Τις επόμενες φάσεις της σταδιακής άρσης των περιορισμών εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο με τη συνδρομή της επιτροπής επιστημόνων, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που καθημερινά αλλάζουν ώστε να αποφευχθεί νέα εξάπλωση του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Για παράδειγμα, αν και έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης στις 25 Μαΐου και όχι την 1η Ιουνίου, φαίνεται πως δεν θα ανοίξουν τελικά εστιατόρια, μπαρ και καφέ νωρίτερα λόγω των take away «ορθάδικων», που αποτέλεσαν αφορμή συνωστισμού και συγχρωτισμού τις τελευταίες ημέρες ή για την ακρίβεια νύχτες, καθώς και λόγω της εικόνας στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης, όμως προφανώς και θέλει να αποφύγει νέα κρούσματα, τα οποία θα έκλειναν εκ νέου τους πολίτες στα σπίτια τους. Εξετάζονται μάλιστα τοπικές καραντίνες σε περιοχές όπου εμφανιστούν τυχόν κρούσματα. Έτσι το σχέδιο ανοίγματος προχωρά με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και με στόχο να ικανοποιηθούν, στο βαθμό που δεν δημιουργούν υγειονομικό πρόβλημα, τα αιτήματα των επιχειρηματιών, πολλοί εκ των οποίων διαμηνύουν ότι θα αναγκαστούν να μην ανοίξουν καθόλου για καλοκαίρι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων πιέζει το υπουργείο Ανάπτυξης να μειωθεί η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών. Οι εστιάτορες, που θα έχουν συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητούν επίσης οικονομική ενίσχυση μέχρι 5% του τζίρου του 2019 και με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Η εστίαση συνδέεται βεβαίως και με τον τουρισμό, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει, εφόσον φυσικά η επιδημιολογική καμπύλη το επιτρέψει, να ανοίξει τον εξωτερικό τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει ανακοινωθεί πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό (υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες, ενίσχυση των υγειονομικών δομών στις τουριστικές περιοχές, πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος) καθώς και πακέτο μέτρων για τον εσωτερικό τουρισμό. Την 1η Ιουνίου προγραμματίζεται να ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και ένα μήνα αργότερα τα εποχικά. Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, εξετάζεται δε το ενδεχόμενο από τις 18 Μαϊου να επιτραπεί η κίνηση και προς τα νησιά, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όλα όμως θα κριθούν από το μερικό άνοιγμα και η πιο κρίσιμη περίοδος για την εξέλιξη της πανδημίας είναι το διάστημα από τις 15 μέχρι τις 20 Μαΐου, καθώς τότε θα φανούν τυχόν συνέπειες της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιορισμών, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσουν ξανά μαθήματα στη Γ΄ Λυκείου και θα ανοίξει το 35% των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Όσον αφορά στον τουρισμό, μέχρι τα μέσα Μαϊου θα φανεί εάν θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για τις μεταφορές (καθώς αναμένεται η πρόταση της Κομισιόν σχετικά) ή εάν μόνη διέξοδος θα είναι οι διακρατικές συμφωνίες που προχωρούν ήδη με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση προβαίνει και σε διορθωτικές ρυθμίσεις όπου κριθεί αναγκαίο και υγειονομικά εφικτό: Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε χθες (Ant1) την υπογραφή ΚΥΑ με την οποία θα επιτρέπονται δύο επιβάτες στα ταξί, προκειμένου να διευκολυνθούν ζευγάρια και οικογένειες.