Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται νομοσχέδιο της αρμοδιότητας του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές τροποποιήσεις των διατάξεων που συζητούνται, στο πλαίσιο της Οδηγίας για τη νομική βοήθεια σε ποινικές υποθέσεις.

«Ως προς το ζήτημα της νομικής βοήθειας, αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό που εστιάστηκε σε τρία ζητήματα: ποια θα πρέπει να είναι η εμπειρία των δικηγόρων που θα συμμετέχουν στη νομική βοήθεια, ποιο πρέπει να είναι το ύψος των εισοδημάτων των ανθρώπων που δικαιούνται τη νομική βοήθεια και ποιο θα έπρεπε να είναι το ύψος της ετήσιας αμοιβής των δικηγόρων οι οποίοι εντάσσονται στη διαδικασία της νομικής βοήθειας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και πρόσθεσε: «Ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον ότι θα έπρεπε να μην είναι υποχρεωτικές οι δέκα παραστάσεις δικηγόρων, για να δικαιούνται εγγραφής σε κατάσταση συνηγόρων νομικής βοήθειας. Θεωρώ ότι όντως θα μπορούσαμε να περιορίσουμε κατά το ήμισυ τις αναγκαίες παραστάσεις που πρέπει να έχει κάποιος δικηγόρος προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα της νομικής βοήθειας. Δηλαδή, να προσδιορίσουμε ένα μίνιμουμ τουλάχιστον πέντε παραστάσεων».

Ο υπουργός επισήμανε στο σημείο αυτό ότι προβλέπεται η δυνατότητα σεμιναρίων για καλύτερη γνώση όλων των δικονομικών διαδικασιών μιας ποινικής δίκης.

Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια για να είναι κάποιος δικαιούχος νομικής βοήθειας σε ποινικές υποθέσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούσε να προσδιοριστεί στις 10.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Αναφορικά με το ετήσιο πλαφόν αμοιβής για δικηγόρο ή συνήγορο νομικής βοήθειας μπορεί να προσδιοριστεί, από τα 20.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, στα 15.000 ευρώ».

Ο κ. Τσιάρας χαρακτήρισε εξάλλου σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία εισάγεται με το νομοσχέδιο αυτή της σύστασης κατεύθυνσης ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών.