Στο σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών λόγω κορονοϊού ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία -και βασικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση- αφορά στα σχολεία και η απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο μετά τις εισηγήσεις των ειδικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα απευθυνθεί στους πολίτες με νέα δήλωση τη Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία ΚΥΑ των Παιδείας και Υγείας τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 11 Μαΐου. Το ερώτημα είναι καθώς από τις 4 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η αργόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα (η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες και θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού) εάν θα ξεκινήσουν να επιστρέφουν σταδιακά οι μαθητές στα θρανία.

Οι πανελλαδικές θα αρχίσουν σε κάθε περίπτωση στα τέλη Ιουνίου και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Διαφορετικά εξάλλου θα έπρεπε το υπουργείο Παιδείας να κρατήσει και το καλοκαίρι τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, καθώς οι μόνιμοι δεν επαρκούν για την επιτήρηση και τη διόρθωση γραπτών. Αλλά και η διεξαγωγή των πανελλαδικών το Σεπτέμβριο θα είχε δυσμενείς συνέπειες στον ψυχισμό των μαθητών και στην τσέπη των γονέων.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υγείας συνεδρίασε χθες και μέσα στις επόμενες 48 ώρες, πιθανόν και σήμερα, θα παραδώσει στην κυβέρνηση την τελική εισήγηση της για τα σχολεία. Την πολιτική απόφαση θα πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς υπάρχουν και αντικρουόμενες εισηγήσεις σε κυβέρνηση και επιτροπή.

Πάντως καταρχήν φαίνεται πως κλειδώνει η απόφαση μετά τις 11 Μαΐου να ξεκινήσουν μαθήματα στη Γ΄Λυκείου, με τους μαθητές που κρίνονται αρκετά ώριμοι σε αυτή την ηλικία να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και μέτρα υγιεινής, καθώς και ενδεχομένως με μειωμένο αριθμό ανά τάξη.

Το εάν θα επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές της Β’ και Α΄ Λυκείου και του Γυμνασίου είναι ένα ερώτημα, με την επιτροπή να φέρεται να συγκλίνει προς το ναι, αν και υπάρχουν και ενστάσεις στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά στα δημοτικά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα πρέπει καταρχήν να εξετάσει εάν έχει καλυφθεί επαρκώς η ύλη και σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν να μην ανοίξουν καθόλου, καθώς και πολλοί επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Το ζήτημα όμως δεν αφορά μόνο την ύλη ή το εάν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και πως το άνοιγμα των σχολείων επηρεάζει τις οικογένειες, που μπορεί να περιλαμβάνουν στους κόλπους τους ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία κανονικά θα έπρεπε σε μία τέτοια περίπτωση να απομακρυνθούν από τον οικογενειακό περίγυρο και να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον.

Οι εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τα σενάρια

Όπως ανέφερε χθες στην ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το κλείσιμο των σχολείων, στο οποίο είχε επιμείνει και το οποίο είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς έγινε στην Ελλάδα νωρίτερα από ό,τι σε άλλες χώρες είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας.

Η επιτροπή θα εξετάσει με με βάση μαθηματικά εργαλεία πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα λάβει επίσης υπόψη της τη δομή της ελληνικής οικογένειας, που μοιάζει με αυτή της ιταλικής…

Ο κ. Τσιόδρας πάντως ανέφερε ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και δεν έκρυψε ότι η δική του άποψη είναι πως το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, παραδέχθηκε όμως ότι στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη.

Σημειωτέον ότι όσον αφορά στο ζήτημα της ανοσίας, ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είπε ότι «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας». Εκτίμησε πως όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει θα διαθέτουν ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορονοϊούς, πρόσθεσε όμως ότι αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες.

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσάκρης εκτίμησε χθες (ΣΚΑΪ) ότι: «Σιγά – σιγά θα ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, αλλά για τα δημοτικά το βλέπω πολύ δύσκολο».

Εξήγησε ότι τα παιδιά του δημοτικού είναι δύσκολο να πάρουν τα μέτρα προστασίας, ενώ επισήμανε ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας συχνά είναι ασυμπτωματικοί φορείς, που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό για πολλές εβδομάδες και συμμετέχουν σημαντικά στην εξάπλωση του. “Ειδικά για τα δημοτικά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο” ξεκαθάρισε.

Η κ. Κεραμέως πάντως δήλωσε (ΣΚΑΪ) πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, είτε για καθολικό άνοιγμα των σχολείων είτε για ένα άνοιγμα που θα αποτρέπει τον μεγάλο συγχρωτισμό των μαθητών. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση αναμένει τις συστάσεις των ειδικών και θα εξετάσει τις επιλογές που έχει για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς όπως υπογράμμισε υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες της επιτροπής και στον κ.Τσιόδρα.