκης δεν λάμβανε έγκαιρα μέτρα, η Ελλάδα, (ανάλογα με τον πληθυσμό της που είναι το 22,96 % του γερμανικού πληθυσμού), θα έπρεπε να έχει (22,96 % Χ 27.709 νεκρούς) = 6.362 νεκρούς. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε (6.362 - 165) νεκρούς = 6.197. νεκρούς, σε σχέση με την Ισπανία... Ως προς το ποσοστό θανάτων, η Ελλάδα έχει μόλις το (165/6.362) % = 2,59 % του ποσοστού που θα της αντιστοιχούσε, εάν είχε ακολουθήσει την πορεία της Ισπανίας.

  1. avatar Ως επαγγελματίας υγείας

   Έχω να σου πω πως ο υπολογισμός αυτός είναι εντελώς αυθαίρετος και όποιος τον έκανε ξόδεψε τσάμπα δευτερόλεπτα από τη ζωή του. Παράγοντες όπως η αστικοποίηση, η επίγνωση στην κοινότητα κατά την προσβολή από το πρώτο κρούσμα, η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας που οδηγεί σε υιοθέτηση μέτρων ατομικής υγεινής ή και το αντίστροφο, η θερμοκρασία, η υγρασία, η ηλικία του πληθυσμού, το εργασιακό του προφίλ, το γενετικό υπόβαθρο, λοιποί εμβολιασμοί κ.α. έχουν επίδραση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αλλιώς κάνε μας ανάλογους υπολογισμούς και με τη Βουλγαρία για να μας πεις πόσοι παραπάνω πέθαναν από τους χειρισμούς του Μητσοτάκη.

 6. avatar Σε σχέση με τη γειτονική Ιταλία, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε 5.338 νεκρούς.

  Ας συγκρίνουμε σήμερα το πρωϊ της 19-05-2020, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η Ελλάδα, (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018), έχει πληθυσμό 10.740.000 και 165 νεκρούς από τον κοροναϊό. Η γειτονική μας και πλέον προηγμένη Ιταλία, (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018), έχει πληθυσμό 60.480.000 και 32.007 νεκρούς, από τον κορονοϊό. Δηλαδή, εάν ο Μητσοτάκης δεν λάμβανε έγκαιρα μέτρα, η Ελλάδα, (ανάλογα με τον πληθυσμό της που είναι το 17,76 % του ιταλικού πληθυσμού), θα έπρεπε να έχει (17,76 % Χ 32.007 νεκρούς) = 5.684 νεκρούς. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε (5.684 - 165) νεκρούς = 5.519 νεκρούς. Ως προς το ποσοστό θανάτων, η Ελλάδα έχει μόλις το (165/5.684) % = 2,90 % του ποσοστού που θα της αντιστοιχούσε, εάν είχε ακολουθήσει την πορεία της Ιταλίας.

 7. avatar Σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη Γερμανία, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε 889 νεκρούς.

  Ας συγκρίνουμε σήμερα το πρωϊ της 19-05-2020, την κατάσταση στην Ελλάδα και την Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, η Ελλάδα έχει πληθυσμό 10.740.000 και η Γερμανία έχει πληθυσμό 82.790.000. Δηλαδή, η Ελλάδα ως πληθυσμό έχει το 12,97 % του πληθυσμού της Γερμανίας. Από την πανδημία κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει 165 νεκρούς και η Γερμανία έχει 8.123 νεκρούς. Δηλαδή, εάν ο Μητσοτάκης δεν λάμβανε έγκαιρα μέτρα, η Ελλάδα, (ανάλογα με τον πληθυσμό της που είναι το 12,97 % του γερμανικού πληθυσμού), θα έπρεπε να έχει (12,97 % Χ 8.123 νεκρούς) = 1.054 νεκρούς. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης μας γλύτωσε (1.054 - 165) νεκρούς = 889 νεκρούς, σε σχέση με την πολυδιαφημισμένη Γερμανία... Ως προς το ποσοστό θανάτων, η Ελλάδα έχει μόλις το (165/1.054) % = 15,65 % του ποσοστού που θα της αντιστοιχούσε, εάν είχε ακολουθήσει την πορεία της Γερμανίας.

  1. avatar Ποιος σε διδαξε

   καμάρι ; Να σε χαίρονται με τα μαθηματικά που γνωρίζεις. Σου έχει λείψει το καφενείο και οι αγορεύσεις.

 8. avatar Τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα

  Ο κυριος Μητσοτακης,ο κυριος Σταικουρας και ο κυριος Βρουτσης πρεπει να απαντησουν στο ερωτημα.Γιατι ενω ελεγαν οτι ολοι σχεδον οι εργαζομενοι του ιδιωτικου τομεα σε επιχειρησεις που εγινε αναστολη δραστηριοτητας ειτε πληγησαν σημαντικα θα λαβουν το ειδικο βοηθημα των 800 Ευρω τελικα απο αυτους δεν το πηραν ουτε οι μισοι;Γιατι στην ειδικη εφαρμογη για την καταβολη των 800 Ευρω υπηρχε ειδικο νταμακι μονο για οσους εγινε λυση συμβασης μεταξυ 1 εως 20 Μαρτιου 2020 και δεν υπηρχε προβλεψη και για οσους εγινε λυση συμβασης μεσα στον μηνα Απριλιο;Ολοι αυτοι οι εργαζομενοι αξιοτιμοι κυριοι της κυβερνησης που εγινε λυση συμβασης τον μηνα Απριλιο δηλαδη εληξε η συμβαση τους και η επιχειρηση θεωρησε σωστο να μην τους βαλει σε αναστολη συμβασης εργασιας δεν λαμβανουν το βοηθημα των 800 Ευρω.Για αυτο και ο τιτλος του σχολιου....Τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα......

 9. avatar ΦΧσσσσ

  Κάθε τρείς και πέντε διάγγελμα! Το διάγγελμα ,κούλη, είναι για έκτακτα και πολύ σοβαρά γεγονότα... Οχι για να μας πεις οτι θα μειώσεις το ΦΠΑ στον καφέ ...
  Εμαθε η γριά στα σύκα!

  1. avatar Διάγγελμα ότι

   έφαγα, διάγγελμα ότι κοιμήθηκα, διάγγελμα ότι ξύπνησα, ζήτω ο βασιλειάς της Ελλάδος, ο διάδοχος του θρόνου του πατέρα του

 10. avatar Master of Papets

  Αντε να δουμε τι θα πει και ο Κυριάκος. Επίσης η Πάρος τραγική...τι σημαίνει Covid free περιοχή και πόσο λάθος είνα να λες αυτά τα πράγματα. Ο τουρισμός είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να περιμένει τι θα γίνει...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει