Τον φόβο του ότι ως Ελλάδα μετά από τρεις μήνες «θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα πιο σκοτεινή από εκείνη των σκληρών μνημονίων», ελέω της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός, εξέφρασε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο Αλέξης Τσίπρας.

Κληθείς να σχολιάσει διαρροή ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη χρήση μέρους του «μαξιλαριού» ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, είπε: «Για ποιο “μαξιλάρι” λένε, αυτό που πριν τις εκλογές μας έλεγαν ότι είναι αχρείαστο και ότι δεν υπήρχε; Αυτό που χαρακτήριζαν γκάφα ή πλειοδοσία; Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πηγαίνουν με μια λογική βλέποντας και κάνοντας. Και αρνείται να συζητήσει για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, να συζητήσει ουσιαστικά, σοβαρά και με διαφάνεια και δημόσια τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια…

Γνωρίζω ότι αυτήν τη στιγμή, η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία, χάρη σε αυτό το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε, θα είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέραμε. Αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια χάρη σε αυτήν την παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το δήθεν αχρείαστο μαξιλάρι είναι εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει με πλήρη διαφάνεια των δημόσιων οικονομικών. Να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και την εργασία, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες μόλις επανεκκινήσει η οικονομία. Ειδάλλως, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση το 2020 κοντά στο 10%, μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια, να είναι η θετική εκδοχή και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα».

«Η λογική της εμπροστοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έχει να κάνει με την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε βαθιά ύφεση. Τότε, οι ανάγκες θα είναι διπλάσιες και τριπλάσιες. Απαιτείται πολύ μεγαλύτερη δύναμη για να σπρώξεις ένα αυτοκίνητο που είναι σταματημένο, σε σχέση με ένα που κυλάει. Φανταστείτε πόση δύναμη χρειάζεται, εάν κυλάει ανάποδα.

Οι άξονες των προτάσεών μας ήταν: η ποσότητα των μέτρων, η ποιότητα των μέτρων και το πότε θα εφαρμοστούν. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν τώρα, για να υφίσταται η προσφορά και η ζήτηση. Φοβάμαι ότι σε τρεις μήνες θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα δυσκολότερη και πιο σκοτεινή από εκείνη που ζήσαμε στα σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Αυτό συνιστά μια μεγάλη εθνική κρίση και περιπέτεια. Δεν έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός, ούτε και η κυβέρνηση, να σφυράει κλέφτικα. Δεν έχει δικαίωμα να μην δίνει λογαριασμό για το πότε, πώς και πού τα χρησιμοποιεί εκείνα τα χρήματα. Μίλησε τις προάλλες για 14 δισ. Τα είδατε αυτά τα 14 δισ.; Συνολικά 4 δισ. διέθεσαν. Λείπουν άλλα 10. Αυτά τα ερωτήματα δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα ζητήσω μετά το Πάσχα να δώσει εξηγήσεις από τη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, πού ξοδεύει και πώς ξοδεύει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μέσω του κεντρικού δελτίου του Kontra κατηγόρησε ότι μονοδιάστατα ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Για να ξεκαθαρίσει: «Η μομφή δεν είναι γιατί κανείς σπάει τον “κουμπαρά”, αλλά ποιο είναι το σχέδιο. Αν ο κ. Μητσοτάκης αδρανεί τώρα, για να μας βάλει σε προγράμματα αργότερα, θα βρει αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ποτέ δεν είπαμε να δαπανηθεί όλο το “μαξιλάρι”. Μιλήσαμε για 14 δισ. ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν δυσάρεστη και πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αφήσαμε ανάπτυξη 2,8%, ενώ τα δύο τελευταίο τρίμηνα του 2019 η ανάπτυξη είχε υποχωρήσει. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό. Έχει υποχρέωση να το κάνει».

Σχετικά με το υγειονομικό κομμάτι της κρίσης, υπογράμμισε: «Πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάτω από το μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο θανάτους. Ένας από τους παράγοντες, είναι ότι πήραμε μέτρα έγκαιρα. Δίνω τα εύσημα σε έναν επιστήμονα που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Στον κ. Μόσιαλο, ο οποίος ειδοποίησε και μένα έγκαιρα».

Επίσης, «είχαμε την τύχη -εντός εισαγωγικών τύχη- ως χώρα, η γειτονική μας Ιταλία να μας χτυπήσει ένα “καμπανάκι”. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αυτή η επιδημία χτύπησε την πόρτα μας αρχές Φλεβάρη και όχι το καλοκαίρι, ή αρχές καλοκαιριού, που η τουριστική κίνηση είναι μεγάλη, με εκατομμύρια άνθρωποι να έρχονται στη χώρα μας».

«Άρα», σημείωσε, «αυτός είναι ο λόγος που κατατασσόμαστε στις χώρες της Βαλκανικής από άποψη κρουσμάτων και θανάτων και όχι με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αν και δεν μου αρέσει να μιλάω με τέτοιου είδους συγκρίσεις. Είναι μακάβριες τέτοιου είδους συγκρίσεις, ούτε έχουν κάποιο νόημα τώρα. Είμαστε πράγματι σε καλύτερο βαθμό, εάν δεν είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα. Αλλά, η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας. Με την παγκόσμια κοινότητα να μην έχει ανακαλύψει ακόμη το φάρμακο ή το εμβόλιο, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Kontra Channel»

Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά, με διαφάνεια και δημόσια, για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια. Αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει άμεσα, θα το βρούμε μπροστά μας. Θα βρεθούμε μπροστά σε μία πραγματικότητα δυσκολότερη και πιο σκοτεινή από αυτή που ζήσαμε στα σκληρά χρόνια των μνημονίων. Θα πρόκειται για μια εθνική κρίση.Αμέσως μετά τις γιορτές θα καταθέσω πρόταση για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ώστε να μας δώσει εξηγήσεις ο Πρωθυπουργός για το πού ακριβώς χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τα χρήματα από το δημοσιονομικό μαξιλάρι.Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα για να μας βάλει αύριο σε νέα προγράμματα -διότι μόνο έτσι θα μπορεί να δικαιολογήσει την επιλογή του για αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας- τότε να γνωρίζει ότι θα βρει απέναντί του, όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τον ελληνικό λαό.Αυτό που έχει αξία τούτη την ώρα είναι να μιλήσουμε επί της ουσίας για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει άμεσα να γίνουν. Αλλά και παράλληλα, να δούμε ποια είναι τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει από την πανδημία. Διότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική.Η υγειονομική κρίση αμφισβητεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που θέλει τα πάντα να τα ρυθμίζει η αγορά. Ακόμα και την υγεία των πολιτών, την ανθρώπινη ζωή. Θα κριθούμε όλοι στη βάση των προγραμμάτων μας αλλά και των αξιών μας.Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, April 15, 2020