Να διαφημίζει… bitcoin εμφάνιζαν πριν από μερικές ημέρες κάποιες σελίδες στα social media τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο.

Μάλιστα τον εμφάνιζαν να χρησιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα, προτρέποντας υποτίθεται κι άλλους να ακολουθήσουν την πρακτική τους, θεωρώντας με αυτό τον τρόπο οι επιτήδειοι ότι θα προσελκύσουν κόσμο.

Ο ίδιος δεν το είχε αντιληφθεί ότι υπήρχε τέτοια διαφήμιση, μέχρι που τον ενημέρωσε κάποιος από τους συνεργάτες του. Έτσι δεν είχε άλλη επιλογή από το ν’ ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, αφού αρχικά απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες.

Τα bitcoins είναι ψηφιακά νομίσματα που δημιουργήθηκε το 2008 από ένα άγνωστο πρόσωπο ή ομάδα, με το όνομα Satoshi Nakamoto.

Δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα ή κεντρικός διαχειριστής, και μπορούν να μεταφέρονται από χρήστη σε χρήστη χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου ενδιάμεσου.

Οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από τους κόμβους του δικτύου με κρυπτογράφηση. Κατά καιρούς έχει κατακριθεί για τη χρήση του σε άνομες αγορές (όπλων, ναρκωτικών, κ.λπ.), ενώ αρκετοί οικονομολόγοι το έχουν χαρακτηρίσει «σαπουνόφουσκα» αφού οι διακυμάνσεις της ισοτιμίας του είναι πολύ μεγάλες είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.