Το πολιτικό ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώθηκε -πέραν βεβαίως της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- στην παρέμβαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη για το προσφυγικό, το οποίο προκαλεί και αντιδράσεις και στη γαλάζια βάση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Μηταράκης σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχθηκε ότι: «Ακόμη δεν έχουμε πετύχει το στόχο για επιστροφές, αλλά θα το κάνουμε», σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι 200 επιστροφές την εβδομάδα.

Εστίασε στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα νησιά. «Τα επιλέγουμε συνειδητά, θα έχουν τη μισή χωρητικότητα από τα σημερινά, αλλά με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας. Δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου οι παραβατικοί και για λίγες ώρες θα βγαίνουν οικογένειες» ανέφερε και εκτίμησε:

«Σε λίγους μήνες τα νησιά θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσπιστία και πρόσθεσε: «Αλλά θα κριθούμε στην πράξη και από το αποτέλεσμα».

Ανέφερε επίσης ότι στόχοι είναι να μπει τάξη στις ΜΚΟ, η διεθνοποίηση, τα ασυνόδευτα και στήριξη τοπικών κοινωνιών. Σημείωσε ότι «θα δοθούν ανταποδοτικά τέλη, θα στηρίξουμε τους δήμους και ήδη υπάρχουν αποζημιώσεις για τους κατοίκους» και κατέληξε: «Με ενότητα και δουλειά θα καταφέρουμε».