Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν οι κλειστές δομές για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στα νησιά και ιδιαίτερα στα επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα σε Λέσβο και Χίο.

«Καλούμε τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές αρχές να μας εμπιστευτούν, οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι ανοιχτές θα κλείσουν» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας πως τα μηχανήματα αποβιβάστηκαν στα νησιά και κινούνται προς τα σημεία όπου πρόκειται να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές.

Αναφορικά με τα επεισόδια στα νησιά έκανε λόγο για «αψιμαχίες μικρής έντασης» στα δύο λιμάνια, «ελπίζουμε να μας εμπιστευτούν για να σταματήσουν αυτές οι μικρές αψιμαχίες» πρόσθεσε και είπε πως είναι «προς όφελος των κατοίκων να γίνουν οι δομές». «Όλοι αντιλαμβανόμαστε το όφελος των τοπικών κοινωνιών ιδίως σήμερα που βρίσκονται σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας,  όλοι καταλαβαίνουμε πως είναι πιο εύκολο αυτά να ελεγχθούν σε κλειστές δομές παρά σε άναρχες ανοιχτές δομές, όπως σήμερα, που αποτελούν υγειονομική βόμβα για όλα τα νησιά μας».

Μιλώντας στον Αντέννα, ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως άμεσα θα λειτουργήσει η μία κλειστή δομή στη Σάμο, ενώ επικαλέστηκε και τον κορονοϊό, τονίζοντας πως οι κλειστές δομές περιλαμβάνουν και δομές υγείας, οπότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση αν και όταν υπάρξει κάποιο τέτοιο θέμα. Ενώ στις ανοιχτές, όπως στη Μόρια, πρόσθεσε, δεν μπορεί να ελεγχθεί.

«Τώρα θυμηθήκαμε τον κορονοϊό; Κάθε φορά θυμόμαστε κάτι καινούριο», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Π. Μπουγδάνος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία.

Υπενθυμίζεται πως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. «Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες» όπως αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη Λέσβο συνεχίζονταν μέχρι το πρωί οι οδομαχίες στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου και έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες. Επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα και στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.