Οι 5 προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας: «Η Ελλάδα θεωρεί ελληνική θάλασσα το Αιγαίο»

Η Άγκυρα θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων, νησιών και Ιμίων


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:50
24/01/2020
Οι 5 προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας: «Η Ελλάδα θεωρεί ελληνική θάλασσα το Αιγαίο»
19
loading

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία. Σε tweet του το βράδυ της Πέμπτης, ο διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζιγιές ανήρτησε κείμενο με τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο και όχι μόνο.

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση.

Μάλιστα αυτό το χαρακτηρίζει ως θεμελιώδη πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο Τούρκος διπλωμάτης, Τσαγατάι Ερτζίγες, παραθέτει δύο links προς «ενημερωτικά σημειώματα για το Αιγαίο» που συμπεριλαμβάνουν, όπως αναφέρει, «το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Στην ιστοσελίδα που διατίθεται σε τουρκικά και αγγλικά, περιγράφονται πέντε κατηγορίες «βασικών προβλημάτων» στο Αιγαίο:

Οι πέντε αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

1. Υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ενώ κάνει μια αναδρομή σε όλα όσα έχουν προηγηθεί δεκαετίες πριν ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και σε κάθε γεγονός που αναφέρει ρίχνει την ευθύνη στην χώρα μας.

2. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

3. Εναέριος χώρος

«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοιχτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην «εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε "νησίδα Ίμια" σε αυτά τα έγγραφα. Η συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932 δεν αφορά τα Ιμια. Μία αναφορά γίνεται στο έγγραφο της 28ης Δεκεμβρίου του 1932 ωστόσο, οι νομικές διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν».

5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης

«Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Αμβούργου, εάν οι τόποι αναζήτησης και διάσωσης δεν μπορούν να καθοριστούν με συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων, τα μέρη θα καταβάλουν προσπάθειες για τον πλήρη συντονισμό των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης έως ότου επιτευχθεί συμφωνία. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν έχει τεθεί τέτοιος συντονισμός», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε περιοχές έρευνας και διάσωσης οφείλονται κυρίως στην προσέγγιση της Ελλάδας ως θέμα κυριαρχίας. Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης που καθορίζονται για τη διάσωση ανθρώπινης ζωής είναι περιοχές υπηρεσιών, όχι περιοχές κυριαρχίας» σημειώνει.

Δείτε εδώ ολόκληρο το μανιφέστο της Άγκυρας

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar ΚΑΚΩΣ ΑΣΧΟΛΕΙΣΘΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΩΜΕΝΑ των ΤΟΥΡΚΩΝ

  99

 2. avatar ΚΑΚΩΣ ΑΣΧΟΛΕΙΣΘΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΩΜΕΝΑ των ΤΟΥΡΚΩΝ

  ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΗΗΜΑΣΙΑ ΟΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ

 3. avatar ΕΛΛΑΔΑ ! ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ! Μια ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ !

  ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

 4. avatar ΕΛΛΑΔΑ ! ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ! Μια ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ !

  ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ! ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ και ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΣΜΕΝΗ !

 5. avatar ΕΛΛΑΔΑ ! ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ! Μια ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ !

  ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ! ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ και ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΣΜΕΝΗ

 6. avatar 12 Ναυτικα μίλια ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ και ΑΟΖ ! ΑΜΕΣΑ να ΚΗΡΥΞΕΙ

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΗΝΟΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 8ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Καθυστερηση

 7. avatar petmath

  12 μιλια τωρα λοιπον

 8. avatar Mpamphs2

  Τη Μύκονο μην δώσουμε μόνο

 9. avatar xmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!..

  ποια Ευβοια αυτος θα παρει και την Αμερικαααααααααα !!!! τι λεμε τωρα !

 10. avatar International Law Now!

  Fascinating ostrichism from an educated individual. Neighbourhood countries will be delighted if International Law applies to disputes. 12nm for Islands, establishment of exclusive economic zone for mineral exploitation; free North Cyprus, North Syria, Smyrna etc from illegal occupation, recognition of islets based in legal documentation and common sense. Recognition of crimes to humanity. (Armenians, Kurd, Greek, Syrians etc).
  It will be awesome to discuss International Law!

  1. avatar Jkhgjfkdl

   Καλά, αφού δεν αποδέχεστε τις απόψεις μου εδώ μέσα, παραιτούμε.

   1. avatar Ασε ρε Μασα ποιον δουλεύεις Τουρκοσπορε φιλο[…].

    Όσα nick και να αλλάξεις ο ιδιος [...] μένεις !!!!!

 11. avatar Γύπας

  Αν δεν πάμε τώρα στα 12 μίλια τελειώσαμε!! Μας πούλησαν στους Τούρκους.

 12. avatar Jkhgjfkdl

  Πολύ βάρβαρη χώρα. Άκου να μας κατηγορούν για παράνομη στρατικοποίηση των ανατολικών νησιών και για το τσαμπουκά που παίζουμε στα διεθνή ύδατα μέσα στο Αιγαίο. Ευτυχώς όμως έχουμε το υπερόπλο, δηλαδή τις προφητείες του Παϊσίου, σύμφωνα με τις οποίες το βάρβαρο αυτό κράτος θα διαλυθεί από την Ορθόδοξη Ρωσία. Και όχι μόνο θα νιώσουμε ανακούφιση με τον θάνατο πολλών εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά θα παραλάβουμε και την Πόλη.

  1. avatar Γέροντας Παστίτσιος

   Που κάθεσε που κάθεσε νιανιανιανιανια στην [....] πανω κάθεσε νιανιανιανιανια !!!!

  2. avatar Kononos

   Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι περίμενε τους Ρώσους να σε βοηθήσουν εάν δεν πάρουμε εμείς δικιά μας πρωτοβουλία μην περιμένεις φίλε μου από κανέναν

 13. avatar Sv7n

  Μπορείτε να κάνετε κύκλους γύρω από τα Ελληνικά νησιά και να θεωρείτε αυτό είναι το σωστό ; Το θράσος τους πραγματικά δεν έχει όρια .

 14. avatar Gkortsos

  Ελα να τελειωνουμε παιδιααα!!Παρτε και την Ευβοια αμα θελετε!!!

  1. avatar τριαλαρο

   μόνο εγώ λέω να φτάσουν Κέρκυρα μια και καλή.
   Ρε θα μας τρελλάνουν αυτοί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει