Σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη χθεσινή του ομιλία, αλλά και για τη δήλωση περί αρμών της εξουσίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στην υπόθεση Novartis. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο στο προσφυγικό θα προχωρήσει αφήνοντας αιχμές για πολιτικάντηδες που αντιδρούν στα κλειστά κέντρα και έκλεισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ειδικότερα τη χθεσινή ομιλία Τσίπρα στο Φάληρο “φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση, αλλά χωρίς προϊόν να προσφέρει, καθώς η τηλεσκηνοθεσία, οι κάμερες από γερανούς, τα βίντεο, οι μεθοδικά μοιρασμένοι οπαδοί δεν μπορούσαν να κρύψουν την πολιτική γύμνια του ομιλητή. Χωρίς γραβάτα, χωρίς επιχειρήματα. Καμία σοβαρή κριτική, καμία συγκεκριμένη θέση, καμία θετική πρόταση”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μη διδάχθηκε από το μαύρο των πολιτών και το πολύχρωμο των καιρών, αλλά ότι μόνος του στόχος είναι πλέον να επικρατήσει η δική του γραμμή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το σκηνικό ήταν εντυπωσιακό, ο πρωταγωνιστής απέτυχε” είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων ότι “για να απολογηθεί στα εθνικά, κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων και ενώ υποδύεται τον οικολόγο κατέληξε να υπερασπίζεται το λιγνίτη και τη ρύπανση” προσθέτοντας: “Όχι άλλο κάρβουνο, θα μπορούσε να του απαντήσει κανείς”.

Συνέκρινε δε τα όσα έγιναν κατά το πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΝΔ, εκτιμώντας ότι “δεν είναι τόσο ζήτημα αριστείας, που τόσο φαίνεται να απασχολεί το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ζήτημα γνώσης, αποτελεσματικότητας και εργατικότητας. Εκεί απέτυχαν εκείνοι, εκεί πετύχαμε εμείς” ενώ τόνισε: “Το σύνθημα μας, ‘το είπαμε, το κάνουμε”, το κάναμε πράξη και συνεχίζουμε να υλοποιούμε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις”.

Υπενθύμισε ότι στην πρώτη του ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σεπτέμβριο του 2016 είχε προειδοποιήσει ότι ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευε τους θεσμούς με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, την ενημέρωση και τον έλεγχο του κράτους, ενώ το Φεβρουάριο του 2019 είχε κάνει λόγο για θεσμική ανωμαλία και πριόνισμα του πολιτεύματος. Και εκτίμησε ότι οι προβλέψεις του επιβεβαιώνονται σήμερα με τρόπο προκλητικό, αναφερόμενος στη δήλωση Τσίπρα ότι θα επιδιώξει μία “δεύτερη φορά αριστερά” με στόχο να ελέγξει και τους αρμούς της εξουσίας.

“Ομολόγησε ανοιχτά δηλαδή ότι δε θα διστάσει να καταργήσει την ίδια τη διάκριση των εξουσιών, το θεμέλιο της δημοκρατίας, να υποτάξει τη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ τις ανεξάρτητες αρχές και το κράτος. Επιμένει να κοιτά προς τα πίσω ενώ η κοινωνία ζητά να προχωρήσουμε μπροστά” δηλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ “τον συμπλήρωσε μάλιστα με το γνωστό του θράσος ο Πολάκης, που είπε για αλλαγή συσχετισμών στη δικαιοσύνη με εξωθεσμικούς διορισμούς 4.000 δικαστών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ολόκληρο το δικαστικό χώμα είναι 4.358 άτομα” και τόνισε: “Δεν είναι για γέλια. Είναι βαθιά ανατριχιαστικά η πολιτική τους αντίληψη, είναι επικίνδυνη”.

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη του κ.Τσίπρα να δώσει στόχο στο κόμμα του σαν παυσίπονο για την ήττα στις εκλογές, που έλεγε ότι δεν τις χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο.

Σημείωσε μάλιστα ότι στις 83 σελίδες του απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ η λέξη αριστερά επαναλαμβάνεται 140 φορές, ενώ η λέξη πολίτης μόλις 10 φορές και εκτίμησε ότι: “Η πολιτική τους φυσιογνωμία είναι σαφής όσο και να προσπαθούν να τη ρετουσάρουν με χρώματα κέντρου και σοσιαλδημοκρατίας. Επικαλούνται μονότονα την αριστερά, αν και για πολλούς αποτελούν τη ντροπή της αριστεράς”.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ερμηνεία Τσίπρα για την ψήφο των πολιτών, ότι δηλαδή καταψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ όχι για τα ψέματα του, αλλά γιατί δεν έλεγξε τους αρμούς της εξουσίας, κρύβει αυταρχισμό και ωμό κομματισμό. Υποστήριξε ότι σήμερα Δικαιοσύνη, ΜΜΕ και ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν πραγματικά ανεξάρτητα, ενώ υπενθύμισε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που επανέφερε τη Δημοκρατία το 1974 και δήλωσε: “Οι δικοί μας αρμοί είναι η ελευθερία, οι κοινοβουλευτισμός και το κράτος δικαίου”.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η παράταξη της ΝΔ είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή: “Την ιδεολογική κυριαρχία μας επιβεβαιώνει και ο ετεροπροσδιορισμός του πολιτικού αντιπάλου. Επτά μήνες δεν έχει καταθέσει καμία δική του θέση και πρόταση, όλα όσα λέει αφορούν τη ΝΔ και την κυβέρνηση”. Υποστήριξε δε ότι ο κ. Τσίπρας οργάνωσε τη χθεσινή συγκέντρωση “όχι για να μιλήσει για την επικαιρότητα ή τις θέσεις της παράταξης του, αλλά για να σχολιάσει και πάλι την παράταξη μας” και πρόσθεσε:

“Ας έχει υπομονή, γιατί αυτό θα το κάνει για πολύ καιρό ακόμη. Ο καθένας στο ρόλο του: ο ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο και εμείς στη μάχη της δημιουργίας”.

“Αιφνιδιαστήκαμε στο προσφυγικό”

Ο πρωθυπουργός όμως έκανε και αυτοκριτική για τους πρώτους επτά μήνες, τονίζοντας ότι δεν αποκλείονται και λάθη στη μάχη της ανάταξης και πως η αυτοκριτική δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά σθένους. Σημείωσε πάντως ότι απαιτείται συχνά χρόνος για να φανούν αποτελέσματα πολιτικών, όπως οι επενδύσεις, ενώ έκανε ειδική μνεία στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας, σημειώνοντας ότι “Η κατάσταση στα Εξάρχεια πολύ καλύτερη αλλά μένουν πολλά να γίνουν”.

Χαρακτήρισε το προσφυγικό- μεταναστευτικό τεράστια πρόκληση που ξεπερνά τις θετικές δυνατότητες. Υπενθύμισε ότι το 2017 είχαν σημειωθεί 17.000 αφίξεις και το 2019 33.000 αφίξεις, ενώ η νέα κυβέρνηση είχε παραλάβει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, σύνορα με χαμηλό έλεγχο, δομές σε απελπιστική κατάσταση, μία πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για τη σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε μάλιστα πως: “Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και πολυμορφία του θέματος όμως αντιδράσαμε” τονίζοντας ότι τα σύνορα φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά πλέον, το νέο θεσμικό πλαίσιο ασύλου μειώνει το χρόνο εξέτασης των αιτήσεων και οι νέες ελεγχόμενες δομές που θα αντικαταστήσουν υπάρχουσες.

Ξεκαθάρισε επίσης όσον αφορά στα ελεγχόμενα κλειστά κέντρα πως: “Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν, δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δε μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΕ ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε “πολύ σοβαρό για να γίνει παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων, που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους”.

Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως καρφί ιδίως στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, που έχει σύρει το χορό των αντιδράσεων και ο οποίος είναι σημειωτέον μέλος της ΠΕ.

Ο κ.Μητσοτάκη κάλεσε τους νησιώτες να στηρίξουν τη μόνη ρεαλιστική λύση που προτείνει όπως είπε η κυβέρνηση, ενώ απάντησε σε όσους ζητούν να φύγουν όλοι οι μετανάστες από τα νησιά, ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν επιτρέπει επιστροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει με ξεκάθαρο τρόπο την εκλογολογία.

“Κάποιοι επενδύουν στις επιτυχίες μας και θέλουν γρήγορες εκλογές. Απολαμβάνουμε στήριξη από την κοινωνία, ας τελειώνουμε με το ΣΥΡΙΖΑ τώρα, λένε. Τους απαντώ ευθέως ότι κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε ισχυροί και θα γίνουμε ισχυρότεροι. Πιστεύουμε στο πρόγραμμα μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά, αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της 4ετίας. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς, αλλά για να φέρουμε αποτέλεσμα και θα φέρουμε αποτέλεσμα. Ο λαϊκισμός, τα ψέματα και η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα ηττώνται καθημερινά μέσα από τις δικές μας πράξεις. Ο κ. Τσίπρας θα περιμένει πολύ για να ηττηθεί ξανά. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε πολιτικούς αντιπάλους, τα προβλήματα της χώρας θέλουμε να αποστρατεύσουμε”.

Τέσσερις προτεραιότητες για το 2020

Ο πρωθυπουργός έκανε τον απολογισμό των πρώτων επτά μηνών διακυβέρνησης της ΝΔ και έθεσε τέσσερις βασικές προτεραιότητες για το 2020:

Πρώτον, τη φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης, με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση εισφορών τους μισθωτούς.

Δεύτερον την πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου σημείωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο μία στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται ηλεκτρονικά χωρίς παρουσία του ασφαλισμένου και θα έχει προχωρήσει το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Τρίτον, ψηφίζεται άμεσα νέος νόμος για συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο των πόλεων.

Τέταρτον, αλλάζει το σύστημα μετεγγραφών στα πανεπιστήμια. Στο εξής κάποιος θα μετεγγράφεται μόνο εάν συμπληρώσει το 75% του βαθμού εισαγωγής στη συγκεκριμένη σχολή. “Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό θα κάνουμε πράξη” τόνισε.